emailfbgpinstokrsstgtwvibervkwaytSkypeWhatsappViberPhoneMailПункт
У розділі "Новини читачів" (НарКор — Народний Кореспондент) Ви маєте можливість прочитати новини від користувачів, скарги жителів Хмельниччини, відомості про аварії, надзвичайні події, що сталися у нашому регіоні або ж додати власну новину.
15 Серпня 2018 Головне територіальне управління юстиції у Хмельницькій області 791

Особливості припинення дії довіреності

Однією з форм здійснення цивільних прав та обов’язків є представництво — правовідношення, в якому одна сторона (представник) зобов’язана або має право вчиняти правочини від імені другої сторони, яку вона представляє.
Потреба представництва зумовлена тим, що з різних обставин ми не завжди маємо змогу особисто реалізовувати надані нам законом можливості. А саме: подавати документи до різних установ, організацій, отримувати кореспонденцію, розпоряджатися майном, захищати свої інтереси в суді тощо. І саме в цих випадках нам необхідно оформити відповідну довіреність.
Під довіреністю розуміється письмове повноваження, яке видає одна особа (довіритель) іншій (довіреному) для представництва перед третіми особами.
На практиці трапляються ситуації, коли представництво за довіреністю припиняється. Підстави припинення дії довіреності чітко прописані законодавцем: закінчення строку довіреності; скасування довіреності особою, яка її видала; відмова представника від вчинення дій, що були визначені довіреністю; припинення юридичної особи, яка видала/ якій видана довіреність; смерть особи, яка видала/якій видана довіреність, оголошення її померлою, визнання її недієздатною або безвісно відсутньою, обмеження її цивільної дієздатності.
Слід знати, що у разі припинення представництва за довіреністю представник зобов'язаний негайно повернути довіреність.
Також необхідно пам’ятати про те, що у випадку смерті довірителя повірений зберігає свої повноваження з ведення невідкладних справ, невиконання яких тягне збитки.
Проте, бувають випадки, коли «недобросовісний» представник використовує довіреність вже після припинення її дії (смерті довірителя, до прикладу) розпоряджаючись таким чином майном померлого.
Задля уникнення таких неприємних ситуацій відомості про припинення дії посвідчених нотаріусами довіреностей підлягають обов’язковому внесенню до спеціальної комп’ютерної бази даних – Єдиного реєстру довіреностей. Такі дії вчиняють реєстратори, якими в даному випадку виступають державні нотаріальні контори, нотаріальні архіви, приватні нотаріуси.
Проте, виникає логічне запитання: хто подає інформацію про припинення дії довіреності? В даному випадку, заяву про припинення дії довіреності подає довіритель або інші особи, які мають підтверджуючі документи щодо відомостей, які є підставами припинення її дії. До прикладу, якщо довіритель помер, то родичі померлого можуть звернутися до нотаріуса для вирішення даного питання (підтверджуючими документами виступатиме свідоцтво про смерть).
Внесення до Єдиного реєстру відомостей про припинення дії довіреності здійснюється безкоштовно. Самі ж заяви подаються (надсилаються) нотаріусу в день припинення дії довіреності. Відповідно, в цей же день інформація вноситься до реєстру.
Для підтвердження факту внесення інформації до комп’ютерної бази даних нотаріус виготовляє витяг про внесення реєстраційного запису до Єдиного реєстру довіреностей. Відповідальність за наслідки неподання до даного реєстру належних відомостей покладається на довірителя, його на правонаступників/спадкоємців.
Як бачимо, механізм внесення відомостей про припинення дії довіреності до єдиного реєстру є важливим гарантом захисту законних прав та інтересів громадян.

Коментувати:
Коментарів - 0:

Популярні новини

Останні новини

Останні фото та відео


Курси валют на 26.04.2024
купівля
продаж
Міжбанк
$
39.63
39.69
42.51
42.56

Архів новин

<<Квітень 2024>>
ПнВтСрЧтПтСбНд
1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

     


«Єдині новини» на Хмельниччині та Україні. Для цього натисніть на трансляції хмельницьких і всеукраїнських телеканалів, або слухайте радіо khm-radio.ye.ua чи radio.ye.ua
"Єдині новини" на Українському радіо