emailfbgpinstokrsstgtwvibervkwaytSkypeWhatsappViberPhoneMailПункт
У розділі "Новини читачів" (НарКор — Народний Кореспондент) Ви маєте можливість прочитати новини від користувачів, скарги жителів Хмельниччини, відомості про аварії, надзвичайні події, що сталися у нашому регіоні або ж додати власну новину.
16 Серпня 2018 Головне територіальне управління юстиції у Хмельницькій області 943

ДЕРЖАВНА РЕЄСТРАЦІЯ ШЛЮБУ ОСІБ БЕЗ ГРОМАДЯНСТВА ТА ІНОЗЕМНИХ ГРОМАДЯН В УКРАНІ

Закон України «Про міжнародне приватне право», а саме статті 55 і 56 визначають форму і порядок укладення шлюбу в Україні між громадянином України та іноземцем або особою без громадянства, а також між іноземцями або особами без громадянства. У зв'язку з необхідністю перевірки законності перебування іноземних громадян та осіб без громадянства на території України, підтвердження їх сімейного стану та врахування умов дійсності поданих ними документів, реєстрація шлюбу з цими особами має певні особливості правового регулювання.
Право на шлюб мають особи, які на день реєстрації шлюбу досягли шлюбного віку - вісімнадцять років. Особам, віком від шістнадцяти років, на підставі рішення суду може бути надано право на шлюб, якщо буде встановлено, що це відповідає їх інтересам.
Іноземці та особи без громадянства для державної реєстрації шлюбу в Україні повинні пред'явити паспортний документ або документ, що посвідчує особу без громадянства заявника, та посвідку на постійне чи тимчасове проживання або інший документ, що підтверджує законність перебування іноземця чи особи без громадянства на території України.
Орган державної реєстрації актів цивільного стану здійснює перевірку законності перебування іноземця або особи без громадянства на території України шляхом направлення в день подання заяви про державну реєстрацію шлюбу запиту до територіального органу Державної міграційної служби України у разі:
 відсутності у іноземця чи особи без громадянства посвідки на постійне чи тимчасове проживання;
 відсутності на останній вільній сторінці паспортного документа іноземця, документа, що посвідчує особу без громадянства, або у вкладному талоні відмітки про отримання посвідки, скріпленої печаткою;
 якщо посвідка на постійне або тимчасове проживання іноземця чи особи без громадянства видана територіальними органами чи підрозділами Державної міграційної служби України в Автономній Республіці Крим з 20 лютого 2014 року або на тимчасово окупованих територіях Донецької, Луганської областей з 01 березня 2014 року;
 пред'явлення посвідки на постійне або тимчасове проживання іноземця чи особи без громадянства, яка підлягає обміну відповідно до Порядку оформлення, виготовлення і видачі посвідки на постійне проживання та посвідки на тимчасове проживання, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 28 березня 2012 року № 251.
До запиту додаються копії необхідних для перевірки сторінок паспортного документа іноземця або документа, що посвідчує особу без громадянства, та їх переклад.
Відповідно до Сімейного кодексу України жінка та чоловік можуть одночасно перебувати лише в одному шлюбі та мають право на повторний шлюб лише після припинення попереднього шлюбу. Тому, іноземці та особи без громадянства, які раніше перебували в шлюбі, для реєстрації шлюбу, крім паспортного документу іноземця, мають пред'явити документи, що підтверджують припинення попереднього шлюбу (рішення суду про розірвання шлюбу, свідоцтво про розірвання шлюбу або смерть другого з подружжя чи інші документи про підтвердження припинення попереднього шлюбу, які передбачені законодавством іноземної держави).
При розгляді документів іноземних громадян, з'ясовується, за яких умов вони дійсні в Україні. За цією ознакою документи видані уповноваженими органами іноземних держав поділяються на:
 такі, що дійсні за умови засвідчення апостилем компетентним органом іноземної держави (Італія, Греція, Португалія та ін.);
 такі, що дійсні за умови легалізації консульською установою України в державi походження документів (Сирійська Арабська Республіка, Туніська Республіка та ін.);
 такі, що дійсні за умови, видачі їх компетентними органами держав, з якими Україна має дво- чи багатосторонні договори, які містять положення про визнання офіційних документів без додаткового їх засвідчення (Російська Федерація, Латвійська Республіка, Республіка Білорусь, Республіка Болгарія, Республіка Польща).
Загальною вимогою є те, що до документів іноземців, осіб без громадянства, які є підставою для реєстрації шлюбу, складених іноземною мовою, обов'язково додається переклад тексту на українську мову, достовірність якого засвідчується компетентним органом іноземної держави, консульською установою або дипломатичним представництвом України за кордоном, нотаріусом України. Переклади всіх вищезазначених документів залишаються у справах відділу державної реєстрації актів цивільного стану, який прийняв заяву про державну реєстрацію шлюбу та зареєстрував шлюб.
При пред'явленні для державної реєстрації шлюбу паспортного документа іноземця, особи без громадянства в заяві про державну реєстрацію шлюбу та графі «Для відміток» актового запису про шлюб зазначається: «Особа попереджена про правові наслідки недійсності шлюбу у разі повідомлення завідомо неправдивих даних щодо свого сімейного стану». Такий запис засвідчується підписом особи, яка пред'явила один з вказаних документів.
Орган державної реєстрації актів цивільного стану, що прийняв заяву про державну реєстрацію шлюбу, зобов'язаний ознайомити наречених з умовами і порядком державної реєстрації шлюбу, їхніми правами та обов'язками як майбутніх подружжя і батьків, обов'язком повідомити один одному про стан свого здоров'я, попередити наречених про відповідальність за приховання відомостей про наявність перешкод для державної реєстрації шлюбу. Під час приймання заяви про державну реєстрацію шлюбу наречених інформують про можливість здійснення медичного обстеження та за їх бажанням видає направлення за зразком, затвердженим Міністерством охорони здоров'я. Про видачу направлення або про відмову наречених від його отримання працівниками органу державної реєстрації актів цивільного стану робиться відповідний запис у заяві про державну реєстрацію шлюбу та в графі «Для відміток» актового запису про шлюб, який скріплюється підписами наречених.
Шлюб реєструється у відділах державної реєстрації актів цивільного стану після спливу одного місяця від дня подання заяви особами, які бажають укласти шлюб, і приналежність до громадянства іншої держави цей строк не скорочує. Але на загальних підставах зареєструвати шлюб у день подання заяви або у будь який інший день протягом одного місяця можливо у разі вагітності нареченої, народження нею дитини, а також якщо є безпосередня загроза для життя нареченої або нареченого, за наявності документів, що підтверджують викладені факти.
Міністерством юстиції України запроваджено пілотний проект щодо державної реєстрації шлюбу у скорочені строки - «Шлюб за добу». На Хмельниччині зареєструвати шлюб за прискореною процедурою можливо у містах Хмельницький та Кам’янець-Подільський.
Особам, які бажають зареєструвати шлюб у скорочені строки, необхідно звернутися до організатора державної реєстрації шлюбу та укласти з ним договір про надання послуги, надавши вищевказані документи.
Державна реєстрація шлюбу проводиться у строк, визначений заявниками, у тому числі в день подання відповідної заяви. Для цього наречені мають прибути у визначені договором місце, у дату та час проведення державної реєстрації шлюбу; надати необхідні документи уповноваженому працівнику відділу державної реєстрації актів цивільного стану; ознайомитись із даними, унесеними до заяви про державну реєстрацію шлюбу та до актового запису про шлюб, і засвідчити їх власними підписами у відповідних графах заяви та актового запису.
На підтвердження факту державної реєстрації шлюбу складається актовий запис про шлюб та кожному з подружжя видається свідоцтво про шлюб. Жодних відміток про державну реєстрацію шлюбу в паспортах осіб, що зареєстрували шлюб, не проставляється.
Якщо особа під час державної реєстрації шлюбу змінила прізвище, на першій сторінці паспорта громадянина України (у вигляді книжечки) робиться відмітка, про те, що даний документ підлягає обміну в місячний строк.

Коментувати:
Коментарів - 0:

Популярні новини

Останні новини

Останні фото та відео


Курси валют на 31.07.2024
купівля
продаж
Міжбанк
$
40.97
41.02
44.33
44.36

Архів новин

<<Липень 2024>>
ПнВтСрЧтПтСбНд
1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

    


«Єдині новини» на Хмельниччині та Україні. Для цього натисніть на трансляції хмельницьких і всеукраїнських телеканалів, або слухайте радіо khm-radio.ye.ua чи radio.ye.ua
"Єдині новини" на Українському радіо