emailfbgpinstokrsstgtwvibervkwaytSkypeWhatsappViberPhoneMailПункт
У розділі "Новини читачів" (НарКор — Народний Кореспондент) Ви маєте можливість прочитати новини від користувачів, скарги жителів Хмельниччини, відомості про аварії, надзвичайні події, що сталися у нашому регіоні або ж додати власну новину.
9 Вересня 2019 Прес-офіцер військової частини А4239 Олексій Наконечний 8434

Два роки після вдосконалення
Вже два роки, з 1 вересня 2017 року, як у військової частини А4239 працює їдальня нового формату. Принцип її дії схожий до шведського столу. Тобто, військові самі обирають собі сніданок, обід або вечерю відразу з кількох страв на вибір, а не отримувати якусь певну норму і вид їжі, як це було раніше. Саме за таким принципом сформована система харчування в арміях країн членів НАТО, до стандартів яких ми рухаємося. Дана система позитивно себе зарекомендувала та ефективно працює у значній кількості військових частин Збройних Сил України і планується до запровадження у всіх, обіцяють у Міністерстві оборони України.
Нова система харчування пропонує вибір майже з 400 позицій, а не як це було раніше, лише з 35. Як приклад, за старими нормами, на день одній людині припадало 650 грамів хліба і 70 грамів булку. Тобто це близько 1,5 буханки хліба. Зараз військовослужбовцям взамін комбінованого жиру в картоплі, холодної вермішелі, каш, тушонки і консервованої кільки в томаті, пропонують різноманітні страви з м'яса, риби, овочів та фруктів. Ми отримали комплексні обіди, з кількох страв на вибір, смачні салати, заправки, солодощі та дні національних кухень. Завдяки переходу на харчування за розширеним каталогом продуктів стало навіть можливим приготування для військових нестандартних страв. При цьому, меню значно розширилося, зявилися кисломолочні продукти та кондитерські вироби, а норма мяса збільшилася на 40% .
У новій системі змінено логістичні принципи, приготування їжі здійснюється фахово підготовленими військовими кухарями, що входять до складу підрозділів, на новому сучасному кухонному обладнані, закуплено новий посуд, запроваджено чіткий контроль за якістю продукції і готових страв. По суті ми маємо стрибок у якісному плані харчування військовослужбовців. А завдяки відмові від послуг приготування і доставки їжі приватними фірми, які на моє особисте спостереження, в значній мірі, виконували це на значно нижчому рівні, вартість харчування змінилась не суттєво, лише на декілька гривень, однак якість, за враженнями військових, покращилась в рази. Їжа стала значно смачнішою, поживнішою, кориснішою, у ній дотримано базовий принцип розподілу калорій у нормах на добу. Раніше військовослужбовці і уявити собі не могли, що на обід зможуть їсти фрукти банани, яблука, персики, кавун, диню чи виноград, а з ранку пити каву та соки. Нині лише обід містить понад 2 тисячі калорій. Це більше половини від добової потреби енергій для організму людини. У новій системі навіть продумано збалансований раціон з щоденно необхідною кількість мінералів та поживних речовин для здоровя наших військових.
Нова їдальня оснащена усім необхідним, в ній зроблено капітальний ремонт кухонних приміщень, проведено повне технічне переоснащення, в залі нові і зручні стільці та столи, велика плазма, навіть фонтан є. Впроваджено нову систему електронного контролю "Електронний склад" та електронного обліку харчування, що дає можливість відстежити залишки продуктів на складі, кількість отриманих та використаних продуктів на приготування страв за кожний прийом їжі і порівнювати їх з меню.
На вході до нашої їдальні електронне меню. Тут список десятків найменувань страв: суп-пюре з броколі, лосось, яєчня, рагу, мясний стейк, рис із овочами, печена картопля, салати, а ще окремо нарізка овочів, соуси, випічка, зокрема і кілька видів солодкого, мед, фрукти, соки, вода, кава, чай, вершки та багато чого іншого.
На відміну від старої системи харчування за аутсорсингом, важливим результатом впровадження нової є залучення до організації харчування штатних кухарів, що підвищує бойову готовність і автономність дій персоналу. Крім того, введено в штатний розпис військової частини обслуговуючий персонал їдальні, що вивільняє військовослужбовців від здійснення невластивих функцій та надає можливість займатися своєю фаховою підготовкою.
Ще однією перевагою запровадження нової системи харчування є її захищеність від корупційної складової, адже закупівля продуктів харчування здійснюється без участі фірм-посередників за допомогою площадки електронних купівель ПРОЗОРО.
Військовослужбовці, що проходять службу у військовій частині, у перші дні запровадження нової системи були здивовані та не вірили, що так буде і далі. Багато хто говорив місяць, два і все повернеться до старого, не вистачить коштів так нас довго годувати. Однак, як ми вже бачимо, вороття назад не буде, наша армія буде лише вдосконалюватися та міцнішати. Нова система добре себе продемонструвала, вона дала можливість перейти до сучасних міжнародних стандартів з прозорим контролем, хорошим забезпеченням і не високою вартістю.
Великий французький полководець Наполеон колись промовив "народ, який не хоче годувати свою армію, скоро буде годувати чужу", і його слова досі зберігають свою актуальність. Впевнений, що тепер, коли ми значно покращуємо харчування наших військових нам ніколи не доведеться годувати чужих.

Військова частина А4239 запрошує патріотів, що бажають долучитися до лав Збройних Сил України і стати на захист територіальної цілісності та незалежності України. Телефон у місті Хмельницькому: 65-62-25.

Коментувати:
Коментарів - 0:

Популярні новини

Останні новини

Останні фото та відео


Курси валют на 29.07.2024
купівля
продаж
Міжбанк
$
41.05
41.1
44.5
44.54

Архів новин

<<Липень 2024>>
ПнВтСрЧтПтСбНд
1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

    


«Єдині новини» на Хмельниччині та Україні. Для цього натисніть на трансляції хмельницьких і всеукраїнських телеканалів, або слухайте радіо khm-radio.ye.ua чи radio.ye.ua
"Єдині новини" на Українському радіо