emailfbgpinstokrsstgtwvibervkwaytSkypeWhatsappViberPhoneMailПункт
У розділі "Новини читачів" (НарКор — Народний Кореспондент) Ви маєте можливість прочитати новини від користувачів, скарги жителів Хмельниччини, відомості про аварії, надзвичайні події, що сталися у нашому регіоні або ж додати власну новину.
13 Травня 2021 Рудан Іванна 1685

Дифтерія
Дифтерія гостре антропонозне інфекційне захворювання з повітряно-крапельним механізмом передачі збудника. Характеризується ураженням ротоглотки та дихальних шляхів, рідше шкіри, розвитком фібринозного запалення в місці проникнення збудника, а також токсичним ураженням серцево-судинної, нервової систем і нирок.
Етіологія. Дифтерійний збудник стійкий у навколишньому середовищі у дифтерійних плівках, на предметах побуту, в трупах зберігається близько двох тижнів, у воді до трьох тижнів, але майже миттєво гине при кип'ятінні й протягом 23 хвилин під дією звичайних дезінфікуючих засобів
Епідеміологія Джерелом інфекції при дифтерії є хворі на будь-яку клінічну форму, а також бактеріоносії, які є резервуарами хвороби.
Основний механізм передавання повітряно-крапельний. Хворі на дифтерію заразні з останнього дня інкубаційного періоду до 10-25-го дня хвороби. Особливу епідеміологічну небезпеку становлять здорові бактеріоносії (не менше ніж 90% випадків захворювань на дифтерію пов'язані з інфікуванням від них.)
Клініка. Розрізняють дифтерію носоглотки (92%), гортані, очей, вух, статевих органів, шкіри.
У 7% випадків трапляється комбінована форма захворювання.
Інкубаційний період при всіх формах триває від декількох годин до 10 днів, частіше 2-5 днів.
При типових формах хвороби початок захворювання зазвичай гострий. Гарячка триває до 3-5 діб. Нормалізація температури не свідчить про видужання інфекційний процес продовжує прогресувати.
Місцеві ознаки запального процесу порівняно слабкий біль у горлі під час ковтання, набряклість слизових оболонок, наявність на них плівчастого нальоту сірувато-білого кольору, що важко знімається (за допомогою пінцета), після його зняття на цьому місці спостерігається кровоточивість слизової оболонки.
Прогноз. При катаральній і локалізованій формі дифтерії переважно настає повне видужання. При токсичній дифтерії, а також при дифтерії гортані можливий летальний наслідок. Причинами летальності є найчастіше міокардит, потім низхідний круп, паралічі дихальних м'язів, а при гіпертоксичній фрмі інфекційно-токсичний шок.
У разі токсичної дифтерії летальність залежить безпосередньо від своєчасності введення сироватки віку хворих, супутніх соматичних хвороб.
Профілактика. Єдиним профілактичним заходом є масова планова активна імунізація населення, згідно календаря профілактичних щеплень.
Рудан І.В. асистент кафедри внутрішньої медицини та інфекційних хвороб, Буковинського державного медичного університету.

Коментувати:
Коментарів - 0:

Популярні новини

Останні новини

Останні фото та відео


Курси валют на 25.04.2024
купівля
продаж
Міжбанк
$
39.63
39.69
42.51
42.56

Архів новин

<<Квітень 2024>>
ПнВтСрЧтПтСбНд
1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

     


«Єдині новини» на Хмельниччині та Україні. Для цього натисніть на трансляції хмельницьких і всеукраїнських телеканалів, або слухайте радіо khm-radio.ye.ua чи radio.ye.ua
"Єдині новини" на Українському радіо