emailfbgpinstokrsstgtwvibervkwaytSkypeWhatsappViberPhoneMailПункт
У розділі "Новини читачів" (НарКор — Народний Кореспондент) Ви маєте можливість прочитати новини від користувачів, скарги жителів Хмельниччини, відомості про аварії, надзвичайні події, що сталися у нашому регіоні або ж додати власну новину.
19 Травня 2021 Ольга Поліщук 1870

Втрати місцевих бюджетів: громади Хмельниччини можуть позбавити акцизного податку на тютюн.

В урядовому законопроекті закладено норму вилучення з бюджетів громад 5% роздрібного акцизу з тютюну. На думку авторів законопроєкту, перекладення обовязку сплати тютюнового роздрібного акцизу на великих гравців, які працюють в прозорому полі, дозволить додатково залучити до бюджету 1,9 млрд грн. Однак, через це муніципалітети можуть втратити 2,4 млрд грн, а справедливих компенсаторів для кожної громади Мінфін не може запровадити.
Перерозподіл акцизу на місцеві громади, як передбачається в документі, буде відбуватись через державний бюджет. Запропонований механізм не може забезпечити справедливе зарахування податку до місцевих бюджетів. Такі норми вигідні власникам роздрібних мереж, які не хочуть адмініструвати місцевий акциз з тютюну.
Олександр Слобожан Виконавчий директор Асоціації міст України: Всі пропозиції податкової реформи в частині місцевих бюджетів ми з Мінфіном відпрацювали і їх підтримуємо, оскільки призведуть до збільшення надходжень громад. Ми навіть звернулися до ОПУ, щоб їх було розглянуто Президентом як невідкладні. На жаль, на фініші обговорення окремі лобісти, прикриваючись іменем Президента, заклали в концепцію положення щодо вилучення з бюджетів громад 5% роздрібного акцизу з тютюну. Ми це категорично не підтримаємо, бо втрати муніципалітетів складуть 2.4 млрд грн. А справедливих компенсаторів для кожної громади Мінфін не зможе запровадити. Такі норми вигідні власникам роздрібних мереж, які не хочуть адмініструвати місцевий акциз з тютюну. Не думаю, що тютюнові кампанії будуть підтримувати таку ініціативу. Сьогодні вони мають на своєму боці всі громади, які борються з нелегальним обігом сигарет, бо отримають акциз с легально проданих цигарок. У разі якщо муніципальну владу позбавлять місцевого акцизу з тютюну, то їй простіше буде підтримати ініціативи про жорсткі обмеження продажу тютюнових виробів на території громад. Хто тоді програє більше виробники, ретейл, Мінфін? Думаю питання риторичне всі.
Хмельницьке регіональне відділення Асоціації міст України, яке представляє інтереси 38 громад області, звернулося до народних депутатів Олександра Гереги, члена комітету з питань фінансів, податкової та митної політики та Олени Копанчук, члена комітету з питань бюджету, інших депутатів від Хмельниччини із проханням захистити інтереси місцевого самоврядування, врахувати позицію громад та аргументацію Асоціації міст України та не допустити вилучення з місцевих бюджетів роздрібного акцизу на тютюн, яке понесе за собою грошові втрати муніципалітетів всієї України у розмірі 2,4 млрд грн.

Коментувати:
Коментарів - 0:

Популярні новини

Останні новини

Останні фото та відео


Курси валют на 24.04.2024
купівля
продаж
Міжбанк
$
39.59
39.64
42.29
42.34

Архів новин

<<Квітень 2024>>
ПнВтСрЧтПтСбНд
1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

     


«Єдині новини» на Хмельниччині та Україні. Для цього натисніть на трансляції хмельницьких і всеукраїнських телеканалів, або слухайте радіо khm-radio.ye.ua чи radio.ye.ua
"Єдині новини" на Українському радіо