emailfbgpinstokrsstgtwvibervkwaytSkypeWhatsappViberPhoneMailПункт
У розділі "Новини читачів" (НарКор — Народний Кореспондент) Ви маєте можливість прочитати новини від користувачів, скарги жителів Хмельниччини, відомості про аварії, надзвичайні події, що сталися у нашому регіоні або ж додати власну новину.
9 Вересня 2021 Рудан Іванна 1856

Що варто знати про лямбліоз
Етіологічний фактор: представник джгутикових Giardia lamblia паразитує у дванадцятипалій кишці і порожній кишці. Життєвий цикл включає в себе дві стадії: стадію цисти (циста) і вегетативну (трофозоїт). Інфекційною формою є циста, проковтування 10100 цист викликає захворювання. З цист під впливом соляної кислоти вивільняються трофозоїти прилягають до слизової оболонки порожньої кишки, при цьому знищують щіточкову облямівку ентероцитів і структуру ворсинок (атрофія) призводять до зменшення поверхні всмоктування. Під впливом лужного середовища (жовч) трофозоїти трансформуються в цисти, які виділяються з калом.
Резервуар і шляхи передачі інфекції: резервуар люди (в основному) і багато видів домашніх (собаки, кішки) і диких (напр. бобри) ссавців; інфекція легко поширюється аліментарним шляхом, в основному через забруднені руки (безпосередній контакт з нфікованою людиною) або воду (питну чи воду з рекреаційних ресурсів, напр., басейни, озера, ріки), рідше через їжу, забруднену цистами.
Епідеміологія: G. Intestinalis поширена у всьому світі, ендемічно в країнах, що розвиваються; у розвинених країнах спорадичні захворювання та епідемії, що викликані забрудненням питної води або розповсюдженням інфекції в закритих середовищах або серед гомосексуалістів.
Чинники ризику: подорожі до країн, що розвиваються; вживання сирої води з струмків, річок і озер; погані санітарні умови; робота у дитячих яслах і садочках, дитячих будинках, закладах довготривалої медичної опіки для розумово відсталих осіб; лямбліоз у домочадця; анально-оральні сексуальні контакти (особливо між чоловіками); значуща гіпотрофія і кахексія; імунодефіцити, особливо гіпогамаглобулінемія і дефіцит IgA (чинник ризику тяжкого і рецидивуючого лямбліозу); ахлоргідрія і ЛЗ, що пригнічують шлункову секрецію; гастректомія.
Інкубаційний період і період заразливості: інкубаційний період від кількох днів до кількох тижнів (в середньому, 9 днів); хворий є джерелом інфекції для осіб, які з ним контактують. Цисти зберігають вірулентність у вологому, прохолодному середовищі впродовж декількох місяців, є стійкими до хлору.
Клінічні форми:
1) безсимптомна колонізація найчастіша; у більшості випадків спонтанно минає;
2) гострий гастроентероколіт (триває 714 днів, зазвичай самообмежується, а якщо не лікувати, то у 3050 % хворих переходить у хронічну форму): переважає діарея (водяниста, без крові і слизу у калі) і біль в епігастральній ділянці спазматичного характеру; можливі слабкість, метеоризм, порушення апетиту і втрата маси тіла, рідше блювання та гарячка;
3) хронічний синдром шлунково-кишкових симптомів із порушенням всмоктування (cтеаторея) симптоми, схожі на гостре захворювання, але менш тяжкі, періодично повторюються; у дітей призводить до гіпотрофії і затримки росту;
4) атипові симптоми: кропивниця, реактивний артрит. Може розвинутися вторинна непереносимість лактози, кахексія, холангіт і холецистит.
Після перенесеної хвороби стійкий імунітет не виробляється; можливе кількаразове зараження.
Профілактика
Дотримання санітарно-гігієнічних норм.
2. Ретельне миття фруктів і овочів у чистій воді; не споживати продуктів невідомого походження; не пити воду невідомого походження, а також воду зі струмків, річок і озер (кипятіння руйнує цисти).
3. Не допускати хворих з діареєю до роботи у дитячих яслах і садочках та закладах для розумово відсталих осіб до часу її припинення.
4. Заборона хворим на лямбліоз впродовж 2 тиж. після зникнення симптомів хвороби купатися у місцях загального користування.
Рудан І.В. асистент кафедри внутрішньої медицини та інфекційних хвороб, Буковинського державного медичного університету.

Коментувати:
Коментарів - 0:

Популярні новини

Останні новини

Останні фото та відео


Курси валют на 28.03.2024
купівля
продаж
Міжбанк
$
39.3
39.33
42.42
42.45

Архів новин

<<Березень 2024>>
ПнВтСрЧтПтСбНд
    1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31



«Єдині новини» на Хмельниччині та Україні. Для цього натисніть на трансляції хмельницьких і всеукраїнських телеканалів, або слухайте радіо khm-radio.ye.ua чи radio.ye.ua
"Єдині новини" на Українському радіо