emailfbgpinstokrsstgtwvibervkwaytSkypeWhatsappViberPhoneMailПункт
У розділі "Новини читачів" (НарКор — Народний Кореспондент) Ви маєте можливість прочитати новини від користувачів, скарги жителів Хмельниччини, відомості про аварії, надзвичайні події, що сталися у нашому регіоні або ж додати власну новину.
10 Вересня 2021 Рудан Іванна 1699

Парагрип!
Парагрип гостре інфекційне вірусне захворювання з повітряно-крапельним механізмом передачі. Характеризується ураженням верхніх дихальних шляхів, переважно гортані, проявляється гарячкою, помірною загальною інтоксикацією, симптомами ларингіту, інколи й трахеїту.
Джерелом збудників інфекції є хвора людина в останній день інкубації і перші 3-4 дні хвороби. Виділяється вірус з організму хворого з крапельками секрету слизової верхніх дихальних шляхів. Хворіють переважно діти, особливо дошкільного віку і навіть новонароджені. Після перенесеної хвороби залишається досить стійкий постінфекційний імунітет.
Інкубаційний період триває від 2 до 7-ми днів, частіше 3-4 дні. Характерний поступовий початок: підвищення температури тіла до субфебрильної, незначна загальна слабість, помірний головний біль, більш виражений у лобній ділянці, рідше невеликий озноб, незначна ломота в тілі та м'язовий біль. Одночасно з'являються й ознаки ураження респіраторного тракту: закладеність носа, що швидко змінюється появою серозних виділень, сухий кашель, який незабаром стає грубим, гавкаючим, захриплість голосу. Слизова оболонка носа, м'якого піднебіння, задньої стінки глотки злегка гіперемійована, іноді- дрібнозерниста, зрідка набрякла.
Лікування даного захварювання може проходити в домашніх умовах (у дітей старшого віку в разі відсутності ускладнень) або в умовах стаціонару. На період лихоманки дитині потрібно забезпечити постільний режим, рясне тепле питво, а також вітамінізоване повноцінне харчування.
Специфічного лікування парагрипу не існує, тому основним методом є симптоматична терапія, яка полягає в застосуванні медикаментів, що знижують вираженість основних клінічних проявів цього захворювання. У разі підвищення температури тіла вище 38,5С застосовують жарознижувальні засоби, в разі закладеності носа судинозвужувальні краплі в ніс. Горло дитини обробляють розчинами антисептиків, за наявності бактеріальних ускладнень показане застосування антибіотиків. У разі розвитку помилкового крупа необхідна негайна госпіталізація в стаціонар для купірування цього ускладнення. Після одужання, за наявності показань, можливе застосування вітамінних препаратів.
Для отримання більш докладної інформації про лікування парагрипу потрібно звернутися до лікаря. Варто зазначити, що самолікування може виявитися не тільки неефективним, а й небезпечним для дитини.
Наслідки парагрипу
У дітей старшого віку парагрип зазвичай перебігає сприятливо і закінчується повним одужанням. У молодшій віковій групі за відсутності своєчасного лікування можуть розвиватися такі ускладнення:
Помилковий круп.
Приєднання бактеріальної флори, що призводить до розвитку отиту, пневмонії, синуситу, ангіни та інших бактеріальних ускладнень.
Розвиток менінгіту, менінгоенцефаліту внаслідок ураження вірусом нервових клітин.
Профілактика парагрипу
Із метою профілактики цього захворювання проводять заходи, аналогічні за ГРВІ, грипу. Засобів активної імунопрофілактики не розроблено.
Рудан І.В. асистент кафедри внутрішньої медицини та інфекційних хвороб Буковинського державного медичного університету.

Коментувати:
Коментарів - 0:

Популярні новини

Останні новини

Останні фото та відео


Курси валют на 29.03.2024
купівля
продаж
Міжбанк
$
39.07
39.13
42.09
42.15

Архів новин

<<Березень 2024>>
ПнВтСрЧтПтСбНд
    1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31



«Єдині новини» на Хмельниччині та Україні. Для цього натисніть на трансляції хмельницьких і всеукраїнських телеканалів, або слухайте радіо khm-radio.ye.ua чи radio.ye.ua
"Єдині новини" на Українському радіо