emailfbgpinstokrsstgtwvibervkwaytSkypeWhatsappViberPhoneMailПункт
У розділі "Новини читачів" (НарКор — Народний Кореспондент) Ви маєте можливість прочитати новини від користувачів, скарги жителів Хмельниччини, відомості про аварії, надзвичайні події, що сталися у нашому регіоні або ж додати власну новину.
2 Листопада 2021 Анна 1275

Тимчук А.І студентка 2 групи 2 курсу, Буковинського державного медичного університету
Цисар Ю.В асистент кафедри акушерства та гінекології, Буковинського державного медичного університету
Аборт в 16, чи безпечно це для здоровя?
Робити аборт чи ні, може вирішувати тільки сама дівчина. Фізіологічні особливості кожної індивідуальні, і до 16-17 років багато дівчат вже в змозі виносити здорову дитину без шкоди для власного організму. Однак найважливіше значення в даному питанні має психологічна готовність і бажання вагітної взяти на себе таку відповідальність.
Як правило, більшість ранніх вагітностей є незапланованими, звідси і сумна статистика:
Близько 70% дівчаток приймають рішення зробити аборт, часто вже на пізніх термінах.
У 15% випадків вагітність закінчується викиднем.
І тільки 15% дівчаток-підлітків стають молодими мамами.
Існує перелік показань до аборту в 15-17 років: патології розвитку плода, вагітність, що наступила в результаті зґвалтування, онкологічне захворювання, серцева або ниркова недостатність, інфекційні та вірусні захворювання, розвиток у вагітної через фізичну незрілість станів, при яких збереження гестації небезпечно для її здоровя: гостра анемія, кровотечі, важкі форми гіпертонії.
Ряд загальних протипоказань до проведення аборту: резус-конфлікт при першій вагітності, запальні захворювання органів малого тазу, коагулопатії порушення згортання крові. Подібні захворювання особливо небезпечні для молодих дівчат, так як ризик розвитку кровотеч при підліткових вагітностях підвищується в кілька разів, наявність захворювань, що передаються статевим шляхом, загострення хронічних захворювань, відмова пацієнтки, чи її законного представника.
В результаті аборту в 15-17 років підвищується ризик розвитку ускладнень: при перериванні підліткової вагітності підвищується йязикурність розвитку вторинного безпліддя, травм або запальних процесів сечостатевої системи, порушення менструального циклу в результаті гормонального збою, психологічна травма може розвинутися в результаті підвищеною сприйнятливістю і емоційною лабільністю підлітків. Крім того, стрес викликає тиск на дівчину її батьків і близьких.
Профілактика підліткових абортів включає: статеве виховання підлітків, в тому числі інформування про сучасні засоби контрацепції. Не варто уникати розмов на інтимні теми або вести бесіду в строгому і повчальному тоні. Це лише створить надлишковий інтерес дитини до даного питання, довірчі відносини в родині, регулярне відвідування дівчиною гінеколога після початку статевого життя і дбайливе ставлення до здоровя.
Як рання вагітність впливає на здоров`я?
Факт вагітності не говорить про фізичну готовність юної дівчини до виношування дитини. Як це часто буває, зачаття відбувається несподівано, і підліток не знає, що робити далі. Дівчинка розуміє, що зберегти вагітність і виростити дитину самостійно або в парі зі своїм молодим чоловіком вона не зможе. Зробити аборт також не представляється можливим, оскільки вона не має ні згоди батьків, ні грошей на його оплату. Профілактика ранніх вагітностей полягає в правильній організації статевого виховання з наданням повноцінної інформації про всі сучасні способи контрацепції. Що ще страшить майбутню матір, так це наслідки аборту, що починаються з запальних процесів і закінчуються серйозними захворюваннями аж до безпліддя. Бажаючи мати повноцінне сімейне життя надалі, дівчинка приймає рішення народжувати.
Отже, чи можна зробити аборт в 16 років? Так, але не забувайте, що аборт в 15-17 років може стати досить сильних стресом для організму підлітка. Статеве просвітництво, правильне використання контрацепції дозволять дівчині уникнути ранньої вагітності і, як наслідок, необхідності вирішувати питання про збереження або припинення гестації.

Коментувати:
Коментарів - 0:

Популярні новини

Останні новини

Останні фото та відео


Курси валют на 28.03.2024
купівля
продаж
Міжбанк
$
39.3
39.33
42.42
42.45

Архів новин

<<Березень 2024>>
ПнВтСрЧтПтСбНд
    1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31



«Єдині новини» на Хмельниччині та Україні. Для цього натисніть на трансляції хмельницьких і всеукраїнських телеканалів, або слухайте радіо khm-radio.ye.ua чи radio.ye.ua
"Єдині новини" на Українському радіо