emailfbgpinstokrsstgtwvibervkwaytSkypeWhatsappViberPhoneMailПункт
У розділі "Новини читачів" (НарКор — Народний Кореспондент) Ви маєте можливість прочитати новини від користувачів, скарги жителів Хмельниччини, відомості про аварії, надзвичайні події, що сталися у нашому регіоні або ж додати власну новину.
4 Листопада 2021 Еліна 1437

Особливості репродуктивного здоровя дівчат-підлітків під час статевого дозрівання
Репродуктивне здоровя важлива передумова сприятливих демографічних перспектив нації. Це є важливим чинником формування народжуваності і здоровя молодого покоління. Репродуктивне здоровя підлітків, особливо дівчат заслуговує на особливу увагу в звязку з тим, що здоровя майбутньої матері, стан репродуктивного здоровя формується у дитячому і, що особливо важливо, в підлітковому віці. Саме в цей період життя завершується фізичний та статевий розвиток підлітків, виникають різні захворювання статевої системи, формується статевий потенціал.
У процесі статевого дозрівання виділяють дві фази: препубертатну, коли відбувається стрибок росту, подальший розвиток статевих органів, поява вторинних статевих ознак і зявляється перша менструація , і пубертатну, яка починається від першої менструації і закінчується завершенням розвитку статевих ознак, уповільненням росту, овуляторними циклами - організм стає готовим до виконання дітородної функції. Для препубертатного періоду характерні інтенсивний ріст і дозрівання усіх відділів статевої системи. Внаслідок додатка жирової тканини збільшуються зовнішні статеві органи. Починають функціонувати бартолінові залози. У піхві посилюється складчастість слизової оболонки, збільшується товщина епітеліального прошарку. Під впливом естрогенів відбувається посилення пігментації, васкуляризація і еротизація великих статевих губ, невелике збільшення клітора. У матці починаються процеси підготовки до виконання менструальної функції. В фолікулах яєчників відбувається збільшення обєму яйцеклітин, посилене ділення зернистих клітин, що веде до утворення багатошарової зернистої мембрани і зони тека клітин внутрішньої сполучнотканинної оболонки, яка має велике кровопостачання, що сприяє наближенню дозріваючого фолікула до поверхні яєчника. Нормальний статевий розвиток відбувається завдяки гармонічній взаємодії наступних систем: нервових центрів, які керують виробленням гонадотропних гормонів, передньої долі гіпофізу, нормально сформованого, добре забезпеченого кровю та іннервованого яєчника. У підлітковому періоді закінчується як анатомічне формування, так і функціональне дозрівання статевої системи і центральних регулюючих відділів. Після цього організм спроможний до виконання репродуктивної функції.Отже, статеве дозрівання є важливим етапом для кожноі дівчини-підлітка. В цей період відбуваються значні зміни в організмі на які варто звертати увагу. Саме застосування комплексного підходу з використанням анкетування дівчат-підлітків дозволяє виявити чинники ризику порушень репродуктивного здоровя, дослідити механізми формування знань підлітків з питань здорового способу життя.

Мамро Е.В., студентка 2 курсу, 2 групи ,
Буковинського державного медичного університету
Цисар Ю.В., асистент кафедри акушерства та гінекології,
Буковинського державного медичного унівеситету

Коментувати:
Коментарів - 0:

Популярні новини

Останні новини

Останні фото та відео


Курси валют на 25.04.2024
купівля
продаж
Міжбанк
$
39.63
39.69
42.51
42.56

Архів новин

<<Квітень 2024>>
ПнВтСрЧтПтСбНд
1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

     


«Єдині новини» на Хмельниччині та Україні. Для цього натисніть на трансляції хмельницьких і всеукраїнських телеканалів, або слухайте радіо khm-radio.ye.ua чи radio.ye.ua
"Єдині новини" на Українському радіо