emailfbgpinstokrsstgtwvibervkwaytSkypeWhatsappViberPhoneMailПункт
У розділі "Новини читачів" (НарКор — Народний Кореспондент) Ви маєте можливість прочитати новини від користувачів, скарги жителів Хмельниччини, відомості про аварії, надзвичайні події, що сталися у нашому регіоні або ж додати власну новину.
8 Листопада 2021 Діана 1638

Особливості змін в організмі жінки під час вагітності
Вагітність триває в середньому 280 днів. Починаючи з перших днів, організм жінки починає повністю змінюватися для того, щоб підготуватися до пологів і виносити здорову дитину. Зміни в жіночому організмі є помітними (збільшення ваги, розмірів матки і грудей) і непомітними (зміни в системах органів). Це анатомічні, біологічні, фізіологічні зміни, які повинні забезпечити майбутній дитині все необхідне для її розвитку. Кожна система організму змінюється, підлаштовуючись цим самим до вагітності.
Зараз ми в декількох словах опишемо зміни в організмі жінки під час вагітності в кожній системі органів
Психологічний стан. Проявляється у вигляді емоційних відчуттів, можливі дратівливість, депресія, та ін.
Імунна система. У вагітної знижується стійкість імунітету, що зумовлено виділенням значної кількості гормонів, які починають виділятись у відповідь на вагітність. Формується імунологічна толерантність між материнським організмом і плодом.
Гормональні зміни. З'являється хоріонічний гонодотропін гормон вагітності. Протягом вагітності зявляються й інші гормони, такі як пролактин, що діє на розвиток грудних залоз та їх підготовку до годування, окситоцин, під дією якого почнуться пологи, прогестерон заспокоює психіку, його дія посилюється з наближенням пологів, естроген, пролактин, який стимулює розвиток молочних залоз і утворення молока, також формує материнський інстинкт, ендорфін, знеболююча речовина, яку виробляє організм, впливає на емоційну свідомість, найбільше ендорфіна організм виробляє наприкінці вагітності.
Серцево-судинна система та система крові. З'являється орган,який забезпечує постачання плода речовинами, які необхідні для його розвитку плацента. Кровоносні судини розширюються, і об'єм крові матері, що циркулює, збільшується приблизно на 1,5 л з 4 до 5-6 л, з'являється анемія, знижується артеріальний тиск, з'являється розширення вен, ноги часто набрякають, пульс в спокійному стані прискорюється на 10-15 ударів на хв. (навіть у сні), при очікуванні близнюків ще більше, він коливається від 60 до 90 ударів на хв, серце б'ється частіше, оскільки мусить перекачаувати більше крові.
Дихальна система. Відзначається поява задишки, набряки слизової носа, тахеї, гортані та бронхів, збільшення окружності грудної клітки, купол діафрагми піднімається на 4 см, підвищується потреба в кисні, життєва ємність легень.
Опорно-руховий апарат. Головні зміни в хребті відбуваються під вагою зростаючого живота. Поперековий лордоз стає глибше, і від незвичного вигину жінка може страждати від болів в спині. Незадовго до пологів в організмі починають виділятися гормони, що сприяють розм'якшення суглобів. Це потрібно для того, щоб голова дитини пройшла через таз матері, не травмуючись. Через ці гормони суглоби кінцівок теж можуть стати злегка розхлябаними, і тоді у жінки формується характерна качина хода.
Шлунково-кишковий тракт. Підвищується апетит,частота закрепів, ризик розвитку геморою, можлива поява печії, на початку вагітності збільшується кількість слини, відзначається ранкова нудота.
Обмінні процеси. Збільшується основний обмін, обмін вітамінів і мікроелементів, потреба у кілокалоріях, прибавка маси тіла на 10-12кг.
Сечовидільна система. Нирки збільшуються в розмірі, також збільшується діаметр сечівника на 2 см, часті сечовиділення, внаслідок того, що матка збільшується і давить на сечовий міхур, іноді може бути фізіологічна альбумінурія та глюкозурія.
Шкіра. Підвищена пігментація у ділянці пупка, білої лінії живота, підвищене виділення поту, смуги розтягнення, судинні зірочки, долонна еритема, пупок згладжується у другій половині вагітності, і випинається наприкінці вагітності.
Молочні залози. Відчуття поколювання та розпинання, їх збільшення, починає виділятися молозиво, розвиток вивідних проток і альвеол, активація гладких м'язів сосків і горбиків біля ореоли.
Статева система. Підвищена пігментація шкіри вульви та промежини, синюшність вульви, потовщуються зв'язки матки, яєчники збільшуються, припиняються менструації, маткові труби потовщуються, кровообіг в них посилюється, збільшується кількість чутливих рецепторів матки, шийка матки розм'якшується і стає ціанотичною, значно зростає ємкість матки, кровоносні судини матки розширюються, подовжуються і новоутворюються.
Пластун Д. В., студентка 2 групи, 2 курсу, Буковинського державного медичного університету
Цисар Ю. В., асистент кафедри акушерства та гінекології, Буковинського державного медичного університету

Коментувати:
Коментарів - 0:

Популярні новини

Останні новини

Останні фото та відео


Курси валют на 25.04.2024
купівля
продаж
Міжбанк
$
39.5
39.52
42.22
42.24

Архів новин

<<Квітень 2024>>
ПнВтСрЧтПтСбНд
1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

     


«Єдині новини» на Хмельниччині та Україні. Для цього натисніть на трансляції хмельницьких і всеукраїнських телеканалів, або слухайте радіо khm-radio.ye.ua чи radio.ye.ua
"Єдині новини" на Українському радіо