emailfbgpinstokrsstgtwvibervkwaytSkypeWhatsappViberPhoneMailПункт
У розділі "Новини читачів" (НарКор — Народний Кореспондент) Ви маєте можливість прочитати новини від користувачів, скарги жителів Хмельниччини, відомості про аварії, надзвичайні події, що сталися у нашому регіоні або ж додати власну новину.
11 Листопада 2021 Александра 2946

Особливості догляду за жінкою в післяпологовому періоді

Важливою складовою у житті багатьох жінок є вагітність як можливість відтворити потомство. Кожна вагітна готується до появи дитини. Але часто про те, що відбувається у перші години і дні після пологів, майбутня мама знає мало. За фактом, післяпологовий період це особливий час для жінки, яка тепер уже на практиці вчиться бути мамою.
Післяпологовий період триває приблизно 6-8 тижнів і починається відразу після закінчення пологів (народження посліду).
У цей період відбувається зворотний розвиток (інволюція) всіх змін, що виникли у зв'язку з вагітністю та пологами, до моменту відновлення початкового стану організму жінки. В акушерстві післяпологовий період умовно поділяють на дві категорії: ранній і пізній.
Ранній післяпологовий період триває всього 4 години після закінчення пологів. Породіллям допомагають почати грудне вигодовування в перші хвилини після народження дитини (за умови фізіологічного перебігу пологів). Відразу ж після перетину пуповини новонародженого витирають стерильною теплою пелюшкою і укладають на оголений живіт матері, укривши ковдрою. У такому положенні породілля самостійно утримує дитину протягом 30 хв. Потім акушерка допомагає здійснити перше прикладання до грудей.
Перші 2-2,5 год після нормальних пологів породілля знаходиться у пологовому залі. Лікар-акушер уважно стежить за загальним станом жінки, її пульсом, АТ, постійно контролює стан матки.
Пізній післяпологовий період починається через 4 години після пологів і закінчується повним відновленням репродуктивної, нервової, серцево-судинної та інших систем жіночого організму, а також змінами у ендокринній системі і молочних залозах, що забезпечують функцію лактації. В цей же час відбуваються психологічні зміни, жінці необхідно осмислити те, що сталося, звикнути до нових почуттів і відчуттів.
Лікар та акушерка післяпологового відділення щодня стежать за перебігом післяпологового періоду. Оцінюють: загальний стан та самопочуття породіллі (скарги, сон, апетит), температуру тіла. Вимірювання проводять двічі на добу, за потреби термометрія через 3 години,
артеріальний тиск, пульс, стан молочних залоз та сосків (наявність інфільтратів, лактостазу, тріщин сосків), висоту дна матки над симфізом, стан її скорочення, болючість, кількість та характер лохій, стан зовнішніх статевих органів, за наявності швів ступінь загоєння, функцію сечового міхура та кишечника. У пологовому стаціонарі породіллю інструктують про правила домашнього режиму.
Статеве життя за нормального перебігу післяпологового періоду можна відновити не раніше ніж через 8 тижнів після пологів, попередньо проконсультувавшись з лікарем.
Породіллі слід дотримуватися правильного режиму фізичної активності і відпочинку: спати не менше 8 годин на добу і обов'язково відпочивати вдень, уникати підняття важких предметів і роботи, пов'язаної з великим фізичним навантаженням, проводити гімнастику спочатку за схемою, отриманою в пологовому будинку, а потім за рекомендаціями, даними жіночою консультацією.
Через 7-10 днів після виписки з пологового будинку породілля повинна відвідати дільничного лікаря жіночої консультації. У разі появи будь-яких ускладнень (підвищення температури, кровотеча, надмірне набухання молочних залоз, поява хворобливих тріщин сосків і ін.) Слід негайно звернутися в жіночу консультацію.
Пентелейчук А.В студентка 2 групи, 2 курсу, Буковинського державного медичного університету
Цисар Ю В., асистент кафедри акушерства та гінекології, Буковинського державного медичного університету

Коментувати:
Коментарів - 0:

Популярні новини

Останні новини

Останні фото та відео


Курси валют на 29.03.2024
купівля
продаж
Міжбанк
$
39.13
39.17
42.26
42.3

Архів новин

<<Березень 2024>>
ПнВтСрЧтПтСбНд
    1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31



«Єдині новини» на Хмельниччині та Україні. Для цього натисніть на трансляції хмельницьких і всеукраїнських телеканалів, або слухайте радіо khm-radio.ye.ua чи radio.ye.ua
"Єдині новини" на Українському радіо