emailfbgpinstokrsstgtwvibervkwaytSkypeWhatsappViberPhoneMailПункт
У розділі "Новини читачів" (НарКор — Народний Кореспондент) Ви маєте можливість прочитати новини від користувачів, скарги жителів Хмельниччини, відомості про аварії, надзвичайні події, що сталися у нашому регіоні або ж додати власну новину.
14 Грудня 2021 Діана 6960

Підготовка гінекологічних хворих до операції здійснюється з моменту прийняття рішення про хірургічне втручання до його виконання . Цей період називається передопераційним.

Дії медичного персоналу в цей період суттєво відрізняються при планових і екстрених операціях. Перед плановими операціями підготовка здійснюється в амбулаторних і стаціонарних умовах. При характеристиці передопераційного періоду в амбулаторних умовах можна виділити два напрямки розділу: загальні питання і спеціальну підготовку.

Загальні питання. Вирішення питання про доцільність оперативного лікування здійснюється на підставі клінічних симптомів хвороби, даних огляду і спеціальних методів обстеження хворої. У більшості випадків воно приймається в процесі консультативного відбору хворих на оперативне лікування компетентним фахівцем.
У процесі його повинні враховуватися як показання, так і протипоказання до оперативного лікування, що спрямоване на зниження ризику.

Спеціальна підготовка. Обстеження всіх жінок, що підлягають оперативному лікуванню, включає наступні дії: - аналіз крові, визначення групи крові, резус-фактору, - біохімічний аналіз крові (глюкоза, білірубін, сечовина, холестерин, загальний білок і білкові фракції, електроліти, залізо в сироватці; - обстеження на СНІД; - загальний аналіз сечі, аналіз калу на яйця глистів; - дослідження мазків на ступінь чистоти і флори з піхви, цервікального каналу, уретри; - дослідження мазків на нетипові клітини з цервікального каналу, піхви, поверхні шийки матки; - УЗД органів малого тазу; - консультація терапевта, стоматолога та інших спеціалістів за показаннями; - рентгенологічне дослідження органів грудної клітки, ЕКГ.

З урахуванням отриманих результатів робиться висновок про функціональний стан, як генітальних органів, так і всіх систем організму (серцево-судинної, дихальної, сечовидільної, шлунково-кишкового тракту та ін.). При необхідності обсяг досліджень може бути розширений.

У передопераційний період проводиться психологічна підготовка хворої до операції, а в деяких випадках і за допомогою лікарських засобів (заспокійливі , снодійні та інші засоби).
Передопераційна підготовка хворих з негінекологічними хворобами має свої специфічні особливості залежно від їх варіантів.
Передопераційна підготовка в умовах стаціонару. Передопераційна планова підготовка більш інтенсивно продовжується в умовах стаціонару від 1 дня до 2-3 діб і більше. Приймається остаточне рішення про обсяг операції та необхідность проведення додаткових досліджень та підготовки до операції.

Консультація анестезіолога здійснюється в день надходження хворої у відділення. Вибирається метод знеболення. Всі питання про обсяг операції і знеболюванні узгоджуються з хворої, яка свою згоду підтверджує письмово.

З урахуванням обсягу оперативного втручання і стану хворої визначаються хірург та асистенти. Обговорюються як буде проходити операція та можливі ускладнення в процесі її виконання. Ряд досліджень, проведених амбулаторно, у стаціонарі повторюється.

Перед операцією всім хворим проводиться санітарна обробка (гігієнічний душ, видалення волосся з лобка). Важливе значення має підготовка кишечника. Увечері перед операцією приймається легка вечеря, очищається кишечник. Голодування перед операцією не рекомендується.

З метою хорошого нічного сну ввечері застосовуються заспокійливі засоби, снодійні препарати.

Спеціальні методи підготовки до операції в стаціонарі також проводяться хворим з урахуванням характеру оперативного втручання та негінекологічної хвороби. Підготовка хворих до вагінальних операцій спрямована на досягнення I - II ступеня чистоти піхви. З цією метою проводяться обробка протягом 2-3 днів у стаціонарі.

Передопераційна підготовка хворих при екстрених операціях проводиться протягом короткого часу - від декількох хвилин до 2-3 годин. У таких випадках необхідно виконати лише вкрай необхідні дослідження (аналізи крові клінічний і біохімічний, аналізи на групу крові, резус-фактор, СНІД, УЗД органів малого таза, ЕКГ) і лікувальні заходи з корекції порушень системи крові. В особливо екстрених станах забір матеріалів для дослідження здійснюється одночасно з проведеним оперативним втручанням. Також під час операції виконуються і інтенсивні заходи з корекції порушень системи крові.

Пластун Д. В., студентка 2 курсу 2 групи, Буковинського державного медичного університету
Цисар Ю. В., асистентка кафедри акушерства та гінекології, Буковинського державного медичного університету

Коментувати:
Коментарів - 0:

Популярні новини

Останні фото та відео


Курси валют на 28.07.2024
купівля
продаж
Міжбанк
$
41.02
41.07
44.58
44.62

Архів новин

<<Липень 2024>>
ПнВтСрЧтПтСбНд
1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

    


«Єдині новини» на Хмельниччині та Україні. Для цього натисніть на трансляції хмельницьких і всеукраїнських телеканалів, або слухайте радіо khm-radio.ye.ua чи radio.ye.ua
"Єдині новини" на Українському радіо