emailfbgpinstokrsstgtwvibervkwaytSkypeWhatsappViberPhoneMailПункт
У розділі "Новини читачів" (НарКор — Народний Кореспондент) Ви маєте можливість прочитати новини від користувачів, скарги жителів Хмельниччини, відомості про аварії, надзвичайні події, що сталися у нашому регіоні або ж додати власну новину.
5 Січня 2022 Ганна Ткаченко, Марина Гресько 1232

Що варто знати про вірус папіломи людини

Вірус папіломи людини (ВПЛ) збудник інфекційного гінекологічного захворювання, що може перебігати цілком непомітно, але часто має сумні наслідки. Рак шийки матки, дисплазія епітелію шийки матки та інші захворювання репродуктивних органів, як результат дії деяких типів вірусу папіломи людини на організм зі слабким імунітетом.
ВПЛ (вірус папіломи людини) являє собою групу вірусів, надзвичайно широко поширену в усьому світі. Це ДНК-вмісний вірус, який вражає шкіру й слизові оболонки та здатний тривалий час знаходитись в епітелії статевих шляхів. Існує понад 100 типів ВПЛ, з яких, щонайменше, 13 призводять до розвитку раку (вони відомі також як віруси типу високого ризику).
ВПЛ головним чином передається при сексуальних контактах, і більшість людей інфікуються ВПЛ незабаром після того, як починають вести статеве життя. Можливе повторне інфікування та одночасне інфікування однієї людини кількома типами ВПЛ.
Потрапивши в клітину шкіри чи слизових, вірус вбудовується у її ядро і тривалий час може залишатися в неактивному стані. Але за певних умов ВПЛ починає активно розмножуватись і спричиняти порушення поділу клітин, що у кінцевому результаті призводить до дисплазії (передраку) і розвитку раку.
Факторами ризику персистенції ВПЛ та розвитку раку є: - зниження імунітету (зокрема у людей, що живуть з ВІЛ, та при фізіологічному пригніченні імунної системи у вагітних), - гормональні порушення, - хронічний стрес, - шкідливі звички, - коінфекція іншими збудниками, що передаються статевим шляхом.
Оскільки наявність в організмі вірусу зазвичай не проявляється ніякими симптомами, то інфікування проходить непомітно, і партнери часто не знають довгий час про своє зараження.
Як діагностується ВПЛ?
У містах України вистачає лабораторій, де можна зробити аналіз на ВПЛ: і державних, і приватних. Але аналіз на ВПЛ сам по собі не має принципового значення: важливо не те, є вірус чи ні, важливо, чи викликав він захворювання. А перевірити це можна виключно за допомогою регулярних аналізів кольпоскопії і ПАП-тесту. Якщо ці методи діагностики доведуть, що вірус почав змінювати клітини, тоді можна оцінювати ймовірні ризики переходу цього захворювання в більш агресивну форму. Ось тоді проводиться аналіз на ВПЛ.
Скринінг на рак шийки матки - це тестування на передрак і рак серед жінок, які не мають симптомів і відчувають себе абсолютно здоровими.
Обстеження на наявність раку шийки матки є невідємною частиною медичної допомоги жінкам в Україні. Жінки повинні проговорювати зі своїм лікарем про те, коли розпочати скринінг та як часто проходити обстеження.
У серпні 2018 року спеціалістами з профілактики захворювань США (U.S. Preventive Services Task Force (USPSTF), було опубліковано оновлені рекомендації з проведення цервікального скринінгу, полягають вони в наступному:
Жінки віком від 21 до 29 років повинні проходити обстеження на ПАП-тест кожні 3 роки;
Жінки віком від 30 до 65 років повинні бути обстежені будь-яким із трьох тестів:
кожні 5 років тестування на ВПЛ з високим онкогенним ризиком
кожні 5 років тест-ПАП та ВПЛ з високим онкогенним ризиком
кожні 3 роки лише тест-ПАП
Жінкам з високими факторами ризику може знадобитися частіший скринінг або продовження обстеження старше 65 років.

Чи існує профілактика ВПЛ?
Найкращим способом захисту від папіломавірусної інфекції є вакцинація. Сьогодні у світі ліцензійовано 3 вакцини:
- двовалентна вакцина Cervarix проти штамів ВПЛ 16 і 18;
- чотиривалентна вакцина Gardasil проти штамів ВПЛ 6, 11, 16 і 18;
- девятивалентна Gardasil-9 (6,11,16,18 + 5 високоонкогенних типів).
Для профілактики раку шийки матки вакцинація рекомендується всім жінкам віком від 10 до 25 років. Найбільш ефективною є вакцинація до початку статевого життя. Дані австралійських досліджень також показують ефективність вакцинації жінок до 45 років.
Для досягнення ефекту вакцинація здійснюється у 3 етапи: внутрішньо мязево при першому зверненні, згодом через 2 місяці і через 4 місяці. Якщо вакцинація не завершена, і настала вагітність, то наступну дозу вводять після пологів.
Вакцинація є методом первинної профілактики і не анулює необхідність проведення регулярних цитологічних обстежень (вторинна профілактика). Рекомендований вік початку тестування на ВПЛ - 30 років (його проводять одночасно із РАР-тестом).
Проходьте профілактичні огляди 1 раз в рік.
Стежте за своїм здоровям, і воно зробить Ваше життя щасливим! Будьте здорові!

Підготували:
Ганна Ткаченко та Марина Гресько
Буковинський державний медичний університет

Коментувати:
Коментарів - 0:

Популярні новини

Останні новини

Останні фото та відео


Курси валют на 29.03.2024
купівля
продаж
Міжбанк
$
39.13
39.17
42.26
42.3

Архів новин

<<Березень 2024>>
ПнВтСрЧтПтСбНд
    1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31



«Єдині новини» на Хмельниччині та Україні. Для цього натисніть на трансляції хмельницьких і всеукраїнських телеканалів, або слухайте радіо khm-radio.ye.ua чи radio.ye.ua
"Єдині новини" на Українському радіо