emailfbgpinstokrsstgtwvibervkwaytSkypeWhatsappViberPhoneMailПункт
У розділі "Новини читачів" (НарКор — Народний Кореспондент) Ви маєте можливість прочитати новини від користувачів, скарги жителів Хмельниччини, відомості про аварії, надзвичайні події, що сталися у нашому регіоні або ж додати власну новину.
5 Січня 2022 Дітківська Надєжда Валеріївна 3225

Вагітність і токсикоз
Що таке токсикоз у вагітних?
Токсикоз під час вагітності це комплекс змін патологічного типу, які виникають протягом перших етапів розвитку плода. У цей період організм жінки пристосовується до того, що в ньому розвивається новий організм. За статистикою, патологія спостерігається в 90% випадків вагітності. У кожної жінки токсикоз проявляється по-різному. Когось нудить вранці, у когось інколи виникає блювота через несприйняття конкретного запаху. Деякі жінки кардинально змінюють свої смакові звички. Коли жіночий організм пристосовується до плоду, токсикоз минає.
Чому у деяких жінок є токсикоз, а в інших немає?
Основними причинами токсикозу є реакція імунної системи, гормональне перелаштування та нервово-рефлекторний фактор у вагітної. Поява токсикозу під час вагітності залежить також від загального та психологічного стану жінки. Вагітність без токсикозу це варіант норми.
Види токсикозу
Фахівці виділяють такі види токсикозу:
Токсикоз до затримки. Перші тижні з моменту зачаття. Впродовж цього періоду вагітну ще не нудить, але з'являється підвищений апетит.
Ранній токсикоз. Виникає на початку вагітності, до 14 тижнів. Жінка може відчувати нудоту, інколи стаються напади блювання від будь-яких запахів.
Пізній токсикоз. Може з'явитися в третьому триместрі, але проходить без особливих симптомів. У жінки спостерігаються набряклість, підвищений тиск. Ускладнення пізнього токсикозу спричиняють гестоз. Лікування здійснюється під наглядом лікарів.
Вечірній токсикоз. Виникає після обіду, ближче до вечора. Щоби позбутися симптомів, рекомендовано більше гуляти на вулиці, уникати задушливих приміщень, пити свіжовичавлений сік.
Який буває токсикоз?
За ступенем тяжкості розрізняють легке, помірне та важке (надмірне, безупинне) блювання вагітних.
При легкому ступені блювання виникає до 4-5 разів на добу, загальний стан вагітної не порушений, можливе невелике зменшення маси тіла (до 5% від вихідної).
При помірно вираженому ступені частота блювання до 10 разів на добу, зменшення маси тіла сягає 6-10% від вихідної маси, виникають порушення обміну речовин.
Для надмірного блювання характерною є частота блювання до 20 разів на добу, втрата маси тіла сягає вже понад 10 % від вихідної маси, виникають порушення функції життєво важливих органів, вираженими є інтоксикація та зневоднення.
Коли варто звернутися до лікаря?
Не завжди можна самостійно вирішити проблему, пов'язану з токсикозом під час вагітності. Навіть під час легкої вагітності жінку повинен постійно оглядати акушер-гінеколог.
До спеціаліста необхідно звернутися, якщо:
блювота більше ніж 5 разів на день;
зниження кількості сечовипускання;
больові відчуття, які помітні біля живота;
блювота незалежно від прийому їжі, яка буває протягом 12 годин і довше;
зниження маси тіла (від 2,5 кг за тиждень і більше).
Більшість випадків нудоти і блювоти проходить протягом перших 12 тижнів без шкоди для вагітної. Якщо ж нудота супроводжується частою блювотою, що приводить до зниження артеріального тиску, вираженої загальної слабкості, запаморочення і відсутності можливості приймати їжу, то вагітній жінці необхідна госпіталізація.
Поради та рекомендації, як полегшити токсикоз під час вагітності:
Легкі форми токсикозу при вагітності можуть бути вирішені за допомогою зміни способу життя та дієти.
Дієта - дуже важливий фактор. Уникайте занадто гарячої або дуже холодної їжі - це провокує напад блювоти. Їжте часто - не рідше 5-6 разів на день, але невеликими порціями. Довіртеся своїй інтуїції - якщо ви відчуваєте, що солоні огірки - це те, що вам потрібно, дозвольте собі це. Однак пам'ятайте, що ваш план харчування в цей період повинен бути добре збалансованим та містити достатню кількість білків, жирів і вуглеводів.
Питний режим. Багато жінок, які страждають токсикозом, втрачають багато рідини, що призводить до зневоднення. Як послабити токсикоз? Пийте воду маленькими ковтками між прийомами їжі, щоб заповнити втрачену рідину. Також підійдуть чай, соки, морси.
Сніданок у ліжко. Як прибрати токсикоз у вагітних таким способом? Якщо блювота зазвичай виникає вранці, не поспішайте відразу вставати з ліжка, а з'їжте щось прямо там, наприклад горішки, печиво або крекери. З вечора покладіть поруч з ліжком будь-який продукт, який ви добре переносите та з'їжте його до того, як встати, а потім трохи полежте. Швидше за все, ранкова нудота або не з'явиться, або буде дуже слабкою.
Уникайте виснаження - як фізичного, так і нервового. Іноді втома може спровокувати нудоту - частіше таке буває вдень. Заспокійливий чай допоможе зняти нервову напругу. За погодженням із лікарем можна також використовувати пустирник або валеріану.
Прогулянки. Частіше бувайте на свіжому повітрі, хоча б пів години на день. Це допомагає зменшити симптоми токсикозу, заспокоїти нервову систему, а також наситити кров майбутньої мами та немовляти киснем.
Вагітній слід уникати негативних емоцій і стресів. Необхідно встановити сприятливий психологічний мікроклімат!
Підготували:
Надєжда Дітківська та Марина Гресько
Буковинський державний медичний університет

Коментувати:
Коментарів - 0:

Популярні новини

Останні новини

Останні фото та відео


Курси валют на 25.04.2024
купівля
продаж
Міжбанк
$
39.63
39.69
42.51
42.56

Архів новин

<<Квітень 2024>>
ПнВтСрЧтПтСбНд
1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

     


«Єдині новини» на Хмельниччині та Україні. Для цього натисніть на трансляції хмельницьких і всеукраїнських телеканалів, або слухайте радіо khm-radio.ye.ua чи radio.ye.ua
"Єдині новини" на Українському радіо