emailfbgpinstokrsstgtwvibervkwaytSkypeWhatsappViberPhoneMailПункт
У розділі "Новини читачів" (НарКор — Народний Кореспондент) Ви маєте можливість прочитати новини від користувачів, скарги жителів Хмельниччини, відомості про аварії, надзвичайні події, що сталися у нашому регіоні або ж додати власну новину.
19 Січня 2022 Ігор 2031

Профілактика COVID-19 та ГРВІ
Зростання захворюваності на COVID-19 та гострі респіраторні вірусні інфекції (ГРВІ) відбувається найчастіше в зимово-весняний період.
Коронавірус (CoV, COVID-19) отримав свою назву коронавірусного захворювання від скорочення слів - CO означає corona (корона), VI virus (вірус) та D disease (захворювання).
COVID-19 повязаний із тим же сімейством вірусів, що і ГРВІ. Він передається повітряно-крапельним шляхом, схожий по симптоматиці з грипом, ГРВІ, але є більш небезпечніший, тому що ускладнюється пневмонією та серцево-легеневою недостатністю, може швидко призвести до загибелі хворих.
До групи ризику інфікування належать також вагітні, їхні діти, особливо в першому триместрі коли відбувається закладка всіх органів і систем малюка. В третьому триместрі вагітності (під впливом інфекції) знижується опірність організму вагітної, що сприяє активації хронічних захворювань, розвитку гіповітамінозу, порушенню водно-електролітного балансу у матері, розвитку вроджених аномалій у плода, передчасні пологи, внутрішньоутробне інфікування плоду.
Але можна легко уникнути зараження якщо дотримуватись деяких порад:
- уникати великих скупчень людей під час епідсезону (листопад-лютий), тримати соціальну дистанцію в 1,5 метри, зменшити контакти з інфікованими носіями та хворими людьми;
- щоб захистити себе та оточуючих від зараження слід користуватися одноразовими масками. Маска ефективна якщо прикриває рот і ніс, регулярно замінюється. Використані маски потрібно викидати у смітник;
- щоб прикрити обличчя під час кашлю, при нежиті слід користуватися одноразовими паперовими серветками або рушниками, які після використання одразу викидати у смітник;
- під час кашлю та чхання слід прикривати рот і ніс одноразовими серветками, щоб запобігти розпорошенню інфікованого слизу. Якщо прикрили рот руками, їх необхідно одразу вимити з милом чи обробити дезінфікуючим гелем;
- регулярно у помешканні та робочих приміщеннях проводити провітрювання і вологе прибирання;
- для підвищення опірної здатності організму необхідно повноцінно харчуватися, висипатися, уникати перевтоми;
- інфекція потрапляє в організм через рот, ніс та очі, яких ви торкаєтесь брудними руками. Тому необхідно часто мити руки з милом або обробляти їх дезінфікуючим гелем із вмістом спирту.
Але основним заходом профілактики захворювань та попередження епідемічних ускладнень залишається щорічна планова вакцинація населення, особливо медиків, освітян, осіб сфери торгівлі, транспорту, учнів та студентів осіб з хронічними захворюваннями серцево-судинної та дихальної систем.
Чи необхідна вакцинація під час перебігу вагітності вам необхідно обговорити із своїм дільничним лікарем та акушером-гінекологом жіночої консультації.
Вакцинацію найкраще проводити напередодні епідемічного сезону (вересень-листопад). Якщо не встигли вчасно це зробити, то вакцинуватися можна впродовж всього сезону. Вакцинація допоможе вам не захворіти або мати перебіг захворювання у легкій формі. При ознаках ковіду або грипу слід обовязково звернутися до лікаря і не займатись самолікуванням.

Ніцович Ігор Романович доцент, кафедра акушерства та гінекології Буковинського державного медичного університету

Коментувати:
Коментарів - 0:

Популярні новини

Останні новини

Останні фото та відео


Курси валют на 23.04.2024
купівля
продаж
Міжбанк
$
39.59
39.64
42.29
42.34

Архів новин

<<Квітень 2024>>
ПнВтСрЧтПтСбНд
1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

     


«Єдині новини» на Хмельниччині та Україні. Для цього натисніть на трансляції хмельницьких і всеукраїнських телеканалів, або слухайте радіо khm-radio.ye.ua чи radio.ye.ua
"Єдині новини" на Українському радіо