emailfbgpinstokrsstgtwvibervkwaytSkypeWhatsappViberPhoneMailПункт
У розділі "Новини читачів" (НарКор — Народний Кореспондент) Ви маєте можливість прочитати новини від користувачів, скарги жителів Хмельниччини, відомості про аварії, надзвичайні події, що сталися у нашому регіоні або ж додати власну новину.
24 Січня 2022 Богдана Островерха та Марина Гресько - Буковинський державний медичний університет 19315

Переношена вагітність - чому малюк не поспішає?

Коли термін вагітності наближається до 40 тижнів, майбутня мама з дня на день починає чекати початку пологів, а малюк не поспішає з'являтися на світ, мами задаються питанням, - Коли вагітність вважається переношенною?
У яких же випадках переношування є варіантом норми, а в яких випадках патологією?
Існує два види переношування вагітності істинне (біологічне) і помилкове (пролонгована вагітність).
При істинному переношуванні плід продовжує розвиватися і досягає більш високого ступеня зрілості. У результаті дитина народжується з ознаками "перезрілості". Акушери використовують цей термін щодо тих жінок, термін гестації у яких перевищує 42 тижні.
Чи небезпечно це?
Досить відомий факт, що найважливіші функції, такі як дихання, харчування та виведення продуктів обміну плода, здійснює орган під назвою плацента. Протягом 9 місяців вагітності плацента формується, росте, зріє і старіє. Коли плацента починає старіти, що спостерігається при переношуванні, вона зменшується в розмірах та регресує. Така плацента не може адекватно забезпечувати потреби плода. Як наслідок, погіршується обмін речовин, що призводить до гіпоксії плода (нестачі кисню), що підвищує ризик його загибелі.
Тому істинне переношування вагітності є патологією і вимагає лікарського втручання.
При помилковому переношуванні навпаки. Незважаючи на те, що відбувається подовження термінів вагітності, дитина розвивається абсолютно нормально і народжується без ознак "перезрілості". Плацента при цьому не регресує і не старіє. Отже, помилкове переношування є нормою і обумовлено воно, насамперед, індивідуальними особливостями плода.
Як же точно знати, переношуєте ви вагітність чи ні?
Щоб підтвердити або спростувати переношування вагітності, необхідно точно визначити термін вагітності. Це є ключовим фактором при визначенні можливих причин того, що малюк невчасно з'явився на світ.
Термін вагітності встановлюється по першому дню місячних, які передували наступу вагітності. Однак, самі жінки часто не можуть назвати цю дату, тому вагітності і дата пологів вираховуються неправильно.
Крім помилок у розрахунках, виділяють і патологічні причини переношеної вагітності.
Щоб правильно поставити діагноз і визначити, чи дійсно у жінки переношена вагітність, лікарі проводять УЗД. В ході процедури лікарі уважно вивчають основні параметри фізичного розвитку малюка.
На жаль, абсолютно точно визначити, що дитина переношена, можна тільки після його народження, а до цього ПЕРЕНОШЕНІСТЬ лікарі-акушери тільки припускають. У таких дітей, в порівнянні з доношеними, більш щільні кістки черепа, більш вузькі шви і джерельця, довгі нігті, менше мастила на тілі (або її взагалі немає); шкіра у них суха, а долоньки і стопи - лазневі (схожі на руки дорослого, якщо він довго протримає їх у воді), мало підшкірної жирової клітковини. Визначити ступінь зрілості малюка - завдання неонатолога, який оглядає дитину відразу після пологів.

ПРИЧИНИ ПЕРЕНОШУВАННЯ ВАГІТНОСТІ: ХТО В ГРУПІ РИЗИКУ?
Причини переношування вагітності численні і різноманітні, до того ж одна породжує іншу і накладається на третю, утворюючи цілий букет показників, розібратися в яких непросто.
Це може бути стан здоровя майбутньої мами, наприклад, хронічні захворювання статевої сфери, гормональні порушення. Є ймовірність включення спадкових факторів наявність близької родички, яка пережила аналогічну проблему, а також надмірна вага малюка (понад 4000 г) або вжиті раніше штучні переривання вагітності.
Велику роль відіграють ускладнення, що виникають на різних етапах виношування, які обертаються тим, що плацента не здатна виконувати свої функції. Це може статися через травми, зокрема, падіння, спазмів судин, тромбів. У тому ж ряду збої в роботі центральної нервової системи мами або дитини.
Встановлено, що в групі ризику жінки старше 30 років, які чекають свою першу дитину. Відіграє чималу роль і недолік таких важливих для репродукції вітамінів, як С, Р, Е, групи В.
Цікавий факт! Існує думка, що причиною переношування вагітності може стати сильний страх перед пологами. Психіка, звичайно ж, бере участь у всіх процесах організму, але її роль не варто перебільшувати. Жінка і справді може підсвідомо гальмувати початок пологової діяльності, побоюючись невідомості і болю. Але вночі вона засинає і втрачає пильність тоді-то пологи і починаються.

ВАРІАНТИ РОЗРОДЖЕННЯ ПРИ ПЕРЕНОШУВАННІ
Переношування вагітності це не просто діагноз, це патологія. Тому щоб попередити ускладнені пологи, переношена вагітність береться під контроль лікарів. Госпіталізацію жінок проводять вже на 41-му тижні гестації. Після оцінки стану плоду, його розмірів лікарі приймають рішення про спосіб проведення пологів.
Цілком може бути, що пологи настають самостійно це кращий варіант. І якщо обстеження показало, що дитина відчуває себе нормально, та й з жінкою порядок, то все саме так і відбувається лікарі чекають початку природніх пологів. Якщо ж їх все немає, матку жінки починають готувати до відкриття введенням спеціальних розмякшуючих гелів. Коли матка готова починають медикаментозно стимулювати пологи.
Весь цей час за плодом уважно спостерігають, відстежуючи його рухову активність і серцебиття. При виникненні гострої ситуації починають розродження оперативним шляхом. Слід зазначити, що при поєднанні переношування з рядом ускладнюючих факторів питання про кесарів розтин може ставитися спочатку.
Майте на увазі, що післяпологовий період не менш важливий, дитині потрібен спеціальний догляд, а жінці спостереження і реабілітація.

ПРОФІЛАКТИКА ПЕРЕНОШЕНОЇ ВАГІТНОСТІ
Для жінок, які входять до групи ризику, перш за все, необхідно якомога точніше розрахувати передбачувану дату пологів. Навіть якщо вагітність протікала без ускладнень, жінку відправляють в стаціонар після 40 тижнів вагітності, щоб провести повне обстеження плода і визначити ступінь зрілості шийки матки.
В кінці хотілося б відзначити, що близько 96% дітей, народжених пізніше терміну, зявляються на світ абсолютно здоровими, але в будь-якому випадку, не варто пускати ситуацію на самоплив, до переношеної вагітності варто дуже уважно ставитися і постійно контролювати стан плода.
Нехай ваші пологи пройдуть легко, а малюк буде славним і здоровим!

Підготували:
Богдана Островерха та Марина Гресько
Буковинський державний медичний університет

Коментувати:
Коментарів - 0:

Популярні новини

Останні новини

Останні фото та відео


Курси валют на 25.04.2024
купівля
продаж
Міжбанк
$
39.5
39.52
42.22
42.24

Архів новин

<<Квітень 2024>>
ПнВтСрЧтПтСбНд
1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

     


«Єдині новини» на Хмельниччині та Україні. Для цього натисніть на трансляції хмельницьких і всеукраїнських телеканалів, або слухайте радіо khm-radio.ye.ua чи radio.ye.ua
"Єдині новини" на Українському радіо