emailfbgpinstokrsstgtwvibervkwaytSkypeWhatsappViberPhoneMailПункт
У розділі "Новини читачів" (НарКор — Народний Кореспондент) Ви маєте можливість прочитати новини від користувачів, скарги жителів Хмельниччини, відомості про аварії, надзвичайні події, що сталися у нашому регіоні або ж додати власну новину.
15 Травня 2022 Мацишин Назар 1231

Пологи під час екстремальних ситуацій
За період повномасштабної війни в Україні народилось вже майже 37 тисяч малюків. У звязку з надзвичайними подіями, чимала частина новонароджених народились поза лікувальними установами, а в бомбосховищах, укриттях і часто без супровідної відповідної медичної допомоги. Ця стаття буде корисною як вагітним жінках, так і пересічному українцеві, адже розуміння надання базової допомоги у пологах є особливо актуальним на даний час.
Вагітним рекомендовано при перебуванні в укритті мати з собою базові речі для пологів, як от: чисті пелюшки та/або чисті простирадла, теплі ковдри (або пледи, кофти те, чим можна накрити матір і дитину), кипячену воду, спиртовий або дезрозчин, мінімальний набір одягу для дитини, антисептик, 3-5 пар стерильних рукавичок, чисті ножиці (щоб перерізати пуповину), бажано кліпсу для пуповини, а якщо її немає товсті нитки (їх потрібно буде завчасно занурити у дезрозчин на 2-4 години), вологі та сухі серветки, адже можливості помити руки може не бути. Найкраще завчасно приготувати цей набір та залишити у надійному місці у своєму місцевому укритті.
Як діяти коли момент настав у екстремальній ситуації?
Потрібно обмежити місце від зайвих очей та знайти помічника.
Якщо жінка почала відчувати перейми, вона не повинна лягати на спину. При змозі потрібно ходити, а коли відчувається сильний тиск в районі куприка, відчуття яке нагадує нетримання дефекації це свідчить про початок потуг. Народжувати краще у більш фізіологічних позах, у яких і пологи йдуть легше. Це будуть вертикальні пози навприсядки, напівсидячи. Якщо ж положення дитини є тазовим тобто на вихід з пологових шляхів дитина йде сідницями, потрібно доставити жінку у пологовий будинок або навіть в екстрених умовах зробити все можливе, щоб пологи приймав акушер-гінеколог. Якщо пологи у тазовому передлежанні все ж таки доводиться приймати в умовах бомбосховища підходить тільки поза на спині. За можливості потрібно встановити онлайн-зв'язок з акушеркою чи лікарем та виконувати всі інструкції
Помічник повинен вимити руки та тримати напоготові чистий рушник/марлю/пелюшки, стежити за диханням породіллі. Правильне дихання є профілактикою гіпоксії плоду. Важливо памятати: дихає мати дихає дитина. На початковому етапі, коли перейми ще терпимі, але поступово наростають, дихати потрібно так: глибокий вдих через ніс і повільний видих (у 2 рази довший) через рот. Під час потужного етапу тривалість перейми сягає 1 хвилини та більше. Перейми стають довгими, а проміжок між ними коротшає до 15-30 секунд. У цей момент жінці хочеться тужитися, але потрібно продихати застосувати протилежне (часте) дихання. Коли голівка дитини починає проходити через шийку матки, тужитися не потрібно це може призвести до розриву шийки, також не слід цього робити між потугами, коли дитина підходить та робить повертальний рух.
Коли дитина народилася, її потрібно обтерти чистим теплим рушником або серветкою звільнити ніс, рот, очі від слизу, витерти малюка від змазки та крові. Найбільшим ризиком для дитини за таких екстремальних обставин є переохолодження. Тому потрібно стежити за температурою у приміщенні вона має бути 25. Малюка потрібно негайно покласти до матері на живіт чи на груди та вкрити обох чистими пелюшками, ковдрами. Категорично не можна обмивати дитину в умовах бомбосховища, а все, чим ви торкаєтеся малюка, має бути теплим і чистим. Не пізніше 1 хвилини після народження дитини, коли пуповина припинила пульсувати, її потрібно перетиснути клемою на 7-8 см від пупка і пересікти.
Коли почнуться знову переймоподібні болі - відходить плацента. Помічник натискає на низ живота (над лобком), якщо пуповина при русі вилазить більше, а при відпусканні руки знову втягується ще чекаєм. Зазвичай плацента народжується 2030 хв після дитини. Якщо дуже сильна кровотеча, плацента не народжується більше 45 хв, то необхідно негайно доставити породіллю до спеціалізованої установи
Мацишин Назар, студент IV курсу 23 групи МФ 2 БДМУ
Керівник:
Кафедра акушерства і гінекології БДМУ
Бакун Оксана, доц.кафедри акушерства та гінекології БДМУ

Коментувати:
Коментарів - 0:

Популярні новини

Останні новини

Останні фото та відео


Курси валют на 08.05.2024
купівля
продаж
Міжбанк
$
39.36
39.4
42.36
42.39

Архів новин

<<Травень 2024>>
ПнВтСрЧтПтСбНд
  1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

  


«Єдині новини» на Хмельниччині та Україні. Для цього натисніть на трансляції хмельницьких і всеукраїнських телеканалів, або слухайте радіо khm-radio.ye.ua чи radio.ye.ua
"Єдині новини" на Українському радіо