emailfbgpinstokrsstgtwvibervkwaytSkypeWhatsappViberPhoneMailПункт
У розділі "Новини читачів" (НарКор — Народний Кореспондент) Ви маєте можливість прочитати новини від користувачів, скарги жителів Хмельниччини, відомості про аварії, надзвичайні події, що сталися у нашому регіоні або ж додати власну новину.
15 Травня 2022 Докійчук Настасія 5870

Поведінка та настрій жінки в залежності від фази циклу

Менструальний цикл це гормональні зміни в жіночому організмі, які повторюються кожні 20-35 днів. Сенс менструального циклу в зростанні й дозріванні яйцеклітини.

Нормальний менструальний цикл:
Нормою менструального циклу заведено вважати тривалість від першого дня одних місячних до першого дня наступних від 21 до 35 днів.
Середнім по тривалості вважається цикл, який триває 28 днів. Звичайно, у кожної дівчинки він свій
Тривалість кровяних виділень (місячних) 2-7 днів.
Крововтрата від 50 до 150 мл. (Достатньо 2-3 прокладки в день).


Під ПМС (передменструальний синдром) розуміється цілий комплекс симптомів, які регулярно проявляються в лютеїнову фазу циклу (тобто відразу після овуляції, орієнтовно з 15-16 дня циклу). Як правило, протягом декількох днів після початку менструації ступінь вираженості цих симптомів поступово вщухає.

Симптоми у ПМС
Набір симптомів може варіюватися у різних жінок. Умовно їх можна розділити на:
нервово-психічні, коли жінка скаржиться на підвищену дратівливість, плаксивість, агресивність, слабкість;
кризово-цефалгічні (головний біль, підвищення артеріального тиску, нудота, блювота, запаморочення);
обмінно-ендокринні (набряки, спрага, припливи, діарея, метеоризм, збільшення маси тіла, набухання молочних залоз);
трофічні (свербіж, висипи, болі в суглобах, підвищена чутливість до запахів).
Але найчастіше зустрічається змішана форма ПМС, коли ці групи симптомів перетинаються.

Перша фаза
Якщо у жінки виражений ПМС, то в перші дні циклу його прояви зменшуються, а то й зовсім пропадають. Однак цей період часто супроводжується ниючими болями в нижній частині живота, загальним нездужанням, ломотою в попереку, що призводить до поганого настрою. Одночасно з цим в організмі жінки зростає концентрація простагландинів речовин, що сприяють маточним скороченням і це викликає ті самі неприємні відчуття. Саме вони можуть впливати на настрій в цей період, проте з болями можна й потрібно боротися.

Як полегшити болі?
Дієта. У ці дні рекомендується полегшити раціон і замінити звичні напої чистою водою. Варто відмовитися від вживання кофеїновмісних продуктів (кави, чаю, чорного шоколаду), міцних мясних бульйонів, важкої їжі, спиртного.
Помірна активність. Багато дівчат намагаються під час менструації поменше рухатися й побільше лежати, що не зовсім правильно. Помірна фізична активність, заняття легкими видами спорту й навіть піші прогулянки здатні буквально творити чудеса. Рух стимулює кровообіг, в тому числі і в органах малого таза, насичення крові киснем сприяє більш ефективному виведенню токсинів, що благотворно позначається на самопочутті. Жінкам, які регулярно займаються спортом, рекомендується знизити інтенсивність тренувань.
Нарешті, вгамувати біль допоможуть нестероїдні протизапальні препарати та спазмолітики.

Дні 3-14
Приблизно з третього дня циклу й аж до овуляції, яка зазвичай доводиться на його середину, жінка відчуває себе все краще. Поступово проходять неприємні відчуття, рівень естрогену збільшується, разом з ним зростає і тестостерон. Саме він забезпечує бадьорість, енергійність, підвищену працездатність, швидкість реакції й ефективну концентрацію.
У дні безпосередньо перед овуляцією жінка стає грайливою завдяки все тим же гормонам. Саме вони сприяють відкритій поведінці, вільному спілкуванню з представниками протилежної статі й навіть флірту. Організм готується до зачаття.

Друга фаза
Після овуляції поступово знижується кількість естрогену, що також викликає перепади настрою. Зростаючий рівень прогестерону сприяє переходу в режим накопичення. Незалежно від того, відбулося зачаття чи ні, тіло починає акумулювати енергію, воду й поживні речовини, які в підсумку будуть віддані майбутній дитині.


На перепади настрою жінки можуть вплинути:
посилення апетиту і набір ваги;
зниження перистальтики кишківника, що викликає запори і здуття;
зміна або уповільнення метаболічних процесів;
збільшення концентрації холестерину в складі крові;
набряклість.
Проте тестостерон все ще забезпечує бадьорість і високе лібідо. При цьому в другій фазі циклу жінки стають більш апатичними, розслабленими, врівноваженими й злегка ледачими під дією того ж гормону.
Останні кілька днів перед менструацією багато прекрасних дам відчувають ПМС, хоча варто відзначити, що проявляється він по-різному в залежності від характеру і темпераменту. Найбільш частими супутниками цього періоду є недовірливість, агресивність, образливість, а нерідко й плаксивість, викликані зміною гормонального фону.
Підтримка і розуміння близьких, а також коригування настрою й параметрів самопочуття ефективні способи впоратися з такими циклічними змінами в жіночому організмі. Однак прекрасним дамам також не варто наївно вважати, що будь-який емоційний спалах можна списати на гормони контролювати себе все ж слід.
Докійчук Настасія, студент IV курсу 23 групи МФ 2 БДМУ
Керівник:
Кафедра акушерства і гінекології БДМУ
Бакун Оксана, доц.кафедри акушерства та гінекології БДМУ

Коментувати:
Коментарів - 0:

Популярні новини

Останні новини

Останні фото та відео


Курси валют на 24.04.2024
купівля
продаж
Міжбанк
$
39.59
39.64
42.29
42.34

Архів новин

<<Квітень 2024>>
ПнВтСрЧтПтСбНд
1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

     


«Єдині новини» на Хмельниччині та Україні. Для цього натисніть на трансляції хмельницьких і всеукраїнських телеканалів, або слухайте радіо khm-radio.ye.ua чи radio.ye.ua
"Єдині новини" на Українському радіо