emailfbgpinstokrsstgtwvibervkwaytSkypeWhatsappViberPhoneMailПункт
У розділі "Новини читачів" (НарКор — Народний Кореспондент) Ви маєте можливість прочитати новини від користувачів, скарги жителів Хмельниччини, відомості про аварії, надзвичайні події, що сталися у нашому регіоні або ж додати власну новину.
24 Травня 2022 Безоплатна правова допомога 1557

Чи передбачено кримінальну відповідальність за правопорушення, скоєні під примусом?

Війна формує нові правила життя. В теперішніх умовах дії, які за звичайних обставин заслуговують на жорстке покарання відповідно до чинного законодавства, можуть бути вчинені особою не з власної волі, а з примусу. То ж чи варто карати людину в таких випадках?

Кримінальний кодекс України визначає обставини, за наявності яких кримінальне покарання не передбачене. Зокрема, у частині першій статті 40 КК України зазначено, що не є кримінальним правопорушенням дія або бездіяльність особи, яка заподіяла шкоду правоохоронюваним інтересам, вчинена під безпосереднім впливом фізичного примусу, внаслідок якого особа не могла керувати своїми вчинками.
Тобто навіть за умови, що людина розуміла небезпечність своїх вчинків і передбачала їх шкідливі наслідки, але діяла під впливом фізичного чи психічного примусу, вона не буде притягнута до кримінальної відповідальності.
Наприклад, особа внаслідок тортур розголосила відомості, що містять державну таємницю. Оскільки вона вчинила це всупереч власній волі, її не може бути притягнуто до кримінальної відповідальності.
Фізичний примус це застосування до особи фізичного насильства з метою примусити її вчинити певні протиправні дії або не вчиняти певні дій, які особа повинна була б вчинити (бездіяльність) всупереч її волі. Психічний примус вплив на психіку особи з метою змусити її всупереч власній волі вчинити або утриматись від вчинення певних протиправних дій.
При виключенні кримінальної протиправності діяння на підставі статті 40 КК України підлягають оцінці характер та ступінь фізичного примусу, індивідуальні фізичні можливості особи, психічний стан, зокрема у момент застосування фізичного чи психічного примусу.
Так, кримінальна відповідальність поширюватиметься на особу, яка, перебуваючи під впливом фізичного чи психічного примусу, все ж зберігала можливість керувати своїми діями, при цьому не перебуваючи в стані крайньої необхідності.
Проте у разі, якщо особа визнається винною у вчиненні кримінального правопорушення, застосування щодо неї фізичного чи психічного примусу з метою змусити її вчинити це кримінальне правопорушення є обставиною, що помякшує відповідальність (пункт 6 частини першої статті 66 КК України).

Коментувати:
Коментарів - 0:

Популярні новини

Останні новини

Останні фото та відео


Курси валют на 28.03.2024
купівля
продаж
Міжбанк
$
39.3
39.33
42.42
42.45

Архів новин

<<Березень 2024>>
ПнВтСрЧтПтСбНд
    1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31



«Єдині новини» на Хмельниччині та Україні. Для цього натисніть на трансляції хмельницьких і всеукраїнських телеканалів, або слухайте радіо khm-radio.ye.ua чи radio.ye.ua
"Єдині новини" на Українському радіо