emailfbgpinstokrsstgtwvibervkwaytSkypeWhatsappViberPhoneMailПункт
У розділі "Новини читачів" (НарКор — Народний Кореспондент) Ви маєте можливість прочитати новини від користувачів, скарги жителів Хмельниччини, відомості про аварії, надзвичайні події, що сталися у нашому регіоні або ж додати власну новину.
3 Липня 2022 Відділ ДРАЦС у місті Хмельницькому 1211

Право на вибір прізвища при реєстрації шлюбу
Кожна людина в Україні може змінити своє імя чи прізвище у таких випадках:
- за власним бажанням;
- усиновлення, його скасування або визнання недійсним;
- реєстрація шлюбу, його розірвання або визнання недійсним.
Сьогодні ми розповімо про зміну прізвища після одруження.
Відповідно до статті 35 Сімейного кодексу України наречені мають право обрати прізвище одного з них як спільне прізвище подружжя або надалі іменуватися дошлюбними прізвищами. Наречена чи наречений можуть приєднати до свого прізвища прізвище своєї половинки. Якщо вони обоє бажають мати подвійне прізвище, за їхньою згодою визначається, з якого прізвища воно буде починатися.
Складення більше двох прізвищ не допускається, якщо інше не випливає із звичаю національної меншини, до якої належить наречена або наречений. Якщо на момент реєстрації шлюбу прізвище одного з подружжя уже є подвійним, вона чи він має право замінити одну із частин свого прізвища на прізвище другого.
Трапляються випадки, коли наречена після державної реєстрації шлюбу залишається на своєму прізвищі, а потім хоче перейти на прізвище чоловіка. Як бути у такій ситуації?
У статті 53 Сімейного кодексу України зазначено: якщо при реєстрації шлюбу дружина, чоловік зберегли дошлюбні прізвища, вони мають право подати до органу державної реєстрації актів цивільного стану, який зареєстрував їхній шлюб, або відповідного органу за місцем їхнього проживання заяву про обрання прізвища одного з них як їхнього спільного прізвища або про приєднання до свого прізвища прізвища другого з подружжя. У разі зміни прізвища орган державної реєстрації актів цивільного стану видає нове Свідоцтво про шлюб.

Коментувати:
Коментарів - 0:

Популярні новини

Останні новини

Останні фото та відео


Курси валют на 19.04.2024
купівля
продаж
Міжбанк
$
39.66
39.68
42.23
42.24

Архів новин

<<Квітень 2024>>
ПнВтСрЧтПтСбНд
1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

     


«Єдині новини» на Хмельниччині та Україні. Для цього натисніть на трансляції хмельницьких і всеукраїнських телеканалів, або слухайте радіо khm-radio.ye.ua чи radio.ye.ua
"Єдині новини" на Українському радіо