emailfbgpinstokrsstgtwvibervkwaytSkypeWhatsappViberPhoneMailПункт
У розділі "Новини читачів" (НарКор — Народний Кореспондент) Ви маєте можливість прочитати новини від користувачів, скарги жителів Хмельниччини, відомості про аварії, надзвичайні події, що сталися у нашому регіоні або ж додати власну новину.
5 Червня 2023 Діана Коваль 3060

Для чого потрібні профілактичні огляди гінеколога?
Часто жінки, яким доводиться проходити профілактичний огляд гінеколога за спрямуванням іншого фахівця або по роботі, просять написати без огляду, що вони здорові. Аргумент дуже вагомий: мене ж нічого не турбує! Чому такий фіктивний профогляд може стати фатальним, зараз обговоримо.

Які проблеми виявляє гінеколог під час профілактичного огляду?

Мова йде про безсимптомні захворювання, вас нічого не турбує.

Передракові захворювання шийки матки (дисплазія), які без своєчасного малоінвазивного лікування через кілька років можуть перетворитись на злоякісну пухлину.
Рак шийки матки на початкових стадіях (це стадія 0 і І), коли він повністю виліковний і після лікування жінка ще може народжувати дітей.
Доброякісні гінекологічні захворювання, такі як міома матки, кіста яєчника.
Доброякісні та злоякісні новоутворення яєчників та молочних залоз.
Безсимтомні або малосимптомні запальні захворювання, які без своєчасного лікування можуть бути причиною неплідності або позаматкової вагітності.

Профілактичний огляд у гінеколога необхідно проходити один раз на рік

Якщо проаналізувати цей перелік, то стає зрозумілим найважливіше: під час профогляду лікар має змогу виявити захворювання, які або небезпечні для життя, або можуть спричиняти неплідність. Чекати симптомів у таких випадках - це неприпустима помилка. Більшість передракових та злоякісних захворювань на ранніх стадіях можна вилікувати за допомогою органозберігаючих втручань зі збереженням дітородної функції.

Для чого ще необхідний профілактичний огляд, крім виявлення хвороб?

Підбір оптимального для вас методу контрацепції.
Визначення факторів ризику (це обставини, які збільшують ймовірність виникнення того чи іншого захворювання). За допомогою досліджень були зясовані фактори ризику для більшості патологій. Це допоможе лікарю діяти на випередження: призначити додаткове обстеження, враховуючи спадкову схильність до певного захворювання. Наприклад, при спадковій схильності до раку молочних залоз, мамографію починають робити у більш ранньому віці й проводять її частіше, щоб не пропустити появу пухлини.
Консультація щодо підготовки до вагітності.
Питання гігієни.

Профілактичний огляд у гінеколога необхідно проходити один раз на рік, якщо вас дійсно нічого не турбує і висновок попереднього огляду засвідчив, що ви здорові. Але якщо зявляються будь-які симптоми, то звертатися за допомогою потрібно одразу. Крім того, є ситуації, коли необхідне спостереження за безсимптомним захворюванням. У таких випадках лікар визначає, коли провести наступний огляд.

Підготовка

Найкращий час для профілактичного огляду - це перші два тижні після менструації.
Два дні перед оглядом не використовуйте будь-які вагінальні засоби, тампони і спринцювання, утримайтесь від статевих контактів.
Лікар обовязково спитає вас про перший день останньої менструації, перенесені захворювання і операції, вагітності та їх ускладнення. Тому візьміть з собою календарик менструацій за останній рік і медичну документацію (виписки, результати попередніх обстежень).
Якщо у вас є певні запитання до лікаря, продумайте їх завчасно, а ще краще запишіть. І не соромтеся питати про все, що вас хвилює.
Що передбачає профілактичний огляд гінеколога:
Гінекологічний огляд:
Взяття цитологічного мазка (кратність цього обстеження залежить від метода: онкоцитологія проводиться щорічно, Пап-тест один раз на три роки),
з 30 років (за даними ASCCP з 25 років) додатково до цитологічного мазка рекомендується проводити тестування на онкогенні типи папіломавірусу (доведено, що ці типи папіломавірусу є основною причиною дисплазії та раку шийки матки),
клінічне обстеження молочних залоз,
мамографія з 50 років, а якщо є високий ризик раку молочних залоз - з 35 років.
Крім переліченого, ваш лікар може призначити додаткові обстеження в залежності від результату огляду, наявних захворювань та факторів ризику. Найчастіше призначаються УЗД органів малого тазу, УЗД молочних залоз, мікроскопія мазка (мазок на флору), кольпоскопія.

Хвилювання при огляді грудей і вагінальному огляді цілком природне, адже йдеться про інтимні зони жінки. Проте постарайтеся не хвилюватись! Ці дослідження є звичайною процедурою для лікаря і багато жінок часто приємно здивовані тому, наскільки швидко і порівняно безболісно може пройти огляд грудей і огляд у дзеркалах.

Огляд грудей

Мета огляду грудей виключити наявність новоутворень чи якихось аномалій у структурі молочної залози. Лікар досліджує молочну залозу за допомогою акуратних кругових та лінійних рухів своїми пальцями. Це відчувається як масаж та триває близько хвилини. Якщо ви відчуваєте дискомфорт чи біль під час дослідження одразу скажіть про це. Також лікар може показати вам, як проводити самообстеження грудей у період між відвідуваннями. Якщо Вам більше 45 років, лікар може порекомендувати Вам пройти мамографічний скринінг.

Гінекологічний огляд

Тазовий огляд складається з огляду зовнішніх та внутрішніх статевих органів. Рекомендовано помочитися перед оглядом, оскільки Вам не буде комфортно з повним сечовим міхуром. Під час цього огляду жінка лягає на спеціальне крісло і кладе ноги на підставки так, що вони розводяться в сторони. Тазовий огляд може пройти набагато гладкіше і легко, якщо жінка залишатиметься розслабленою, найчастіше він триває не більше 5 хвилин.

Важливо! Профілактика це слово, яке кожна жінка повинна написати в своєму блокноті великими літерами. Такий підхід дозволить нам знешкодити появу і розвитку хвороби, а також запобігти її наслідкам, тому що тільки рання діагностика дає можливість призначити найбільш ефективне лікування і зупинити розвиток небезпечних ускладнень, і, отже, стає запорукою для більш комфортного і свідомого життя.
Сподіваюсь, що ми змогли Вас переконати у необхідності щорічних візитів до гінеколога. Важливо знайти свого лікаря, якому ви будете довіряти і з яким вам буде комфортно спілкуватись. І це правда, що профілактичний огляд у гінеколога може врятувати життя.

Коментувати:
Коментарів - 0:

Популярні новини

Останні новини

Останні фото та відео


Курси валют на 19.04.2024
купівля
продаж
Міжбанк
$
39.66
39.68
42.23
42.24

Архів новин

<<Квітень 2024>>
ПнВтСрЧтПтСбНд
1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

     


«Єдині новини» на Хмельниччині та Україні. Для цього натисніть на трансляції хмельницьких і всеукраїнських телеканалів, або слухайте радіо khm-radio.ye.ua чи radio.ye.ua
"Єдині новини" на Українському радіо