emailfbgpinstokrsstgtwvibervkwaytSkypeWhatsappViberPhoneMailПункт
У розділі "Новини читачів" (НарКор — Народний Кореспондент) Ви маєте можливість прочитати новини від користувачів, скарги жителів Хмельниччини, відомості про аварії, надзвичайні події, що сталися у нашому регіоні або ж додати власну новину.
8 Листопада 2023 Анастасія 1619

Ленд-арт симпозіум Могриця Простір покордоння за підтримки Goethe-Institu в Україні анонсують початок мистецького проєкту Простір покордоння. Внутрішньо переміщений ландшафт, що триватиме з 01 жовтня по 25 грудня 2023 року.

Презентації експозицій:
11.11.2023, 15:00, локація Хіросіма, Центральний парк відпочинку;
19.11.2023, 15:00, галерея АРТ-простір на Театральній Суми
20.11.2023 Харків
26.11.2023, 02.12.2023 Київ
TBA Львів

Обʼєкти будуть розташовані в публічних просторах міст як в закритих приміщеннях, так і просто неба. Тож дати та локації можуть змінюватися в залежності від погодних умов та безпекових моментів. Ми рекомендуємо слідкувати за соцмережами проєкту, аби бути в курсі всіх оновлень.

Внутрішньо переміщений ландшафт проєкт ГО Простір покордоння про зміну відносин з оточенням в умовах війни, про звязок між людьми та місцями і механізми, за якими він виникає та підтримується. Проєкт обєднує Київ, Харків, Суми та Львів у прагненні прослідкувати, як змінюється ландшафт і погляд команди на нього. Як трансформується сприйняття землі, понівеченої війною, та які є можливості її відновлення? Розмова охоплюватиме ще й досвіди переміщень і зміни контексту та їхній вплив на мистецькі практики. У Внутрішньо переміщеному ландшафті беруть участь 30 митців та мисткинь, що створять роботи в чотирьох містах України, де також заплановані зустрічі, лекції та дискусії в партнерських інституціях. Симпозіум Простір покордоння існує понад чверть століття, і 25 років поспіль група художників і художниць щоліта приїздила в село Могриця Сумської області, щоб створювати мистецьку лабораторію у відкритому просторі без інституційних чи ринкових обмежень.

Митці працювали з довкіллям та втілювали свої ідеї в ленд-арт та міждисциплінарних проєктах до 2021 року включно. Симпозіум став основою для формування і тісної взаємодії мистецької спільноти з різних регіонів країни, а також був єдиною масштабною подією у царині сучасного мистецтва Сумської області.

Проте російське вторгнення унеможливило проведення події на початковій локації у 2022 і 2023 роках: Простір покордоння недарма має таку назву, адже Могриця знаходиться на кордоні з росією. Близько 100 художників і художниць, які щороку відвідували симпозіум, тимчасово втратили змогу приїздити туди та взаємодіяти з ландшафтом (а також між собою у форматі великої резиденції).

Ландшафт, що був простором для роботи й діалогу, став простором небезпеки. Загалом, велика частина українських земель зараз це понівечені обстрілами поля, спалені ліси, отруєна вода, купи металобрухту, що псує ґрунт, вибухові пристрої, що лежать у траві та ті, котрі вже сховалися під землею. Всі ці рани земної поверхні трансформуються в особистий біль, який не тільки розділяє, але й обєднує дотичних. Прагнучи підтримувати одне одного, продовжувати комунікацію і тяглість проєкту, постійні резиденти Простору покордоння тимчасово перенесуть створення ленд-арт проєктів із прикордонної території села Могриця у міста, в яких вони зараз проживають: для когось це рідні міста, для когось тимчасове місце перебування під час війни, коментує Наталія Маценко, кураторка проєкту.

Художники і художниці реалізовуватимуть індивідуальні або групові проєкти у своїх містах проживання, в урбаністичному ландшафті, поки природний є недоступним. Спільнота Простору покордоння, навіть будучи тимчасово ізольованою від місця, де щороку працювала разом, продовжує реферувати до нього, тримаючи одночасно в памяті та у візіях майбутнього. Внутрішньо переміщений ландшафт звертається до питання взаємин із ландшафтом і трансформації оптики, залежно від того, є він безпечним чи загроженим, досяжним чи недоступним, або знищеним.

З 11 листопада запрошуємо відвідати відкриття експозицій в урбаністичних ландшафтах Сум, Києва, Львова та Харкова. Приєднуйтеся, а також слідкуйте за анонсами локацій, зустрічей і дискусій на Instagram та Facebook сторінках проєкту.

Фінансування проєкту здійснюється зі Стабілізаційного фонду культури та освіти 2023 Федеральним міністерством закордонних справ Німеччини та Goethe-Institut. goethe.de

Партнери проєкту: The Naked Room, Національний центр Український дім, ЦСМ ЄрміловЦентр, Jam Factory Art Center, Львівський муніципальний мистецький центр, галерея АртПростір на Театральній/Суми.

Коментувати:
Коментарів - 0:

Популярні новини

Останні фото та відео


Курси валют на 27.07.2024
купівля
продаж
Міжбанк
$
41.02
41.07
44.58
44.62

Архів новин

<<Липень 2024>>
ПнВтСрЧтПтСбНд
1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

    


«Єдині новини» на Хмельниччині та Україні. Для цього натисніть на трансляції хмельницьких і всеукраїнських телеканалів, або слухайте радіо khm-radio.ye.ua чи radio.ye.ua
"Єдині новини" на Українському радіо