emailfbgpinstokrsstgtwvibervkwaytSkypeWhatsappViberPhoneMailПункт
У розділі "Новини читачів" (НарКор — Народний Кореспондент) Ви маєте можливість прочитати новини від користувачів, скарги жителів Хмельниччини, відомості про аварії, надзвичайні події, що сталися у нашому регіоні або ж додати власну новину.
15 Грудня 2023 Пресслужба ХОССЦ 1527

Хмельницькі кардіохірурги врятували пацієнта з розривом аневризми аорти.

Розрив аневризми черевного відділу аорти - одна з найважчих патологій серед невідкладних станів - практично у 90% випадків призводить до найнесприятливіших наслідків. Але не у нашу зміну.

62-річний хмельничанин захворів раптово під час фізичного навантаження зявився сильний біль у черевній порожнині. З повторним приступом звернувся на приймальне відділення міської лікарні, де було виявлено аневризму черевного відділу аорти з розривом та гематомою в заочеревинному просторі.

Аорта - найбільша артерія кровоносної системи, яка несе кров від серця до тканин та органів. Її частина, розташована у черевній порожнині, постачає кров у нижню частину тіла, а нижче живота ділиться на 2 гілки (здухвинні артерії), які несуть кров в нижні кінцівки.

Коли ослаблена частина черевної аорти під тиском крові розширюється або випирає (подібно повітряній кулі), це явище називають аневризмою черевної аорти. Якщо у нормі діаметр аорти приблизно 2 см, то при аневризмі він збільшується до 4-12 см, що значно збільшує ризик розриву.

Розрив аневризми аорти призводить до масивної внутрішньої кровотечі, що без негайного хірургічного втручання завершується геморагічним шоком і смертю.

Для проведення термінової операції пацієнта було доправлено у відділення кардіохірургії КНП "Хмельницький обласний серцево-судинний центр".

Фахівцями закладу (операційна бригада в складі: кардіохірурги Валерій СУХАРЄВ, Володимир ТРУЧКОВСЬКИЙ, Богдан СМОЛІЙ, анестезіолог Юрій ГОРДЄЄВ, операційна м/с Ольга ДРАЧ) було проведено видалення ушкодженої ділянки та повне протезування (заміна) черевного відділу аорти та здухвинних артерій синтетичним протезом.

Втручання виконане із застосуванням кровозберігаючої методики з використанням апарату Cell Saver (дозволяє з мінімальною крововтратою повернути власну очищену кров в організм, без застосування донорської крові).

Операція тривала близько 6 годин та пройшла успішно. Пацієнт, отримавши післяопераційну терапію у стаціонарному відділенні, у стабільному стані був виписаний додому.

Через кілька тижнів, провівши контрольне обстеження, за результатом компютерної томографії, можем впевнено сказати життя перемогло.

З вірою у Бога, ЗСУ та кожного з нас. Разом до Перемоги!

Коментувати:
Коментарів - 0:

Популярні новини

Останні новини

Останні фото та відео


Курси валют на 27.04.2024
купівля
продаж
Міжбанк
$
39.67
39.69
42.48
42.5

Архів новин

<<Квітень 2024>>
ПнВтСрЧтПтСбНд
1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

     


«Єдині новини» на Хмельниччині та Україні. Для цього натисніть на трансляції хмельницьких і всеукраїнських телеканалів, або слухайте радіо khm-radio.ye.ua чи radio.ye.ua
"Єдині новини" на Українському радіо