ye-logo.v1.2

Верхи на коні, або спорт не лише для аристократів

Спорт 17943

Де в Хмельницькому можна навчитися верховій їзді або ж просто покататися на конях дізнавалися журналісти «Проскурівського телеграфу»

Якщо раніше заняття верховою їздою вважалися прерогативою аристократії, то нині вони не мають жодних обмежень щодо соціального чи матеріального статусу, віку чи статі. Щоб навчитися їздити на коні, досить хотіти цього. І прийти зі своїм бажанням до кінного клубу. Звісно, можливості у всіх різні: хтось може займатися кінним спортом один раз на місяць, хтось – тричі на тиждень. Ніхто вас не обмежує, адже в тих клубах, які ми відвідали, немає вимоги постійного членства чи наявності певних навичок. Уроки верхової їзди спрямовані, перш за все, на те, щоб отримати задоволення від спілкування з цими розумними тваринами. І якщо охочий займатися кінним спортом не ставить перед собою за мету досягнення спортивних висот, то навчати його будуть, з огляду на його побажання.
Як стверджують психологи, спілкування з кіньми допомагає людині здобути душевну рівновагу і зняти стрес. Крім того, їзда верхи корисна для постави. Навчитися не складно – потрібно лише виконувати декілька простих правил, про які ви дізнаєтеся від тренера. Освоювати майстерність верхової їзди можна в будь-якому віці. Однак, як кажуть тренери, у нас в Хмельницькому дітей спортивній верховій їзді починають навчати переважно з дев'ятирічного віку. А от іпотерапія та реабілітаційні програми підходять навіть для найменших. Так само, як і прогулянки на конях.
Незалежно від того, який вид спорту ви оберете, приблизно півроку (якщо ви буваєте на манежі 1-3 рази в тиждень) піде тільки на те, щоб навчитися керувати конем.

Куди податися?
Виберіть клуб: почитайте відгуки про нього на форумах, проведіть самостійне міні-дослідження. Зазвичай, такий клуб знаходиться на околиці міста, тому врахуйте, що дорога до нього й назад займатиме трохи часу. Стандартне заняття триває годину і коштує 60–70 гривень. У Хмельницькому навчитися верховій їзді або ж просто покататися на конях можна в кінно-спортивних клубах «Тамерлан» та «Лоліта». Найближчий до обласного центру – козацький кінно-спортивний клуб в Старокостянтинові.

Одяг. Перший урок
Навряд чи вам скажуть відразу ж купити бриджі й чоботи. На перші заняття можна прийти в нешироких брюках (широкі штанини збиратимуться в складки і натиратимуть ноги) або в джинсах і у взутті на низьких підборах (у кросівках, наприклад, ноги провалюватимуться в стремена, а це небезпечно).
Спочатку вас посадять на коня і розкажуть, як саме потрібно сидіти, як правильно тримати рівновагу, покажуть декілька вправ, орієнтованих на розслаблення посадки і вироблення правильного балансу. Коня контролюватиме тренер. Швидше за все, спочатку його вестимуть на поводі, щоб ви просто звикли до відчуттів.

Типові сумніви
Від вас непотрібно жодної видатної фізичної підготовки. Для верхової їзди немає особливих протипоказань. Навпаки, при певних проблемах з хребтом кінний спорт дуже ефективний. Вік не має значення – є майстри міжнародного класу, які успішно виступають і в 55 років.

Який вид спорту вибрати?
Конкур – подолання перешкод – звичайно, припускає більш екстремальне ставлення до життя. У виїздці є щось від дресури, тому для неї потрібний більш терплячий, медитативний характер. Але найголовніше – навчитися відчувати коня (багато в чому виправдана аналогія з «відчуттям автомобіля»). Корисно навчитися самому чистити і сідлати коня, оскільки таким чином посилюється контакт з твариною. Найголовніше – навчитися керувати конем: давати команду йти, зупиняти тварину і повертати.

ЦІКАВО
Класичні (Олімпійські) види кінного спорту
ВИЇЗДКА – вища школа верхової їзди. Вид спорту, в якому вершник має продемонструвати здібність коня до правильних рухів, правильну стійку, рухи з бічними згинаннями, складні рухи, піруети тощо. При виконанні цих вправ кінь рухається, зберігаючи те чи інше положення корпуса, відповідно до номера програми. Дії наїзника мають бути майже непомітними. Оцінюється також загальний вид коня, його гармонійність і природна здібність до еластичних, красивих рухів.
КОНКУР (подолання перешкод) – дуже популярний вид кінного спорту. У цьому виді вершник повинен пройти маршрут, долаючи встановлені на ньому перешкоди, що складаються з окремих дерев'яних частин. За своїм характером змагання з конкуру досить різноманітні. Вони можуть проходити по наперед встановленому маршруту з певною послідовністю стрибків, а іноді вершникові надається можливість самому вибрати маршрут.

 

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую