ye-logo.v1.2

У Хмельницькому відкрили перший в області майданчик для гри в петанк

Спорт 4525
Діти та дорослі, які завітали на відкриття, познайомились з правилами гри та позмагались
Діти та дорослі, які завітали на відкриття, познайомились з правилами гри та позмагались. Фото: СКЦ «Плоскирів»

Пограти усі охочі можуть безкоштовно у будь-який час.

Спеціальний майданчик для гри в петанк презентували в Хмельницькому на стадіоні спортивно-культурного центру «Плоскирів» на вулиці Курчатова, 90.

Проєкт підтримали хмельничани у програмі бюджету міських ініціатив. На облаштування майданчика було виділено 100 тисяч гривень. За словами заступника директора СКЦ «Плоскирів» Романа Гурницького, нову спортивну зону облаштували за всіма нормативам Міжнародної федерації петанку. Майданчик для гри в петанк, але підходить і для гри в бочче. Офіційно перші показові виступи відбулись у четвер, 25 липня. Хмельницька федерація з петанку показала майстер-клас. Діти та дорослі, які завітали на відкриття, познайомились з правилами гри та позмагались.

«Наша організація щороку проводить опитування серед мешканців. І хоч діяльність центру більше зорієнтована на молодь, в опитуванні дорослі люди написали, що вони б хотіли також організувати своє дозвілля. Тому ми вирішили запропонувати людям саме гру в петанк. Грати будемо регулярно. Щочетверга ми будемо організовувати загальну гру, аби популяризувати її у місті. Люди звикнуть і будуть надалі самі збиратися, щоб пограти. Також ми отримали два комплекти м’ячів, тому в будь-який час можна прийти і безкоштовно пограти», - пояснює Роман Гурницький.

На новому майданчику кожний четвер влаштовуватимуть загальну гру для охочих навчитись. Фото: СКЦ «Плоскирів»

Водночас голова Всеукраїнської асоціації петанку Павло Білецький наголошує, що попри те, що хмельничани першими в країні почали грати в петанк, це перший такий майданчик у Хмельницькій області. На його думку, новий майданчик не дуже підходить для організації масштабних змагань, для цього його варто було зробити трохи більшим.

«Хмельницький перший в Україні почав грати в петанк у 1997 році. В 2013 ми почали грати професійніше та їздити на чемпіонати України. Для порівняння, в Івано-Франківську в цю гру грають з 2015 року в них вже п’ять майданчиків, а в області майданчики є майже у кожному селі. Харків грає з 2012 року, в них у всіх парках є майданчики, місцями навіть по два. Їх багато є і у Львові, Києві, Тернополі, Дніпропетровську. А в Хмельницькому з’явився тільки перший. У нашому місті 8 шкіл грають у петанк, їздили навіть на Всеукраїнські спартакіади і займали призові місця. Такої активності більше немає ніде по Україні. До прикладу в Києві цього року грає тільки три школи. Ми йдемо перші, але в нас немає де дітей тренувати, немає майданчика, де можна організувати змагання і жодного критого майданчика. Ми намагаємось звернути увагу на цей вид спорту», - пояснює Павло Білецький.

Довідково: Петанк – гра французького походження, один з різновидів боулзу, метою якої є, стоячи всередині кола, кинути порожнисті металеві кулі якомога ближче до маленької дерев’яної кулі. В сучасній формі гра існує вже понад 100 років.

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую