ye-logo.v1.2

Віртуози турніків

Спорт 4443

Турнікмен – вуличний спортсмен, який виконує силові вправи вуличної гімнастики і акробатики різної складності на звичайному «дворовому» турніку

Цих хлопців інакше, ніж королями брусів та перекладин не назвеш. На них вони з легкістю витворяють таке, що ми – прості смертні – востаннє бачили хіба що у виконанні акробатів під куполом цирку (звісно, якщо вам раніше не доводилося стикатися з кимось із турнікменів). Термін виник приблизно у 2009 році і являє собою людину, котра увесь вільний час проводить на вуличних спортивних майданчиках. І не просто «висячи» на турніку, а відтворюючи на ньому такі «піруети», від яких у випадкових перехожих просто щелепа відвисає. Від акробатів та гімнастів турнікмени відрізняються тим, що і техніка, і турніки у них – не «спеціальні гімнастичні», а – «дворові».
 «Турнік – найкращий друг людини»
Так запевняє хмельницький турнік­мен Андрій Василишин. Виконанням всіляких вправ на турніку він захопився рік тому, коли навчався у 9-му класі. За словами хлопця, його однокласник Андрій Хацаюк був сильним і вмів «махати ногами» так вправно, що невдовзі це передалося і йому самому. Згодом, ввівши у пошукову систему слово «турнік», Андрій Василишин знайшов і «скачав» кілька відеороликів, які потім вдома багато разів передивлявся. І, хоча багато чого не розумів, невдовзі йому почали вда­ватися не лише «підйом-переворот», але й набагато складніші елементи. Зі спортивного майданчика він завжди повертається з позитивним результатом: «На одному елементі ніколи не зациклююся, якщо не вдається – пробую інший», – розповідає турнік­мен. До речі, займатися він не припинив, навіть, після травми. Хоча зараз робить це лише… на лівій руці. – На праву – навантаження майже не даю».
 «Крабік», «Замок» і «Замок з перешмигом»
Ці та багато інших елементів двоє друзів-турнікменів: Віталій Савчук та Дмитро Галущак – погодилися продемонструвати нам на турніку спортивного майданчика школи №1. «Піруети» – це сильно сказано, я – не новачок. Але особливо ефектні елементи мені не вдаються», – намотуючи на долоні лямки (пошиті з корсажної стрічки, придбаної у магазині фурнітури), констатував Віталій. Проте, виявилося, скромний у житті – гнучкий мастак на турніку! І саме перед нашою фотокамерою в Андрія вперше у житті вдався елемент «Вихід принца». Чого він, чесно кажучи, і сам не очікував. Ось, що роблять систематичні тренування, тренування, і ще раз… тренування! Не даремно Віталіїв «статус» в одній із соціальних мереж звучить так: «Якщо турнікмен опустив руки – він збирається віджиматися, якщо став на коліна – тренує горизонт, якщо впав, то щоб поспати».

 

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую