ye-logo.v1.2

Хочеш бути здоровим – займайся спортом з дитинства

Спорт 5119

Рекомендують тренери спортивного клубу «Фенікс»

Ні для кого не секрет, що фізичні вправи та спорт загартовують організм, формують характер та світогляд людини, сприяють здоровому способу життя. Серед розмаїття різних гуртків важливо вибрати саме той, що підходить вам чи вашій дитині, аби заняття приносили радість та задоволення.

Художня гімнастика
Художня гімнастика – це не тільки спритність, сила та витривалість, вона являє собою гармонійне поєднання мистецтва та спорту і робить навколишній світ м’якшим, теплішим та лагіднішим. Завдяки успадкованому від балету зв’язку з музикою і хореографією, вона потребує від спортсменок почуття ритму і музичності, виробляє тонку координацію та виразність рухів, сприяє естетичному вихованню гімнасток. Цей вид спорту необхідний людям як символ краси.
На Хмельниччині займатися художньою гімнастикою можна у Кам’янці-Подільському та, власне, в обласному центрі. Як розповідає тренер з художньої гімнастики спортивного клубу «Фенікс», майстер спорту Олена Репйова, місяць тому вона вперше набрала групу хмельницьких дітей, аби навчати їх азам цього виду спорту. Раніше вона успішно тренувала маленьких кам’янчан. «Чим раніше дитина почне займатися, тим легше їй буде в подальших тренуваннях. Звісно, я не ставлю за мету тренувати майбутніх олімпійських чемпіонок, а чемпіонок України було б непогано, - каже пані Олена. – Проте для дівчаток заняття художньою гімнастикою дуже корисні, адже вона формує гарну поставу та самооцінку, жіночність й вишуканість у рухах».
За словами пані Олени, художня гімнастика своєю появою зобов’язана метрам балету прославленого Маріїнського театру. За порівняно недовгий термін свого існування цей вид спорту завоював світову вдячність і має численних прихильників в усіх куточках земної кулі.
Вправи у художній гімнастиці виконуються з кількома предметами по черзі: м’ячем, скакалками, булавою, обручем і стрічками або ж без предметів. Вона є олімпійським видом спорту з 1984 року. Правда, останнім часом виступи без предмета не проводяться на змаганнях світового класу. При групових виступах використовуються один або одночасно два види предметів, наприклад, обручі і м’ячі тощо.
«Художня гімнастика є жіночим, витонченим, найвидовищнішим й порівняно молодим видом спорту. Окрім гарної постави, вона розвиває координацію рухів, гнучкість м’язів, допомагає розкритися дитині як особистості, - розповідає Олена Репйова. – На наших заняттях ми спочатку проводимо вправи із загальної фізичної підготовки, потім вивчаємо різні гімнастичні вправи. Кожна вправа повинна тривати не більше півтори хвилини».
Якщо ви хочете віддати дитину саме на цей вид спорту – не зволікайте. Бажано починати з трьох років, максимум – з семи, поки м’язи ще здатні до гнучкості. Тренування проводяться двічі-тричі на тиждень по одній годині.
«Тренер має бути для дитини перш за все другом. Тому діток я намагаюся зацікавити тренуватися методом стимулювання. Наприклад, за гарно виконані вправи ставлю їм п’ятірки та клею наклейки у блокноти-щоденники. Це їх захоплює, адже кожна дівчинка хоче зібрати якнайбільшу кількість наклейок, аби похвалитися перед батьками та друзями, - продовжує пані Олена. – Щоб діти не втомлювалися, ми розбавляємо тренування різними іграми, наприклад, у квача або рольові ігри. Тоді вони відволікаються та забувають, що їм важко було робити якусь вправу».
До речі, у кінці навчального року своїх вихованців Олена Репйова планує повезти на відкритий чемпіонат Хмельницької області з художньої гімнастики, який проходитиме у травні в Кам’янці-Подільському.
Дзюдо
«Дзюдо - це шлях до найбільш ефективного способу використання духу і тіла. Суть дзюдо полягає в опануванні мистецтва нападати і оборонятися через наполегливі тренування, загартовуючи тіло та виховуючи волю», - так писав Дзігаро Кано, засновник дзюдо, висловлюючи головний напрям своєї системи виховання. Завдяки цій видатній особі мільйони людей знайшли своє захоплення, хобі, навіть, сенс життя. Він стверджував, що мета фізичної освіти полягає в тому, щоб зробити тіло сильним, корисним і здоровим.
28 жовтня минуло 150 років з дня народження засновника дзюдо. А світ вже протягом 128 років має можливість опановувати його техніку.
Володимир Повх, президент федерації дзюдо Хмельницької області, рекомендує починати займатися дзюдо з дитинства, років з п’яти-шести. В цей час основний акцент робитиметься на розвиток загально-фізичної підготовки - гнучкості, спритності, координації. «Проте й у старшому віці не пізно починати тренування, - каже пан Володимир. - Зокрема, Дзігаро Кано почав займатися дзю-дзюцу у віці 17 років. А в 22 роки заснував дзюдо і продовжував займатися ним до глибокої старості (до 78 років). Наталія Островська (Молдованова), перший майстер спорту з дзюдо в Хмельницькому, почала займатись дзюдо у 18 років. Стала багаторазовою Чемпіонкою України, Радянського Союзу, 4 роки входила до складу збірної команди Радянського Союзу. А нині працює тренером в нашому клубі. Відомо чимало випадків, коли людина починала опановувати методи дзюдо в досить зрілому і навіть похилому віці й досягала чималих висот. Головне - вірити в себе та власні сили, тоді обов’язково все вийде».
Володимир Повх був одним з перших, хто впровадив дзюдо у Хмельницькому. Це був 1983 рік. З того часу з його легкої руки чимало спортсменів знайшли свій шлях у житті. А в 1992 році саме хмельницька жіноча збірна дзюдоїстів, яку тренував пан Володимир, виграла перший чемпіонат незалежної України з дзюдо.
«Якщо ви прагнете стати чемпіоном, приготуйтеся до важких тренувань та обмежень, де акцент буде спрямовано на витривалість. Ставши на складний шлях спортивного дзюдо, в нагороду ви отримаєте перемоги на змаганнях, можливість подорожувати, беручи участь у змаганнях в різних країнах, - каже Володимир Володимирович. - Якщо ж вашою метою є самооборона, то тренування будуть простішими, акцент буде поставлений на оволодіння навичками самооборони. Тренування навчать вас концентрації і подоланню труднощів».
До слова, по травматизму дзюдо знаходиться на п’ятнадцятому місці серед всіх видів спорту. Навіть на великих змаганнях з дзюдо, на відміну від інших єдиноборств, не буває серйозних травм, адже дзюдо, перш за все, спрямоване на вміння запобігти травмам, а якщо ти своє тіло пошкодив, значить, не всьому навчився і погано підготувався.
«Якщо ваші діти хочуть займатися дзюдо, варто знати, що у цьому виді спорту існує певний набір спеціальних вправ, що розвивають практично всі групи м’язів тіла, координацію та витривалість, - каже Володимир Повх. – Дзюдо є одним з прогресивних видів спорту та культивує такі людські якості, як ввічливість, сміливість, щирість, чесність, скромність, самоконтроль, вірність у дружбі та повагу до оточення. Тут нема місця для агресії й повністю відсутня ударна техніка. Дзюдо формує з людини гармонійно розвинену особистість, це є своєрідна філософія повсякденного життя».
За словами тренера, займаючись цим видом спорту, людина може зміцнити свою фізичну форму, розвинути в собі гнучкість і силу. Методи дзюдо навчають концентрації та гнучкості розуму, допомагають зберегти працездатність і здоров’я, досягати гармонії душі й тіла. Завдяки тренуванням людина вчиться бути спокійною та врівноваженою у різних життєвих ситуаціях.
 

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую