ye-logo.v1.2

«Скромна спортсменка з бісиками в очах»

Спорт 4873
Фото: Євгеній Дорофєєв

Саме так називали молоду перспективну студентку викладачі в університеті.

Тетяна Коцюрба – справжня гордість Хмельниччини. Ось уже двічі вона входила в десятку найкращих спортсменів області з неолімпійських видів спорту. В спортивну підготовчо-міліцейську школу «Самсон-Право» вона прийшла в 15 років, і завдяки успіхам у спорті стала одним із найкращих тренерів-інструкторів із рукопашного бою та військово-спортивного багатоборства. За 6 років роботи дівчина неодноразово допомагала колегам-чоловікам справлятися з маленькими бешкетниками - «самсонівцями», які миттю заспокоювалися, коли бачили поряд із широкоплечими статними тренерами мініатюрну Тетяну Миколаївну. Втім, невисокий зріст і тендітність не завадили дівчині прославити Україну на весь світ: чорнява красуня неодноразово ставала чемпіонкою України, світу та Європи з далеко не жіночого виду спорту – рукопашного бою, в якому поєдналися удари руками, ногами й борцівська техніка.
24-річна Тетяна змалечку була дуже активною дитиною. Крім військово-спортивного багатоборства, у її «арсеналі» – художня гімнастика і танці, яким дівчина присвятила цілих 8 років життя. У «Самсон-Право» Тетяну привів її молодший брат Юрій, який на той час займався рукопашним боєм та мав неабиякі успіхи в цьому виді спорту. За словами спортсменки, ті перші роки були дуже складними для неї, адже вона прийшла в спорт майже дорослою людиною, у сформовану групу, де займалися діти, котрі вже досягли певних результатів. Дуже допомагав у тренуваннях брат, котрий змушував Тетяну займатися навіть удома. Підтримували всіляко й батьки. Свій дебютний чемпіонат і свою першу медаль, яку вона здобула в 17-річному віці, спортсменка пам’ятає й досі – вона для неї найдорожча. Згодом дівчина вже загубила рахунок всіх відзнак і нагород: вона завойовувала й перемагала, вигравала й ставала призером місцевих, обласних, всеукраїнських і світових чемпіонатів. Тетяна Куцюрба – майстер спорту України з рукопашного бою, володарка Чорного поясу 3-й дан з військово-спортивних багатоборств (єдина в Україні жінка, яка має такий рівень) і Чорного поясу 3-й дан із кемподжицу. На фестивалі «Жіночої культури в Україні», організованому жіночим рухом «Нова етика», їй присвоєно сертифікат «Винна у власній винятковості». І, не дивлячись на те, що Тетяна неодноразово отримувала травми, вона й досі не залишає тренування, підтримує себе у формі та є діючою спортсменкою. Зараз вона активно готується до чемпіонату в Німеччині, щоб здобути звання майстра спорту міжнародного рівня.
Працювати тренером-інструктором у «Самсон-Право» Тетяна, почала коли навчалася на першому курсі заочного відділення Кам’янець-Подільського національного педагогічного університету на факультеті «Фізична культура та спорт». Дівчині легко вдавалося поєднувати навчання з тренерською діяльністю, адже, займаючись з дітьми, вона набувала безцінного досвіду, була більше практиком, ніж теоретиком. Згодом отримала диплом й закінчила магістратуру. Саме в спортивному клубі «Самсон-Право» Тетяна зустріла й свою другу половинку. Хлопець був спочатку її колегою на заняттях, потім другом, а через деякий час дружба переросла у кохання. Але скріплювати свої долі шлюбом молоді люди не поспішають. Спочатку дівчина вирішила задовольнити всі свої спортивні амбіції. Зараз Тетяна працює в спортивному клубі й тренує дітей віком від 6 до 14 років, дає їм базовий фундамент для подальшого спортивного росту. Вона проводить тренування в п’яти дитячих групах, у які входять, і хлопчики, і дівчатка. Всі діти бачать у своєму інструкторові не просто чарівну жінку, а мудрого вчителя й наставника. В майбутньому дівчина планує відкрити групу для дорослих із жіночої самооборони, мріє закінчити аспірантуру й викладати на кафедрі фізичної культури.
«Навчання бойовим мистецтвам окрім оздоровлення тіла, прийомів рукопашного бою і вдосконалення характеру, має включати в себе ще два важливі розділи: підготовку до конфліктних ситуацій на вулиці й тренування сили волі, – каже Тетяна. – Для того, щоб досягти успіху в будь-якому спорті, потрібно бути терплячим, наполегливим, цілеспрямованим і тоді відкриються будь-які спортивні висоти. Не потрібно заздрити та прагнути бути найкращим, потрібно бути індивідуальним, пройти власний шлях».
Не дивлячись на нетиповий для дівчини вид спорту, Тетяна дуже жіночна й чарівна особистість. Вона, як і всі жінки, любить домашній затишок та залюбки готує, прибирає, пере, обожнює танцювальні телешоу та подорожі. А ще вона мріє про міцну й щасливу сім’ю. Але можна із впевненістю сказати, що спорт у цій родині буде займати далеко не останнє місце.


 

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую