Гаряча тема:
- Війна
Види відгодівлі свиней

У практиці свинарства виділяють три види відгодівлі: інтенсивна м'ясна, беконна і сальна (жирна). Відповідно до виду відгодівлі отримують різні категорії вгодованості свиней.
При м'ясній відгодівлі свиней слід годувати рясно, 3-4 рази на добу, витрачаючи в середньому на одне порося 5 кг картоплі, 3-4 кг коренеплодів чи зеленої трави, 1,3 кг концентратів.
Для отримання нежирної туші поросят починають відгодовувати у віці чотирьох місяців із живою масою 45-50 кг, щоб отримати в кінці відгодівлі туші вагою 95-105 кг, а при використанні для відгодівлі м'ясних порід і їх помісей можна отримувати м'ясні туші при забої до 115-120 кг. Такої живої маси свині досягають в 6-7 місяців.
Беконна відгодівля є різновидом м'ясної відгодівлі. Беконом називають молоду свинину, приготовлену у вигляді смужок спеціально розібраних і особливим чином просолених туш, без голови, хребта, лопаток і нижніх частин ніг. Кожна така половина повинна мати соковите м'ясо і щільне сало білого кольору. Бекон є високо поживним смачним продуктом, для беконної відгодівлі є певні вимоги до молодняку і його годівлі. Свині, котрих відгодовують на бекон, повинні мати довгу і пряму спину, добре розвинений м'ясистий окіст, а також негрубу, середньої довжини голову, тонкі кістяк і ноги.
При відгодівлі свиней до жирних кондицій живу масу доводять до 160-200 кг і більше, досягають середньодобового приросту 650-700 г і більше. Потрібно пам'ятати, що чим інтенсивніша відгодівля, поживніші раціони годівлі, тим нижча собівартість свинини, і навпаки. Найкраще підходять для інтенсивної відгодівлі картопля, кукурудза, ячмінь, горох, бажані добавки відвійок, у літній час потрібно використовувати траву.
М'ясо, отримане при відгодівлі свиней до жирних кондицій, більш «зріле», вище за калорійністю, містить менше вологи, воно яскраво-червоного кольору, сало щільне, зернисте, біле. Успіху відгодівлі сприяє спокій, тиша, суворе дотримання режиму годування. У заключний період відгодівлі (за один-півтори місяці до забою) слід затемнити вікна, а з раціону виключити корми, що негативно впливають на якість сала: овес, макуха, шріт.
За дією на якість свинини корми поділяються на такі, що:
- забезпечують високу якість м'яса та сала: зернові - ячмінь, пшениця, жито, горох, просо; соковиті - буряк цукровий та кормовий, морква, гарбуз, картопля; зелені - конюшина, кропива; корми тваринного походження - сироватка, пахта;
- незначно знижують якість м'яса і сала: гречка, пшеничні і ячмінні висівки, кукурудза. При використанні цих кормів у рівних кількостях із кормами першої групи якість свинини не знижується;
- сильно знижують якість свинини: барда, макуха, соя, овес. При використанні таких кормів, особливо в заключний період відгодівлі, сало втрачає щільність та зернистість, швидко жовтіє при зберіганні. На якості сала негативно позначаються також харчові та столові відходи, споживання яких потрібно максимально знижувати за один-півтори місяця до забою свиней.
Підготувала Ксенія ЖУЖА.
Тільки зареєстровані користувачі мають змогу залишати коментарі!
Будь ласка, зареєструйтеcя або виконайте вхід під своїм акаунтом!
Переваги зареєстрованих користувачів
Зареєстровані користувачі користуються перевагами: