ye-logo.v1.2

Види відгодівлі свиней

Суспільство 23575
Фото: www.perunica.ru

У практиці свинарства виділяють три види відгодівлі: інтенсивна м'ясна, беконна і сальна (жирна). Відповідно до виду відгодівлі отримують різні категорії вгодованості свиней.

 При м'ясній відгодівлі свиней слід годувати рясно, 3-4 рази на добу, витрачаючи в середньому на одне порося 5 кг картоплі, 3-4 кг коренеплодів чи зеленої трави, 1,3 кг концентратів.
Для отримання нежирної туші поросят починають відгодовувати у віці чотирьох місяців із живою масою 45-50 кг, щоб отримати в кінці відгодівлі туші вагою 95-105 кг, а при використанні для відгодівлі м'ясних порід і їх помісей можна отримувати м'ясні туші при забої до 115-120 кг. Такої живої маси свині досягають в 6-7 місяців.
Беконна відгодівля є різновидом м'ясної відгодівлі. Беконом називають молоду свинину, приготовлену у вигляді смужок спеціально розібраних і особливим чином просолених туш, без голови, хребта, лопаток і нижніх частин ніг. Кожна така половина повинна мати соковите м'ясо і щільне сало білого кольору. Бекон є високо поживним смачним продуктом, для беконної відгодівлі є певні вимоги до молодняку і його годівлі. Свині, котрих відгодовують на бекон, повинні мати довгу і пряму спину, добре розвинений м'ясистий окіст, а також негрубу, середньої довжини голову, тонкі кістяк і ноги.
При відгодівлі свиней до жирних кондицій живу масу доводять до 160-200 кг і більше, досягають середньодобового приросту 650-700 г і більше. Потрібно пам'ятати, що чим інтенсивніша відгодівля, поживніші раціони годівлі, тим нижча собівартість свинини, і навпаки. Найкраще підходять для інтенсивної відгодівлі картопля, кукурудза, ячмінь, горох, бажані добавки відвійок, у літній час потрібно використовувати траву.
М'ясо, отримане при відгодівлі свиней до жирних кондицій, більш «зріле», вище за калорійністю, містить менше вологи, воно яскраво-червоного кольору, сало щільне, зернисте, біле. Успіху відгодівлі сприяє спокій, тиша, суворе дотримання режиму годування. У заключний період відгодівлі (за один-півтори місяці до забою) слід затемнити вікна, а з раціону виключити корми, що негативно впливають на якість сала: овес, макуха, шріт.
За дією на якість свинини корми поділяються на такі, що:
- забезпечують високу якість м'яса та сала: зернові - ячмінь, пшениця, жито, горох, просо; соковиті - буряк цукровий та кормовий, морква, гарбуз, картопля; зелені - конюшина, кропива; корми тваринного походження - сироватка, пахта;
- незначно знижують якість м'яса і сала: гречка, пшеничні і ячмінні висівки, кукурудза. При використанні цих кормів у рівних кількостях із кормами першої групи якість свинини не знижується;
- сильно знижують якість свинини: барда, макуха, соя, овес. При використанні таких кормів, особливо в заключний період відгодівлі, сало втрачає щільність та зернистість, швидко жовтіє при зберіганні. На якості сала негативно позначаються також харчові та столові відходи, споживання яких потрібно максимально знижувати за один-півтори місяця до забою свиней.
Підготувала Ксенія ЖУЖА.

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую