ye-logo.v1.2

Із короваєм та смаженими кабанчиками: як у Хмельницькому на фестивалі вуличної їжі весільні традиції згадували

Суспільство 6813
На фестиваль привезли близько десятка короваїв
На фестиваль привезли близько десятка короваїв. Фото: автора

Тематика "Проскурівських смаколиків" - подільське весілля.

Сьогодні, 14 жовтня, у Хмельницькому парку ім.Т.Шевченка смачно і весело, адже там відбувається фестиваль вуличної їжі "Проскурівські смаколики". Хмельничан та гостей міста українськими стравами частують 17 рестораторів. Головним організатором смачного свята є НТРКУ «Поділля Центр», яка щоразу готує і телевізійну версію "Проскурівських смаколиків".

Фестиваль уже не вперше відбувається в обласному центрі. Тема цьогорічного святкування – подільське весілля. Щоб найкращим чином передати усю атмосферу весільних традицій, організатори запросили творчі колективи з різних куточків Хмельниччини, які продемонстрували традиції випікання весільного хліба. Загалом на святі ми нарахували близько десятка короваїв.

«Сьогодні «Проскурівським смаколикам» рік. Ми разом усі, і ресторатори, і артисти, робимо це свято. Вдячна тим людям, які сьогодні приїхали з сіл і привезли нам власноруч зроблені короваї. Усі матимуть нагоду їх спробувати», - розповідає генеральний директор філії НТРКУ «Поділля Центр» Тетяна Колісніченко

За її словами, один із короваїв продадуть наприкінці фестивалю на аукціоні. Так само продадуть і декоровані гарбузи. Вилучені кошти допомогу учасникам АТО. 

"Проскурівські смаколики" сьогодні відзначають першу річницю

Із Віньковецького району до обласного центру приїхала пані Галина Коржак. Господиня привезла 15-кілограмовий коровай. Каже, працювала над тим два дні.

«На весільний хліб, який привезла, пішло 40 яєць та близько 10 кілограмів муки. Після фестивалю коровай відразу поїде на весілля. Займаюся випіканням короваїв дуже давно. Це моє хобі та додатковий заробіток. Вдень ходжу на роботу у бібліотеку, а вночі печу», - розповідає пані Галина.

На фестивалі облаштували декілька фотозон

А от пані Аня представляє рестораторів. У своєму закладі громадського харчування гостей частують стравами різних кухонь, але сьогодні обмежились лише українською. Навіть розширили асортимент.

«На монгалі ми запечемо шість поросят та шість індичок. Також пригощатимемо шубою, варениками з картополею і капустою, свинні курячі стейки та картопля. Вже втретє ми приймаємо участь у цьому фестивалі. Маємо нагоду позмагатися із іншими закладами», - додає адміністратор громадського закладу Аня.

Пані Аня натирає індичку салом

Хмельничанка Ірина прийшла на фестиваль із маленькою донечкою. Каже уже не вперше на «Проскурівських смаколиках».

«Дуже добре, що такі свята організовують у Хмельницькому. Є на що і мені подивитись, і дитині. Донечка уже спробувала солодощі», - розповідає Ірина.

Страви були дуже різноманітні

Фестиваль триватиме до кінця дня, тому скуштувати смачненькі страви ще є час. Зігрітись у сьогоднішній вітряний день зможете за допомогою глінтвейну або, навіть, медовухи. Ресторати обіцяють, що ціни помірні.

Читайте також: Чим дивували «Проскурівські смаколики» і що нового буде відбуватися наступного разу

 

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую