Гаряча тема:
- Війна
Ми порахували новорічне меню: як змінилися ціни за чотири роки
Напередодні новорічно-різдвяних свят наші журналісти вирішили дізнатися, скільки коштують найулюбленіші святкові продукти українців: шампанське, мандарини, шпроти і салат «Олів’є».
Жодне свято у нас не обходиться без щедрого застілля. А що вже говорити про Новий рік чи Різдво... Ми заздалегідь запасаємося продуктами, щоб на свята наші столи вгиналися від наїдків. Шампанське, мандарини, шпроти, миска з салатом «Олів’є» — це вже традиція нашого святкового застілля. І вже зараз ми купуємо продукти для салату, складаємо у холодильник баночки з консервами, ховаємо у бар пляшки з ігристим вином.
Отож і журналісти сайту "Є", взявши із собою список найпопулярніших «новорічних» продуктів, вирушили у найбільші мережі супермаркетів та на ринки обласного центру. Такі закупи ми вже робили два і чотири роки тому. Тому було цікаво, наскільки зросли чи, навпаки, впали ціни, що і де вигідніше купувати. Для свого економічного експерименту обрали мережі супермаркетів «Сільпо», «Таврія», Фуршет» «АТБ», «Кошик», «Колібріс», «Економ», а також два найбільші ринки Хмельницького – центральний продовольчий та «Ранковий». До нашого новорічного списку потрапили: ігристе вино, мандарини та шпроти. У іншому списку – продукти, потрібні для приготування «Олів’є»: картопля, морква, варена ковбаса, яйця, зелений горошок, цибуля, майонез. Щодо квашених чи солоних огірків, то, переконані, такі заготовки є у кожної господині. Як і у попередніх експериментах, шукали найдешевший продукт, який є у магазині чи на ринку.
Який Новий рік без запаху мандаринів? Тож почали свої закупи саме з них. Цьогорічного грудня їхня вартість коливається від 23 до 30 гривень за кілограм. Найдешевші — у на «Ранковому» ринку — 23 гривні. До речі, за два роки мандарини не дуже подорожчали, у грудні 2015-го кілограм цих фруктів коштував 20-24 гривні. Те ж стосується і шпротів. Цього року найдешевшу консерву нам вдалося знайти у супермаркеті «АТБ» усього за 15,5 гривні, а на продовольчому ринку — за 16, хоча в середньому баночка цієї рибки обійдеться у 20-30 гривень. А ось що стосується консерви, привезеної з країн Прибалтики, то ціна вже вдвічі вища.
Що відчутно додало у ціні, то це ігристе вино (яке ми за звичкою називаємо шампанським). Приміром, у 2015-му найдешевше ігристе вино коштувало 49-50 гривень. А цього року за пляшку «шипучки» доведеться вже викласти, щонайменше, 65-80 гривень. Причому в кількох супермаркетах ціна була однаковою — 79,20. А найдешевшим у цьому плані теж виявився «АТБ» (супермаркети цієї мережі з'явилися у нашому обласному центрі лише місяць тому). Там ми знайшли ігристий напій за 65 гривень за пляшку.
Цікаво, що подібний експеримент ми проводили чотири роки тому, наприкінці 2013 року. Так-от, у грудні 2013 найдешевше шампанське коштувало 26 гривень, кілограм мандарин віддавали за 9,77, а шпроти — за 9,89 гривні.
Читайте також: Топ-5 оригінальних салатів для новорічного застілля
Щоб порахувати найулюбленіший святковий салат українців "Олів'є", ми взяли по півкілограма картоплі, моркви, вареної ковбаси, 200 грамів цибулі, 5 яєць, баночку зеленого горошку та упаковку майонезу. Знову беремо найдешевший аналог обраного продукту. Найдешевшим улюблений салат українців буде, якщо купувати усі продукти на центральному продовольчому ринку — 50,9 гривні, у супермаркеті «Економ» — 58,13, на ринку «Ранковий» (біля обласної філармонії) — 63,5 гривні, у «Фуршеті» — 68,31, у «Таврії» — 69,5 гривні, у «Колібрісі» —74,67, у «Кошику» —75,40, у «Сільпо» — 76,11, в «АТБ» — 81,22. Загалом же ціни досить різні. Приміром, найдешевшу варену ковбасу на центральному овочевому ринку ми знайшли за 28 гривень, у «АТБ» кілограм вареної ковбаси коштує 32,4 гривні, а у «Колібрісі» —76. Десяток яєць обійдеться від 22 гривень, а два роки тому найдешевші коштували 19,90.
Цікаво, що картопля цього року навіть дешевша, ніж 2015-го. Цьогоріч ціна на цей овоч стартує від 3 гривень за кілограм, а під час нашого минулого експерименту найдешевшу бульбу можна було купити за 4,98. Та все ж у загальному ціна салату «Олів'є» зросла, щонайменше, на 10 гривень. Два роки тому найменше грошей на цей салат — 53 гривні — ми витратили у «Сільпо». А у 2013 році обраний набір продуктів обійшовся у 36,19 гривні.
Разом з тим, за статистичними даними, на Хмельниччині середня заробітна плата наприкінці 2013 року була 2 611 гривень, наприкінці 2015-го — 3 686, а сьогодні — 6 166 гривні.
До речі, чимало смачних і оригінальних страв можна приготувати у ці новорічні вихідні за рецептами
нашої рубрики "Гурман".
Ціни дізнавалися Олена ЩЕГЕЛЬСЬКА, Світлана ЯСЬКОВА,
Леся БОРОВЕЦЬ та Надія ГЕЙЧУК.
Тільки зареєстровані користувачі мають змогу залишати коментарі!
Будь ласка, зареєструйтеcя або виконайте вхід під своїм акаунтом!
Переваги зареєстрованих користувачів
Зареєстровані користувачі користуються перевагами: