ye-logo.v1.2

Ми порахували новорічне меню: як змінилися ціни за чотири роки

Суспільство 2861
Ціна салату «Олів
Ціна салату «Олів'є» зросла, щонайменше, на 10 гривень.. Фото: Світлани Яськової

Напередодні новорічно-різдвяних свят наші журналісти вирішили дізнатися, скільки коштують найулюбленіші святкові продукти українців: шампанське, мандарини, шпроти і салат «Олів’є».

Жодне свято у нас не обходиться без щедрого застілля. А що вже говорити про Новий рік чи Різдво... Ми заздалегідь запасаємося продуктами, щоб на свята наші столи вгиналися від наїдків. Шампанське, мандарини, шпроти, миска з салатом «Олів’є» — це вже традиція нашого святкового застілля. І вже зараз ми купуємо продукти для салату, складаємо у холодильник баночки з консервами, ховаємо у бар пляшки з ігристим вином.

Отож і журналісти сайту "Є", взявши із собою список найпопулярніших «новорічних» продуктів, вирушили у найбільші мережі супермаркетів та на ринки обласного центру. Такі закупи ми вже робили два і чотири роки тому. Тому було цікаво, наскільки зросли чи, навпаки, впали ціни, що і де вигідніше купувати. Для свого економічного експерименту обрали мережі супермаркетів «Сільпо», «Таврія», Фуршет» «АТБ», «Кошик», «Колібріс», «Економ», а також два найбільші ринки Хмельницького – центральний продовольчий та «Ранковий». До нашого новорічного списку потрапили: ігристе вино, мандарини та шпроти. У іншому списку – продукти, потрібні для приготування «Олів’є»: картопля, морква, варена ковбаса, яйця, зелений горошок, цибуля, майонез. Щодо квашених чи солоних огірків, то, переконані, такі заготовки є у кожної господині. Як і у попередніх експериментах, шукали найдешевший продукт, який є у магазині чи на ринку.

Який Новий рік без запаху мандаринів? Тож почали свої закупи саме з них. Цьогорічного грудня їхня вартість коливається від 23 до 30 гривень за кілограм. Найдешевші — у на «Ранковому» ринку — 23 гривні. До речі, за два роки мандарини не дуже подорожчали, у грудні 2015-го кілограм цих фруктів коштував 20-24 гривні. Те ж стосується і шпротів. Цього року найдешевшу консерву нам вдалося знайти у супермаркеті «АТБ» усього за 15,5 гривні, а на продовольчому ринку — за 16, хоча в середньому баночка цієї рибки обійдеться у 20-30 гривень. А ось що стосується консерви, привезеної з країн Прибалтики, то ціна вже вдвічі вища.

Що відчутно додало у ціні, то це ігристе вино (яке ми за звичкою називаємо шампанським). Приміром, у 2015-му найдешевше ігристе вино коштувало 49-50 гривень. А цього року за пляшку «шипучки» доведеться вже викласти, щонайменше, 65-80 гривень. Причому в кількох супермаркетах ціна була однаковою — 79,20. А найдешевшим у цьому плані теж виявився «АТБ» (супермаркети цієї мережі з'явилися у нашому обласному центрі лише місяць тому). Там ми знайшли ігристий напій за 65 гривень за пляшку.

Цікаво, що подібний експеримент ми проводили чотири роки тому, наприкінці 2013 року. Так-от, у грудні 2013 найдешевше шампанське коштувало 26 гривень, кілограм мандарин віддавали за 9,77, а шпроти — за 9,89 гривні.

Читайте також: Топ-5 оригінальних салатів для новорічного застілля

Щоб порахувати найулюбленіший святковий салат українців "Олів'є", ми взяли по півкілограма картоплі, моркви, вареної ковбаси, 200 грамів цибулі, 5 яєць, баночку зеленого горошку та упаковку майонезу. Знову беремо найдешевший аналог обраного продукту. Найдешевшим улюблений салат українців буде, якщо купувати усі продукти на центральному продовольчому ринку — 50,9 гривні, у супермаркеті «Економ» — 58,13, на ринку «Ранковий» (біля обласної філармонії) — 63,5 гривні, у «Фуршеті» — 68,31, у «Таврії» — 69,5 гривні, у «Колібрісі» —74,67, у «Кошику» —75,40, у «Сільпо» — 76,11, в «АТБ» — 81,22. Загалом же ціни досить різні. Приміром, найдешевшу варену ковбасу на центральному овочевому ринку ми знайшли за 28 гривень, у «АТБ» кілограм вареної ковбаси коштує 32,4 гривні, а у «Колібрісі» —76. Десяток яєць обійдеться від 22 гривень, а два роки тому найдешевші коштували 19,90.

Цікаво, що картопля цього року навіть дешевша, ніж 2015-го. Цьогоріч ціна на цей овоч стартує від 3 гривень за кілограм, а під час нашого минулого експерименту найдешевшу бульбу можна було купити за 4,98. Та все ж у загальному ціна салату «Олів'є» зросла, щонайменше, на 10 гривень. Два роки тому найменше грошей на цей салат — 53 гривні — ми витратили у «Сільпо». А у 2013 році обраний набір продуктів обійшовся у 36,19 гривні.

Разом з тим, за статистичними даними, на Хмельниччині середня заробітна плата наприкінці 2013 року була 2 611 гривень, наприкінці 2015-го — 3 686, а сьогодні — 6 166 гривні.

До речі, чимало смачних і оригінальних страв можна приготувати у ці новорічні вихідні за рецептами

нашої рубрики "Гурман"

Ціни дізнавалися Олена ЩЕГЕЛЬСЬКА, Світлана ЯСЬКОВА,

Леся БОРОВЕЦЬ та Надія ГЕЙЧУК.

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую