Гаряча тема:
- Війна
Як ви святкували Великдень у дитинстві?
З таким запитанням кореспондент “Проскурівського телеграфу” звернулася до відомих хмельничан
Оксана Мустафіна, начальник Хмельницького бюро технічної інвентаризації: “Ми завжди святкували Великдень у бабусі в Хмельницькому. Збиралися великою родиною. Бабуся пекла паску, варила крашанки у цибулинні, а ми, п'ятеро онуків, малювали різні візерунки фломастерами. Святити паску ми з бабусею не ходили, щоб ніхто нас не побачив, бо тоді часи такі були – комуністичні. Проте Великдень святкували, паску та крашанки їли. Навіть любили гратися крашанками: стукали ними одна об одну та забирали собі розбиту. Хто більше назбирає – той і виграє. Потім, звісно, всі разом їх їли”.
Петро Молдован, головний лікар Хмельницької центральної районної лікарні: “Наприкінці 50-х років минулого століття я закінчив 8 класів та вступив до Чернівецького медичного училища. Звісно, у Великдень не пускали до церкви, адже часи були такі. Нам з групою (це був перший курс) було цікаво подивитися, як святкують у міській церкві, яка була розташована на Руській вулиці. От ми й пішли туди. Людей було багато, усі штовхалися, і мене хтось побачив на сходах церкви. Наступного дня про це знали усі викладачі та директор. Мене викликали на директорат та сказали, що виключать з училища. Повертатися додому, та ще й після того, як я закінчив школу з похвальною грамотою, та й в училищі гарно навчався, було соромно. Тому довелося на колінах благати, щоб мене залишили. Я закінчив училище, але враження від того випадку залишилися на все життя. Звісно, до церкви я ходив лише у селі, де проводилися дуже гарні обряди богослужіння та святкування Великодня”.
Надія Головачук, заслужений майстер народної творчості України: “Великдень – це дуже велике свято. Пам'ятаю, мама та ми усі мали помитися, а тоді вже приступати до приготування паски. Звісно, перед початком роботи мама завжди читала молитву. Коли все було готове, то добре розпалювали піч, викладали тісто у спеціальні ринки, в яких пекли тільки паску, та всаджували пектися. Все робилося у тиші, щоб не було галасу, зайвого шуму. А я полюбляла робити крашанки. Ми варили їх у цибулинні, але я завжди вигадувала якісь візерунки. Є простий спосіб: наклеїти якусь квіточку чи листочок на яйце, туго обмотати панчохою та варити. Потім те місце, де було приклеєно квітку, залишалося білим. Я й досі так роблю, щоразу вигадуючи нові візерунки”.
Майя Онищук, скрипалька, солістка Хмельницької обласної філармонії: “Пам'ятаю, у дитинстві уся велика родина збиралася у бабусі в селі Вербка Мурована, що на Ярмолинеччині. Там усі готували страви до свята, пекли паску, а ми, малі діти, робили крашанки, навіть намагалися їх розписувати, але не завжди виходило. Зранку або ще й вночі нас будили батьки, і ми усі збиралися та йшли до церкви святити паску. Потім накривали святкового стола надворі, біля великого квітника, та дружно частувалися паскою, крашанками та іншими стравами. Зараз рідко там буваємо, бо бабусі вже нема, проте цьогоріч хочемо продовжити традицію та знову зібратися усією родиною. Я хочу, аби моя донька Соня перейняла наші традиції. А ще мрію, щоб вона навчилася робити писанки. Це дуже цікаво та зближує й об'єднує родину”.
Ігор Корнійчук, перший секретар Хмельницького обкому Комуністичної партії України: “У дитинстві ми жили поблизу собору, тому батьки завжди ходили до церкви, і мене з собою брали. До Великодня ми завжди гарно готувалися: пекли паску, фарбували крашанки. Улюбленим заняттям було змагатися, у кого міцніша крашанка. Ми й досі з батьками так робимо. Попри все, що казали про радянські часи, наче у школі були гоніння на віруючих, я такого не пам'ятаю. Вчителі не питали, ходжу я до церкви, чи ні (це були 70-ті роки), і не карали за це”.
Тільки зареєстровані користувачі мають змогу залишати коментарі!
Будь ласка, зареєструйтеcя або виконайте вхід під своїм акаунтом!
Переваги зареєстрованих користувачів
Зареєстровані користувачі користуються перевагами: