ye-logo.v1.2

На фестивалі борщу встановили рекорд: хто та за яким рецептом готував страву з Хмельниччини

Суспільство 1533
Готувала на фестивалі борщ і мешканка Хмельниччини
Готувала на фестивалі борщ і мешканка Хмельниччини. Фото: скрін з відео

Онлайн-марафон з приготування борщу потрапив до Книги рекордів України.

У п’ятницю, 5 березня, в Україні встановили рекорд з одночасного приготування борщу. Українську страву готували представники з 25-ти регіонів України за традиційними рецептами. Захід відбувся за підтримки Міністерства культури та інформаційної політики разом з Громадською організацією «Інститут культури України» за шефства кулінара та популяризатора українського борщу Євгена Клопотенка. Саме він та Марина Соботюк, заступниця голови «Інституту культури України», є авторами ідеї створити такий онлайн-марафон з приготування борщу.

Відтак онлайн-фестиваль борщу потрапив до Книги рекордів України, а сам захід став однією із завершальних стадій підготовки номінаційного досьє для подачі елементу «Культура приготування українського борщу» до списку нематеріальної культурної спадщини ЮНЕСКО.

Готувала на фестивалі борщ і мешканка Хмельниччини. Нашу область представляла Ірина Фрусевич. Вона готувала борщ за рецептом своєї родини.

«У нас в родині побутує така думка, що без борщу і вареників немає неділі», - розповіла Ірина.

Для приготування страви використовують два сорти м’яса – свинячі ребра та яловичину. Квасолю беруть червону.

«Особливістю страви є те, так робила бабуся і так робить моя мама, що коли вариться борщ, одну картоплину кладемо цілою, - каже Ірина Фрусевич. - А потім, коли готуємо затірку з цибулі, сала та моркви, цю картоплину в макітрі разом з затіркою розтираємо. Далі усе додаємо в борщ і він стає густий та насичений. Невеличкий секрет страви – в кінці приготування, коли борщ томиться, додаємо трішки сушеного насіння кропу для неймовірного аромату».

Кулінар Євген Клопотенко додав, що саме насіння кропу – це суперспеція, яку, насправді, мало хто використовує, а вона заслуговує бути на кожному столі.

Господиня з Хмельниччини готувала борщ за рецептом своєї родини. Скрін з відео.

Сайту «Є» Ірина розповіла, як власне, потрапила на онлайн-марафон з приготування борщу.

«Акції з популяризації борщу тривають вже близько року. Я дуже хотіла приєднатися до цієї справи. Коли мені запропонували прийняти участь в онлайн-марафоні, звісно ж, погодилася. Це дуже велика честь представляти наш регіон на такому заході. Відбору, як такого, не було, але я гадаю, кожна українська господиня має вміти цю страву готувати. Тож я готувала так, як роблять це в нашій родині. Найсмачніший борщ для мене – це борщ моєї мами».

Ірина – з Деражнянщини, мешкає в селі Богданівці. Працює у Хмельницькому викладачем фармакології у медичному коледжі.

«Я за те, щоб популяризувати не лише борщ – а усе українське, - каже вона. – І в усьому світі. Щоб люди знали про те, скільки в нас є прекрасного, цікавого, автентичного. Що в нас надзвичайно цікаві традиції – і не лише в кулінарії. Саме такі заходи відкривають Україну по-новому, щоб в іноземців був стимул відвідати нашу державу. Щоб їхали від нас лише з гарними спогадами. У тому числі й кулінарними. Нашу націю знають як працьовиту, добросовісну, співочу. А тепер ще знатимуть як націю, яка вміє смачно готувати».

Ірина Фрусевич зізнається, має велику надію, що колись такий фестиваль борщу відбудеться і в нас, на Хмельниччині.

Як готували борщ - дивіться у відео. Презентація борщу з Хмельниччини - з 1:27.

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Останні оголошення
  Так  Ні, дякую