ye-logo.v1.2

«Мастер-шеф» - це шоу, а там потрібні персонажі»: хмельницький кухар розповів про участь у популярному проєкті

Суспільство 8042

Зйомки телешоу завершились у лютому 2021 року.

Не так давно завершилось кулінарне шоу «Мастер-шеф. Професіонали», участь у якому брав кухар одного із хмельницьких ресторанів – Леонід Малюга. Шеф, професійність якого неодноразово відзначали судді шоу та колеги-учасники, увійшов до десятки кращих. Неочікувано для себе та глядачів Леонід покинув шоу у 15 випуску, за декілька кроків від фіналу.

Прийшов на шоу кулінар із власною історією. Ще у візитівці журналістам програми він розповідав, про те як кохання сприяло його кулінарній майстерності, а особливості харчування донечки визначили загальне бачення їжі, з яким він і прийшов на телешоу.

Про власне становлення, як кухаря, та шлях до шоу «Мастер-шеф. Професіонали» ексклюзивно сайту «Є» розповів сам Леонід Малюга.

  За п’ять хвилин вирішив, як стане успішним 

Історія Леоніда Малюги, або, як він сам себе називає – Льоні, нетипова. У дитинстві він навіть не замислювався про кулінарію, і тим більше не готував замість мами усі борщі, голубці та вареники. Ідея стати кухарем з'явилась спонтанно - упродовж п'яти хвилин, коли їхав велосипедом на гру у футбол.

Леонід Малюга на шоу "Мастер-шеф.Професіонали". Фото: з особистого архіву Леоніда Малюги

«Ці декілька хвилин я їхав і аналізував: хтось з моїх однокласників буде успішним лікарем, хтось юристом, а що з цього можу робити я і теж бути успішним. Зрозумів, що їх усіх поєднує їжа, і якщо я стану людиною, яка зможе готувати їжу, яку із задоволенням будуть їсти всі ці юристи й лікарі, то також буду успішним. Для мене тоді це було так просто, а зараз я розумію, що мені було 14 чи 15 років, і я провів такий аналіз за декілька хвилин, що й визначили моє життя. Потім я сказав батькам про свою ідею стати кухарем. Вони здивувались, бо ніколи в мене не було тяги щось приготувати або допомогти на кухні»,  - згадує кухар своє дитинство.

За освітою Леонід кухар-пекар флоту. Професія цілком актуальна для регіону звідки він родом  – Херсонщини. Вже з перших курсів училища кулінарія захопила його і закохала в себе.

Кухня "Мастер-шеф. Професіонали". Фото: з особистого архіву Леоніда Малюги

«На першому курсі я потрапив на практику в херсонський готель - заклад високого рівня, де приймали відомих гостей. Перше, що зробив я там на кухні – відмив від корозії величезну ванну. Таке враження, що знали що прийде Льоня і йому буде потрібно її відмити. Це було моє перше завдання. Але для мене це була гордість, бо не важливо що я робив, оскільки я робив це на кухні й мені це подобалось. Потім були ще цікаві моменти у Залізному порту, де я був стажером і заробляв якісь невеличкі гроші. Під час обіду всі працівники кухні виходили і йшли їсти. А замовлення в цей час то надходили і я не міг все покинути. Стояв, готував. Коли всі працівники повертались на робочі місця - я ішов їсти, але вже не було що.  Так тривало 2-3 дні і в один момент я просто знепритомнів. Мене підняли, оглянули, викликали лікаря... Такі були важкі мої кроки, але такі захоплюючі. Кулінарія стала сенсом мого життя. Я іншого себе не бачу і не знаю», - каже Леонід.

Довгий шлях до шоу «Мастер-шеф. Професіонали» 

Тривалий час Леонід працював в одному із закладів міста Херсон. Згодом навчався у Київській академія асоціації шеф-кухарів України, де й зрозумів у якому професійному напрямку має рухатися.

«Тоді я почав усвідомлювати чого хочу - готувати більше ніж просто їжу, щоб це було естетично настільки, що, можливо, його навіть було б шкода з'їсти. З'явилась моя ідеологія - їжа обов'язково має викликати емоції», - додає кухар.

Після того була роботи у Китаї, знову у Херсоні, Львові, навчання кухарської майстерності в Іспанії. Торік Леоніду запропонували роботу у новому ресторані міста Хмельницького. Ще до того як потрапити на нове місце роботи, шеф подав заявку на «Мастер-шеф». 

Команда проєкту. Фото: з особистого архіву Леоніда Малюги

«Запрошували мене і на перший сезон «професіоналів». Менеджери, думаю, всім кухарям пишуть. Я не хотів. Бачив «Мастер-шеф», в якому брали участь аматори, і для мене то проєкт взагалі не дуже про їжу, а більше про шоу. Тому, як для кухаря, мені не було цікаво. А коли вже почалися «професіонали» і я побачив в анонсах знайомих кухарів, то мені вже було цікаво за ними спостерігати. Тоді мене Аліна, моя дружина, запитувала, що я б зробив на їх місці. Але я так не люблю. Бо конкретно в той момент я дивився як люди працюють і мені це цікаво, я відпочиваю від своїх якихось думок. Однак ці моменти й були поштовхом піти на шоу. Я захотів відповісти сам собі - що я б зробив на їх місці», - коментує своє рішення піти на шоу Леонід Малюга.

Вже коли кухар працював у Хмельницькому пройшов відеокастинг, потрапив у Топ-100, а згодом записав візитку для наступного етапу відбору. А далі було запрошення на кастинг до столиці. Тут і виникла дилема, бо неможливо передбачити коли шеф знову повернеться до роботи в ресторані – через декілька днів чи через декілька місяців. Керівники закладу пішли йому на зустріч і пообіцяли чекати стільки скільки потрібно.

«Мастер-шеф» - це шоу, там потрібні персонажі. Хтось потрібен веселий, хтось геніальний, хтось скандальний. А я просто Льоня - кухар. Я люблю те, що я люблю. Так, в мене є якась своя історія, але я не думав що вона може когось зацікавити для проєкту», - коментує своє проходження у шоу Леонід.

Як народився «здоровий» десерт із гречки

«Мені до Києва їхати через декілька днів, а у мене нема страви, з якою я буду виступати. Я уявлення не маю як вона виглядатиме, - згадує момент коли дізнався що пройшов черговий кастинг на шоу, - Трохи подумавши, вирішив - готуватиму страву, яку може з'їсти моя донечка Лєра. На шоу я розповідав, що у нас в сім'ї були певні нюанси щодо харчування дитини, бо організму нашої донечки не підходило багато продуктів. Був час коли сім'єю проходили повну чистку організму і споживали тільки рис та гречку. Я зупинився на гречці».

20-ка кращих шеф-кухарів. Фото: з особистого архіву Леоніда Малюги

Із замоченої крупи зробив молоко, а з молока пана  коту. У голові комбінував смаки, з чим ці всі продукти спрацювали б – шоколад, полуниця, троянда. Таким чином, за день була повністю продумана концепція страви. Однак жодного разу перед кастингом вона не була приготовлена. Для Леоніда стало принциповим дати життя їй саме на кухні «Мастер-шеф».

«Коли судді спробували мою страву, то Ектор запитав, як я дійшов до пана коти. Ну я розповів. Тоді сказав таку кльову штуку, яку по телевізору не показали. Шкода. У мене тоді аж мурашки були. Він сказав, що для нього кухарі, як і люди, діляться на дві категорії: творці та їх послідовники. Творці роблять своє і нове, що потім закохує в себе мільйони людей. Послідовники, зрозуміло, намагаються їх копіювати. Мене відніс він до категорії творців. Почути ці слова у той момент для мене було найбільшою нагородою і відзнакою», - пригадує хмельницький кухар.

Де жили шефи та як відбувались зйомки 

На час зйомок проєкту, з листопада до початку лютого, поселили кухарів у готелі поблизу Києва, де телеканал повністю забезпечував їх усім необхідним. Леоніду випало проживати разом у номері з Миколою Мигалем. У хлопців склалися цілком нормальні дружні стосунки. Знімальний процес відбувався щодня окрім вихідних, кухарів забирали з готелю вранці і назад привозили вночі. Загалом одну серію проєкту знімали приблизно три дні.

«Через пандемію ми не мали вільного простору. Якщо ходили в магазин, то тільки із адміністраторами, вони ж нам допомагали і в побуті. Канал нас повністю поселив в "кокон", щоб ніхто не захворів. Ще перед стартом учасники пройшли дуже ретельний медогляд. За нашим здоров'ям постійно слідкували. Бо ж якщо хтось захворіє, то це або зупинити зйомку, або переносити її на незрозумілий термін. Наших прав та свобод ніхто не порушував, це просто був вимушений захід для збереження здоров'я і всі це розуміли», - уточнює Леонід Малюга.

Леонід розповів про декілька найзнаковіших конкурсів. Фото: з особистого архіву Леоніда Малюги

Кухар розповідає, що жодних вказівок як поводитись і що казати їм не давали. Кожен поводив себе у кадрі як вважав за потрібне. Зізнається, були й ті, що «грали на камеру» і намагались виглядати краще.

«Якщо я в реальному житті хвилююсь і тримаю підборіддя рукою, то так я роблю і в телеекрані. Звісно, у кожного з нас був якийсь свій образ. Нас, думаю, підбирали по певних типажах, вже до того як ми потрапили на телебачення кожен із нас був персонажем. Але не на 100% образ на екрані відповідає тому, яка людина у житті. Наприклад, Віталій Нужний, якого вважали не дуже доброю людиною, насправді далеко не такий. Він порядний і навіть Ектор пропонував йому роботу асистента у своєму ресторані»,  - додає шеф.

Про найяскравіші моменти проєкту 

Для Леоніда знаковою стала співпраця з учасницею проєкту Елеонорою. Конкурси, у яких вони працювали разом, були для кухаря найбільш вдалими та оригінальними. Силу їх творчого тандему можна було бачити не тільки з екранів телевізора, відчували її й решта учасників.

«Загалом яскравих моментів на шоу було багато, особливо для мене. Цікавим був конкурс, де ми  командою робили ресторан. Такої перемоги за всю історію шоу не було. Це був дуже показовий конкурс, адже ми виграли з рахунком 5:1 і, чесно, мені навіть шкода було команду-суперників, бо вони також старались», - пригадує Малюга.

Микола Мигаль та Леонід Малюга. Фото: з особистого архіву Леоніда Малюги

Ще один знаковий для Леоніда конкурс був тоді, коли отримував чорного фартуха, перед вильотом із проєкту. Шеф приготував овочі із рибним кремом. Суддям страва не сподобалась, оскільки очікували що страва буде цілком вегетаріанською.

«Ольга  (суддя шоу) сказала, що це не моє, бо в їх очах я прив’язаний до вегетаріанства. Після шоу я підійшов до Ольги й подякував за ці слова. Для мене це був поштовх рухатись ще більше в тому напрямку, з яким я прийшов на «Мастер-шеф». І зараз я на всіх своїх публічних виступах готую саме здорову їжу.  Це напевно і дав мені проєкт  – ще більше дізнатися себе, хто я і що я хочу донести до людей через свою роботу. Бо моя робота - це моє життя, тут навіть нема поділу між ними. Це все єдине. Я зрозумів, що для мене їжа це найважливіший прояв любові до людей», - зізнається кухар.

На фінальному конкурсі, "битві чорних", Леонід мав приготувати рибну екзотичну страву, але з доступних українцям продуктів, відтворивши не тільки вигляд, а й смак. Комбінацію, яку придумав і приготував хмельницький шеф, не задовольнила суддів проєкту і його страву визнали гіршою. У 15 випуску шоу Леонід Малюга покинув проєкт. 

«Мені здається, у мене було все абсолютно, щоб рухатись далі у шоу. Я міг пройти далі, але сталось так, як сталося», - коментує свій виліт із проєкту Леонід.

Пана кота із гречки за власним рецептом Леоніда Малюги. Фото: автора

Попри це шеф вдячний проєкту, бо тепер ще більше людей дізнались про здорове харчування, яке для декого є надзвичайною потребою організму. Чимало людей пишуть Леоніду та його дружині й просять поділитись досвідом того, як вдалось вивести їх донечку зі специфічного кризу.

Життя після проєкту

Коли зйомки завершились, Леонід повернувся на роботу у Хмельницький і далі продовжує жити життям, яке було до того. Каже, часом люди впізнають на вулиці, що неочікувано, але приємно. З'являються  і нові пропозиції щодо роботи, однак він їх не приймає, оскільки те місце, де він є зараз, для нього важливе.

«Коли я йшов на «Мастер-шеф» до мене тут поставились з розумінням, і я також хочу бути порядним та чесним й зробити цьому закладу добре. Зараз відчуваю це місце своїм місцем сили. Багато людей  мене знають, дехто приходить спеціально зі мною знайомитись, скуштувати мої десерти, те що я готую. Це класно», - каже кухар.

Леонід зізнається, що коли "вилетів" із проєкту то трохи побоювався читати коментарі у соцмережах. Його шокували коментарі, залишені під постами про "виліт" Віталія Нужного, який покинув шоу напередодні. Люди писали жахливі речі.

Кухар після проєкту продовжує працювати у Хмельницькому. Фото: автора

«Я як прочитав коментарі, які писали Віталію, то злякався, і вирішив своїх не читати. Потім мені на роботі казали й дружина моя, що там понад 300 коментарів і вони всі добрі, користувачі шкодували що я пішов. Тому все ж вирішив перечитати, з поваги до тих людей, які в мені побачили щось добре, для кого я був, можливо, навіть фаворитом. Під кожним коментарем я старався подякувати людям. Виявилось дехто сприйняв мій програш дуже серйозно і навіть переставали дивитись шоу після того. Дякую їм за таку підтримку, але це шоу і це треба розуміти», - заспокоює Леонід.

Шеф каже, намагався бути таким, як у житті, можливо, десь дивним, трохи незрозумілим, але чесним і щирим.

«Дякую всім, хто зумів це розгледіти», - резюмує Леонід Малюга.

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую