ye-logo.v1.2

Кулінарний фронт: як ресторан у Хмельницькому годує пиріжками армію і переселенців

Суспільство 4521

З картоплею чи яблуками — головним інгредієнтом в кожній страві є любов до рідної країни.

Сотні пиріжків щодня випікають у хмельницькому арт-кафе «Диканька», щоб нагодувати українських військових, волонтерів і переселенців. Готують для тих, хто потребує, також вареники, супи і борщі. Їхньою здобою смакують і в теробороні, і в шпиталі, і в звільнених від окупантів містах та селах на Київщині.

Печуть до 450 пиріжків щодня

З початку повномасштабного російського вторгнення ресторан став справжньою домівкою не тільки для колективу, а й для всіх небайдужих хмельничан, які приходять сюди щодня місити тісто, ліпити і пекти пиріжки. З картоплею чи яблуками — головним інгредієнтом в кожній страві є любов до рідної України.

Як розповідає власниця закладу Діана Штрейс, спочатку вони готували для переселенців, які втекли від війни до Хмельницького, і перші, і другі страви. А потім більшою мірою перейшли на пиріжки. Щоденно їх тут печуть близько 350-450 штук. 

Ліплять пироги не тільки працівники закладу, а й небайдужі хмельничани

«Ми конкретно знаємо, коли машина пакується, куди їде. От було, наприклад, на Чернігів їхали, коли там важка ситуація була. Зараз — у міста, які визволили у Київській області: Ірпінь, Буча. Сьогодні відправляємо 200 пиріжків для дітей-сиріт із Києва», — пояснює Діана Штрейс.

Вона каже, готують саме пиріжки, тому що це така їжа, яка не потребує особливих умов зберігання, їх не потрібно довго розігрівати.

«Ми на цьому не практикуємося, випічка — це не найсильніший наш "коньок", але на сьогодні вже вміємо робити і дуже смачне тісто, і смачну начинку. Все, що потрібно, робимо заради перемоги, — каже Діана Штрейс. — Відгукнувся колектив наш, друзі, сусіди. От мама моєї подруги прийшла — вона у нас такий боєць, з першого дня і без пропусків, бо у війни немає вихідних».

Щодня у "Диканці" готують до 450 штук пиріжків

Допомагають з перших днів війни

Жінки на свою волонтерські зміну часто приходять із дітьми, які також допомагають. Вони жартують, що 5-річний Єгор — їхній головний помічник. Він тут рівненько складає пиріжки на деко, «щоб красиво було», і вже вивчив український гімн.

«Я тут з перших днів, як почалась у нас біда в країні. Дочка мені каже: "Мамо, я знайшла тобі заняття, будеш ходити?" Я кажу: "Буду". І так прийшла сюди і допомагаю. Чому? Тому що вдома не можу сидіти», — говорить хмельничанка Марина.

Так виглядають українські пиріжки з любов'ю

Діана Штрейс зізнається, що як почалась війна, були думки поїхати з України, адже багато хто з її друзів поїхав.

«Але я розумію, що я господиня, що я в себе вдома, мені тут комфортно і спокійно, незважаючи на те, що над головою пролітає. Розумію, що ми можемо бути чимось корисними тут. Ми тут готуємо їсти — в цьому наша користь», — ділиться власниця «Диканьки».

Діана Штрейс дуже любить годувати всіх українськими стравами

Разом з іншими жінками вона одягає фартух, ліпить пироги і розповідає про своє німецьке коріння та любов до української кухні. Це те, що втримало її від переїзду за кордон.

«В мене німецьке коріння, але я вважаю себе українкою. У мене український паспорт, і в нас український заклад. Ми дуже любимо все українське, особливо українську кухню. Тому що наші бабусі так готували, і ми відкрили такий заклад, бо дуже хотілося нагодувати всіх українськими стравами», — каже Діана Штрейс.

А ці пиріжки поїдуть до дітей-сиріт

Вона просить хмельничан долучитися до приготування страв або допомагати продуктами.

«Приносьте продукти, ми будемо готувати з них корисні страви для ЗСУ, для українців, яким зараз потрібна їжа», — каже жінка.

Ці жінки вже стали справжньою сім'єю

Також у «Диканьці» дякують тим, хто не залишився байдужим і вже допомагає. А найбільша вдячність — українським військовим.

«Дякуємо всім людям, які долучилися роботою і продуктами. Разом — ми сила. Ми здобудемо перемогу, ми будемо вільні, будемо жити у прекрасній розвиненій країні, — додає хмельничанка Леся. — Дуже хочемо подякувати нашим воїнам, нашим ЗСУ. Завдяки їм на нашій території зараз спокій, але там, де йдуть важкі бої, якби не вони, не було б того спокою в нас. Можливо, це дуже страшна ціна, що гинуть солдати, гинуть мирні жителі. Але ми добємся перемоги і свободи».

Хмельничан запрошують долучитися продуктами

Наразі заклад працює, тут можна смакувати українськими стравами. Частина прибутку спрямовується на гуманітарні волонтерські потреби та армію.

Нагадаємо, господині на Хмельниччині готують сухий борщ для військових.

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую