ye-logo.v1.2

Як зберегти часник та цибулю взимку?

Суспільство 16270

Для того, щоб зберегти цибулю і часник взимку, необхідно їх спочатку правильно зібрати і підготувати. Краще збирати овочі на зберігання в суху погоду. Якщо затяглись холодні дощі, то при наявності невеликої ділянки можна зробити дах з плівки.

Зібравши, перед закладкою на зберігання їх просушуємо до 10 днів, періодично перемішуючи. Повинні висохнути лусочки і денце. Потім прибираємо в ящики в сарай, на горища. Можна пов'язати в коси (використовуючи бадилля та шпагат), можна прибрати засохлі бадилля.
Умови зберігання цибулі і часнику в домашніх умовах взимку не складні. Особливого режиму вимагає тільки посадковий матеріал.
Найчастіше цибулю і часник зберігають у сухому утепленому приміщенні, а то й просто в будинку або квартирі. Ці овочі дуже легко сплести у вінки і розвісити. Можна просто зсипати в корзини або ящики. Добре зберігати цибулю і часник взимку при температурі 18-25?С.
Ці умови легко створити, але краще все-таки підтримувати для зберігання цибулі і часнику температуру - 1?С і вологість до 80%. Часто для цього використовують в квартирі засклений балкон. А овочі поміщають в утеплений ящик. У приватному будинку підійдуть холодні веранди, сарай, горище. Але головне при зберіганні в цих приміщеннях (у квартирі, будинку) не проґавити різкого значного зниження температури, щоб провести додаткове утеплення.
Цибуля, призначена для посадки навесні на зелене перо або на ріпку, вимагає особливих умов зберігання взимку. Потрібно підтримувати температуру або - 1-3?С, або +18- +25?С, а вологість у межах 60-80%. Зберігати насінневу цибулю в домашніх умовах взимку не рекомендується при температурі діапазону +1- +18 ? С, тому що від цього вона надалі після посадки піде в стрілку.
часник взимку можна зберегти за допомогою парафіну. Просто опустіть головку на кілька секунд в розтоплений парафін. Коли він охолоне, утвориться плівка. Вона і буде служити захистом. А потім просто покладіть його в сухе місце. Можна скласти і підвісити в панчохах.
Можна зберігати часник взимку як напівфабрикат. Зубки очистити і залити олією. Такий часник прекрасно підходить до салатів, інших страв. Та й сама олія набуває пікантного смаку. На ній можна і смажити.

І для часнику, і для цибулі при зберіганні взимку небезпечні підвищення вологості та запотівання. Це може статися і за умови використання герметичної упаковки. Від вогкості відбувається проростання, можливе ураження гниллю.
Іноді, якщо цибулі багато, а місця для зимівлі немає, його зберігають у копанках. Це яма, викопана в сухому місці, куди не потрапляють талі і дощові води. Риється неглибока траншея (близько 60 см) і в неї ставляться ящики з цибулею. Вони накриваються тканиною, наприклад, мішковиною, і засипаються землею. Зверху все накривається, руберойдом, шифером, тобто захищається від дощу.
 

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую