ye-logo.v1.2
30 Жовтня, 2020

Харчування учня має бути різноманітним

Здоров'я 4436 1

Фахівці стверджують: гарне засвоєння знань дитиною на 70% залежить від грамотно поглинутих калорій.

А порушення режиму харчування може призвести до зниження розумової активності, дисфункції підшлункової залози та ожиріння. Основні правила харчування школяра: сніданок не повинен бути всухом’ятку, обід – вперекуску, а вечеря – замість обіду. І обов’язково – полуденок.
Нехай живуть вуглеводи!
Все, що пов’язано з інтелектуальними витратами, залежить від нашого вуглеводного запасу, в основному глюкози. Якщо вона знижується, як і кисень у крові, – наш мозок слабшає. Звідси неуважність, сонливість, погана пам’ять. Звісно, батьки намагаються посилити сніданок вуглеводами у вигляді калорійної булочки, тосту з джемом та солодкого чаю. Після такого сніданку глюкоза в крові робить стрибок. Але через декілька годин так само різко падає – дитина відчуває розумову втому (гіпоглікемію). Щоб мозок дитини активно працював, сніданок обов’язково повинен включати складні форми вуглеводів – кашу (вівсянка зарекомендувала себе найкраще), макарони, свіжі овочі, з фруктів – кращі яблука, багаті клітковиною і пектином. Добова норма вуглеводів в раціоні школяра – 300-400 г, з них на частку простих вуглеводів має припадати не більше 100 г. Діти повинні їсти все, якщо немає медичних протипоказань. Зростаючому дитячому організму потрібні різні продукти. Макарони анітрохи не шкідливі, як прийнято вважати, тільки їсти їх потрібно не з кетчупом, майонезом або іншою жирною підливою, а з овочами або просто з сиром.
Жири, білки та вітаміни
Другий за значущістю компонент їжі для школярів – жири. Вони – основний будівельний матеріал для організму. Норма споживання жирів для школярів – 80-90 г на добу – 30% добового раціону. Необхідні жири є не тільки в звичних для нас маслі, сметані та салі. М’ясо, молоко і риба – джерела прихованих жирів. Щоправда, тваринний жир не містить таких важливих для нас жирних кислот та жиророзчинних вітамінів. З білків найцінніші для дитини – рибний і молочний. Вони найкраще засвоюються дитячим організмом. На другому місці за якістю – м’ясний, на третьому – рослинний білок. Щодня школяр повинен отримувати 75-90 г білка, з них 40-55 г – тваринного походження. За прийомом вітамінів і мікроелементів необхідно простежити окремо. Їхня нестача може призвести до авітамінозу, при якому порушуються процеси росту, погіршується пам’ять і знижується працездатність. Дефіцит вітамінів групи В (ними багаті хліб грубого помелу, молоко, печінка, яйця, капуста, яблука, мигдаль, помідори, бобові) може сприяти виникненню неврозів. Нестача йоду викликає серйозні порушення обміну речовин і дисфункцію щитовидної залози, фтору – карієс і підвищену ламкість кісток. Нестача цинку призводить до затримки росту й статевого дозрівання дітей, заліза – до недокрів’я. Також школяр повинен споживати не менше 1,5 л рідини. Добова норма для дітей 6-7 років становить 60 мл на кілограм маси тіла, у школярів – 50 мл. Для організму однаково шкідливий як надлишок, так і нестача води. В першому випадку перевантажуються системи кровообігу й виділення, а зневоднення створює дисфункцію водного обміну.
Раціон для школярів
Калорійність раціону школяра 7-10 років повинна складати 2400 ккал, 14-17 років – 2600-3000 ккал. Якщо дитина займається спортом, вона повинна отримувати на 300-500 ккал більше. Частина продуктів має бути присутня щодня (м’ясо, молоко, масло вершкове і олія, хліб, овочі, фрукти, мед (цукор), інша частина (сир, яйця, сир, риба) може бути включена в харчування двічі-тричі на тиждень. Фахівці вважають, що сніданок для дитини має складатися з двох основних елементів: фруктів – джерела вітамінів, які підтримують імунітет, і клітковини – зернових і молочних продуктів. Подібний тандем чудово стимулює роботу мозку школяра. Додавайте до каші мед, сухофрукти, горіхи. До чаю або какао можна додати бутерброд із сиром, в інші дні – урізноманітнити солодким сирком зі сметаною або яєшнею.
Не захоплюйтеся сосисками, ковбасою і копчениною. Смакові домішки та консерванти можуть викликати серйозну алергію. На обід дитині необхідні суп, борщ, капусняк, розсольник на м’ясному бульйоні з шматочком м’яса і сметаною. На друге – м’ясна або куряча котлета, риба, тушкована печінка з овочевим гарніром. До речі, полуденок – річ обов’язкова, і, як кажуть дієтологи, саме час перекусити солодкою булочкою з соком. Вечеря повинна бути легкою, але поживною: омлет або сир зі сметаною, який-небудь фрукт і склянка теплого молока з ложечкою меду для спокійного міцного сну.
Головна рекомендація – не годуйте дитину силоміць! Дитячий організм сам визначить, що та скільки йому необхідно.

Коментарі:

Zoya Zajchik 05.02.2018 18:49

Еще б деньги выделяли на это разнообразие

До теми

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини

Інформація з інших ресурсів

Останні оголошення
  Так  Ні, дякую