ye-logo.v1.2

У Хмельницькому спалах харчових отруєнь: п’ять осіб в реанімації

Здоров'я 6037
П
П'ятеро хмельничан наразі перебувають в реанімації з діагнозом гастроентероколіт. Фото: zak-kor.net

Більше половини пацієнтів інфекційної лікарні - з кишковими інфекціями.

Цього літа значно зросла кількість харчових отруєнь серед хмельничан. Щодня до Хмельницької інфекційної лікарні потрапляють особи, які скаржаться на болі в животі, підвищення температури тіла та нудоту. За словами головного лікаря медустанови Оксани Піддубної, більш ніж половина пацієнтів перебувають у лікарні саме з кишковими інфекціями.

«Більшість пацієнтів з діагнозом гастроентероколіт мають середній ступінь важкості, однак, п’ятеро хмельничан сьогодні перебувають у реанімаційному відділенні нашої лікарні. Двоє з них діти, троє – дорослі. Їх стан важкий, проте ми робимо усе, аби він нормалізувався», - каже Оксана Вікторівна.

Лікар додає, що здебільшого хмельничани отруюються неякісною їжею, бо влітку продукти швидше псуються.

"Найбільша група отруєнь - гострі кишкові інфекції. Іноді їх ще називають «хворобами брудних рук». Основна причина їх виникнення — неякісна їжа або вода, яка буквально "кишить" хвороботворними мікроорганізмами. Повітря, немиті руки продавців, кухарів та й самих споживачів, можуть стати причиною харчового отруєння, - каже Оксана Піддубна. - Будь-які харчові продукти можуть стати середовищем для розмноження мікробів. Наприклад, салат олів’є, який постояв певний час при кімнатній температурі, або недосмажена річкова риба, або немиті принесені з ринку овочі та фрукти. Ефект буде приблизно однаковим».

Декілька рекомендацій, які допоможуть уникнути харчових отруєнь:
• мийте руки перед кожним вживанням їжі;
• обов’язково мийте кип’яченою водою фрукти й овочі, які не піддаватимуться термічній обробці;
• пийте лише кип’ячену воду або бутильовану воду;
• продукти, що швидко псуються, зберігайте в холодильнику.

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую