ye-logo.v1.2

Хмельничанку, яка отруїлася домашньою консервою, рятують від ботулізму

Здоров'я 8527
Жінка наразі перебуває на лікуванні
Жінка наразі перебуває на лікуванні. Фото: ілюстративне pixabay.com

Наразі вона перебуває на лікуванні в інфекційному відділенні Ярмолинецької лікарні.

У Хмельницькому зафіксували перший випадок ботулізму в цьому році і вже третій – по області (один з випадків був летальним). Про це сайту «Є» повідомила Валентина Щавінська, лікар з гігієни харчування Хмельницького міськрайонного відділу ДУ «Хмельницький обласний лабораторний центр МОЗ України». Вона зазначає, що на небезпечне харчове отруєння захворіла жінка 1991 року народження, хмельничанка, після вживання в їжу домашньої курячої консерви.

«Вона відчула нездужання та звернулася до лікарів. Наразі перебуває на лікуванні в інфекційному відділенні Ярмолинецької лікарні. Жінка розповіла, що готувала тушенку в автоклаві. Утім, такі пристрої не завжди витримують потрібну температуру та тиск, щоб зробити таку консервацію безпечною», - додає Валентина Щавінська.

Як зазначили в Ярмолинецькому міжрайонному відділі ДУ «Хмельницький обласний лабораторний центр МОЗ України», жінці поки не вводили анатоксин. Додають, що в лікарні сказали, що наразі не вдалося знайти протиботулінічної сироватки, яка і є специфічним лікуванням від ботулізму.

Утім, медики зазначають, що жінка перебуває в стабільному стані, в неї вже відновилося мовлення, однак ще присутнє погіршення зору.

Як зазначає Валентина Щавінська, за статистикою минулих років, саме в зимові та весняні місяці випадків ботулізму більшає, коли люди починають відкривати консервовані запаси.

«Ботулізм – небезпечне харчове отруєння, яке виникає при споживанні консервованих харчових продуктів домашнього виготовлення: тушонок, паштетів, рибних консерв, маринованих грибів, баклажанної та кабачкової ікри», - каже Валентина Щавінська. І наголошує, що усі випадки, які фіксують, пов’язані зі споживанням консерв саме домашнього виготовлення. Випадків ботулізму, які були б пов’язані з продуктами промислового виробництва, не траплялося.

За її словами, паличка ботулізму, яка роками «живе» в землі, потрапляє в консервацію із неретельно обробленими продуктами, і починає розвиватися саме в герметично закритій банці при відсутності кисню. А от скажімо, в заморожених, квашених чи засолених продуктах, тих же грибах, навпаки, токсини не розвиваються, оскільки тут є доступ повітря. Варто додати, що ботулотоксини не змінюють запаху чи кольору продуктів. Тому краще консервовані тушонки чи гриби перед споживанням піддати термічній обробці: просмажити або відварити протягом 30 хвилин. Токсин під дією температури руйнується.

«Потрапивши в організм людини, паличка починає продукувати ботулінічний токсин, який вражає центральну нервову систему, - каже Валентина Щавінська. - Розлади кишкового тракту, блювота, болі в кишківнику, сухість в роті, втрата гостроти зору – ознаки ботулізму, які виникають від кількох годин до 5 днів від моменту споживання неякісного продукту. Саме тому за таких ознак варто терміново звернутися до лікаря. Чим раніше людині нададуть допомогу і введуть протиботулінічну сироватку, тим вищі шанси вижити. Адже це захворювання смертельне і самолікування недопустиме».

Читайте також: «Кількість важких випадків зростає», - інфекціоніст про те, що коронавірус «помолодшав»

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Останні оголошення
  Так  Ні, дякую