ye-logo.v1.2

Як вберегтися від невідомої інфекції?

Здоров'я 2559

Смертельна хвороба, яка атакує Європу, впритул підійшла до українських кордонів

Всесвітня організація охорони здоров’я заявила, що штам бактерії Escherichia coli (E. coli), що є збудником смертельно небезпечної кишкової інфекції в Європі, є принципово новим мікроорганізмом, з яким медицина раніше не стикалася. Згідно з попередніми результатами генетичних досліджень цього штаму, він є мутованою формою двох різних бактерій E. coli. Саме цим пояснюється таке стрімке поширення інфекції серед жителів європейських країн, а також її небезпека для життя людини. Однак, фахівці ніяк не можуть з'ясувати, що ж є джерелом зараження — овочі, фрукти чи м'ясо. Однак, встановлено, що більшість випадків хвороби пов'язані з порушенням санітарних норм, неправильним приготуванням їжі та з вживанням непастеризованого молока та сирої води.

Нагадаємо, спалах кишкової інфекції почався у травні на території Німеччини. Спершу джерелом інфекції вважали огірки з Іспанії. Однак, пізніше ця версія не підтвердилася. «У немилість» потрапляли різні овочі, м'ясо, молоко. Однак досі ніхто з точністю не може сказати, що ж є джерелом зараження. А випадки захворювання виявлені у багатьох європейських країнах: Великобританії, Данії, Іспанії, Нідерландах, Австрії, Франції, Польщі, Чехії, Швейцарії, Швеції та навіть у США.

Дотримуйтеся правил гігієни

Як зазначають фахівці, правила профілактики досить прості і відомі всім. Просто потрібно дотримуватися звичайних санітарно-гігієнічних норм. «Ці правила ми нагадуємо щороку перед початком літнього сезону, - каже заступник головного лікаря обласної санітарно-епідеміологічної станції Тетяна Грицькова. - Особливу увагу приділяйте воді, яку п'єте. Не беріть її з невідомих джерел. Обов'язково кип'ятіть молоко. Не їжте немитих овочів, фруктів та ягід. Взагалі, ягоди й зелень перед вживанням краще ще й окропом обдати. Не забувайте мити руки — перед їдою, приготуванням їжі, після того, як прийшли з вулиці, та після відвідин туалету. Дотримуйтеся умов зберігання харчових продуктів. Пам'ятайте, що на одній поличці холодильника не можна зберігати сиру і готову продукцію. Ретельно мийте дошки, які використовуєте на кухні. Особливо, якщо різали на ній сире м'ясо, рибу. А в ідеалі краще мати кілька дощечок — для риби, м'яса, готової продукції. І головне: якщо відчули якісь симптоми, схожі на отруєння (підвищення температури, нудота, пронос) не займайтеся самолікуванням, а одразу звертайтеся до лікаря».
 

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую