ye-logo.v1.2

Нітрати в ранніх овочах: поради фахівців як їх позбутися

Здоров'я 6711
Рання продукція, вирощена в парниках і теплицях, містить у 2-3 рази більше нітратів, ніж сезонні зелень та овочі
Рання продукція, вирощена в парниках і теплицях, містить у 2-3 рази більше нітратів, ніж сезонні зелень та овочі. Фото: автора

Перед тим, як класти на стіл ранні овочі та зелень, в Держпродспоживслужбі радять вдатися до нехитрих порад, які допоможуть зменшити в них вміст шкідливих речовин.

Перші в цьому сезоні овочі, фрукти та зелень вже з’явилися на прилавках. Але купуючи ранні фрукти та овочі варто пам’ятати про потенційну небезпеку, яку вони можуть в собі містити - нітрати та пестициди. Як повідомляють в Головному управлінні Держпродспоживслужби в Хмельницькій області, рання продукція, вирощена в парниках і теплицях, містить у 2-3 рази більше нітратів, ніж сезонні зелень та овочі з грядки.

«Купуючи овочі та фрукти цікавтесь у продавців наявністю документів, що засвідчують їх походження, безпечність та якість, - радять фахівці Держпродспоживслужби. - Важливо знати, що під час зберігання та приготування їжі вміст нітратів в овочах може змінюватися. Наприклад, під час варіння, бланшування, консервування, соління, маринування, квашення, рівень нітратів в овочах зазвичай знижується».

Тож перед тим, як класти на стіл ранні овочі та зелень, в Держпродспоживслужбі радять вдатися до нехитрих порад, які допоможуть зменшити в них вміст шкідливих речовин.

Корисні поради для зниження вмісту нітратів у овочах (редиска, огірки, листя салату, томати, перець, кріп, петрушка, морква, листя капусти, картопля):

• Замочування в чистій воді у співвідношенні 1:10 протягом не менше 1 години. Це зменшить вміст нітратів в овочах на 25-30 відсотків. Результат буде ще кращим, якщо води буде більше, а час вимочування довший.
• Бланшування і відварювання овочів у великій кількості води. Отриманий відвар для харчування не використовувати.
• Вимочування в легкому розчині аскорбінової кислоти. Це допоможе зменшити вміст нітратів на 36-58 відсотків.
• Соління і квашення овочів. На 4-й день вміст нітратів починає падати, на 18-й день ця сполука майже не фіксується.
• Приготовлені зі свіжих овочів салати споживайте одразу, оскільки перетворення менш шкідливих нітратів в більш небезпечні може відбуватися у процесі окислення нарізаних і заправлених овочів в холодильнику.
• Нітратні сполуки чудово знешкоджує лимонний або гранатовий соки, тож саме на їхній основі варто готувати заправки для салатів або додавати їх у воду для замочування овочів та фруктів.

Симптоми отруєння нітратами:
• Виражена синюшність шкіри та слизових оболонок;
• різка загальна слабкість, сонливість;
• у дітей – неспокійна поведінка;
• запаморочення, сильні головні болі, потемніння в очах;
• задишка;
• порушення координації рухів;
• зниження артеріального тиску, збільшення частоти серцевих скорочень;
• у важких випадках – судоми, втрата свідомості;
• особливо небезпечна дія нітратів в період вагітності, оскільки вони можуть спричинити загрозу переривання вагітності та бути причиною вроджених вад розвитку у немовлят.

Фахівці додають, що повністю убезпечити свій організм від вживання нітратів споживач не зможе, бо вони є майже у всіх овочах, фруктах та зелені. Проте вони небезпечні у надмірних кількостях, тому, потрібно стежити за тим, що ви споживаєте та скільки.

Саме тому Головне управління Держпродспоживслужби в Хмельницькій області рекомендує:
• купуючи овочі та фрукти, поцікавтеся у продавців наявністю супровідних документів, що засвідчують їх походження, безпечність та якість;
• не купуйте овочеву продукцію на стихійних ринках;
• купуйте овочі та фрукти натурального вигляду: вони не мають бути надмірно великі, надзвичайно яскравого забарвлення, блищати, ніби відполіровані;
• під час купівлі овочів майте на увазі, що мінімальний вміст нітратів частіше буває в овочах середнього розміру;
• і, звісно ж, якщо вирощуєте їх самі, то з обережністю добрива.
 

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую