ye-logo.v1.2
«Єдині новини» на Хмельниччині та Україні. Для цього натисніть на трансляції хмельницьких і всеукраїнських телеканалів, або слухайте радіо khm-radio.ye.ua чи radio.ye.ua
"Єдині новини" на Українському радіо

У Хмельницькому рятують чоловіків, які з'їли в'ялену рибу

Здоров'я 11108
Симптоми ботулізму найчастіше з
Симптоми ботулізму найчастіше з'являються поступово, немає різких підйомів температури, тому виникає ілюзія несерйозності хвороби. Фото: ілюстративне pixabay.com

Обох госпіталізували з діагнозом «ботулізм».

Вчора, 27 липня, у Хмельницькому зафіксували випадок ботулізму. При цьому постраждали одразу двоє людей. Як розповідають в обласному центрі контролю та профілактики хвороб, чоловіки повечеряли в`яленою рибою домашнього приготування. Як виявилося, риба була заражена збудником ботулізму.

«Хоча симптоми нездужання у них з`явилися уже наступного дня, за екстреною медичною допомогою хворі звернулися лише на третій день недуги. Один із хворих нарікав на появу сухості у роті, важкість ковтання, запаморочення та блювоту. В іншого - ще й двоїлося в очах та було затруднене дихання», - зазначають спеціалісти.

Того ж дня обох хворих госпіталізували із діагнозом «ботулізм» до Хмельницької інфекційної лікарні у стані середньої важкості.

Нагадаємо, ботулізм — це харчове отруєння, що може призвести до тяжких наслідків. Причиною ботулізму найчастіше стають продукти домашнього консервування м'яса, риби, рідше — овочів. Також ботулізм може виникнути внаслідок споживання в'яленої чи копченої риби та будь-яких виробів з м'яса (ковбаси, шинки тощо).

«Потенційно небезпечними є усі консервовані продукти, які були погано вимиті, неправильно/недостатньо термічно оброблені, транспортувались або зберігались неналежним чином. Навіть консерви, у яких все гаразд з терміном придатності, виглядом і смаком, можуть бути зараженими: ботулізм не можна визначити за кольором або смаком, мікроорганізм, який спричиняє хворобу, не псує продукти», - пояснюють у Центрі громадського здоров’я.

Перші симптоми захворювання найчастіше виникають через 12–24 год після споживання зараженої їжі. Водночас, симптоми так само можуть виникнути раніше (уже через 2 год) або значно пізніше (4 доби і більше). Що важче захворювання, то коротший інкубаційний період.

Симптоми ботулізму:

• порушення близького зору — ви не можете читати текст, але добре бачите предмети;
• сильно виражена сухість у роті;
• важко говорити (голос стає тихим, гугнявим або пропадає);
• підвищена стомлюваність, м’язова слабкість;
• запаморочення;
• короткочасні ознаки ураження травної системи (нудота, блювання, послаблення випорожнень), а потім — стадія парезу кишківника (здуття живота, закреп);
• ураження м’язів шиї та кінцівок.

Неврологічна симптоматика триває кілька днів і супроводжується загальнотоксичним синдромом — хворі скаржаться на сильний головний біль, запаморочення, безсоння, загальну слабкість, підвищення температури тіла. У важких випадках пацієнтів турбує відчуття нестачі повітря, тягар в грудній клітці, дихання стає поверхневим. Розвивається дихальна недостатність, що є причиною смерті при ботулізмі.

За найменшої підозри на ботулізм негайно зверніться до лікаря. Госпіталізація обов’язкова незалежно від тяжкості перебігу захворювання.

Читайте також: Епідеміологи розповіли про статистику небезпечних інфекцій на Хмельниччині

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Останні оголошення
  Так  Ні, дякую