Гаряча тема:
- Війна
Зросла кількість людей, які захворіли на ботулізм, повечерявши разом
Тепер цей випадок класифікують як «сімейний осередок з трьома потерпілими».
Днями у Хмельницькому зафіксували випадок ботулізму. Як раніше розповідали в обласному центрі контролю та профілактики хвороб, постраждали одразу двоє людей. Чоловіки повечеряли в`яленою рибою домашнього приготування і невдовзі захворіли.
Тепер стало відомо про ще одну постраждалу від ботулізму – матір одного з чоловіків. Як виявилося, захворіли усі троє не через в'ялену рибу домашнього приготування, а через домашню тушкованку.
«За уточненою інформацією, 24 липня цього року двоє братів - 1971-го та 1982-го років народження споживали не лише в'ялену рибу домашнього приготування, а ще й домашню тушкованку. Разом із ними вечеряла мама одного із чоловіків, 1960 року народження. Щоправда, риби вона не їла. І вечеря відбувалася не у Хмельницькому, як раніше повідомляли брати, а в одному із сіл Хмельницького району», - повідомляють в обласному центрі контролю та профілактики хвороб.
Домашню консерву, за словами потерпілих, виготовили ще у березні. Жодних нарікань на її якість досі не було. Ця банка була останньою з партії.
«Жінці стало зле 27 липня. За допомогою до лікарів вона звернулася наступного дня і була госпіталізована до Хмельницької інфекційної лікарні з діагнозом «ботулізм», - йдеться у повідомленні.
Усім хворим була введена протиботулінічна сироватка. Потерпілі перебувають під наглядом фахівців. Жінка - у важкому стані, а чоловіки - у стані середньої важкості. Лікування, за сприятливого сценарію, може тривати не менше кількох тижнів.
Нагадаємо, ботулізм — це харчове отруєння, що може призвести до тяжких наслідків. Причиною ботулізму найчастіше стають продукти домашнього консервування м'яса, риби, рідше — овочів. Також ботулізм може виникнути внаслідок споживання в'яленої чи копченої риби та будь-яких виробів з м'яса (ковбаси, шинки тощо).
«Потенційно небезпечними є усі консервовані продукти, які були погано вимиті, неправильно/недостатньо термічно оброблені, транспортувались або зберігались неналежним чином. Навіть консерви, у яких все гаразд з терміном придатності, виглядом і смаком, можуть бути зараженими: ботулізм не можна визначити за кольором або смаком, мікроорганізм, який спричиняє хворобу, не псує продукти», - пояснюють у Центрі громадського здоров’я.
Перші симптоми захворювання найчастіше виникають через 12–24 год після споживання зараженої їжі. Водночас, симптоми так само можуть виникнути раніше (уже через 2 год) або значно пізніше (4 доби і більше). Що важче захворювання, то коротший інкубаційний період.
Симптоми ботулізму:
• порушення близького зору — ви не можете читати текст, але добре бачите предмети;
• сильно виражена сухість у роті;
• важко говорити (голос стає тихим, гугнявим або пропадає);
• підвищена стомлюваність, м’язова слабкість;
• запаморочення;
• короткочасні ознаки ураження травної системи (нудота, блювання, послаблення випорожнень), а потім — стадія парезу кишківника (здуття живота, закреп);
• ураження м’язів шиї та кінцівок.
Неврологічна симптоматика триває кілька днів і супроводжується загальнотоксичним синдромом — хворі скаржаться на сильний головний біль, запаморочення, безсоння, загальну слабкість, підвищення температури тіла. У важких випадках пацієнтів турбує відчуття нестачі повітря, тягар в грудній клітці, дихання стає поверхневим. Розвивається дихальна недостатність, що є причиною смерті при ботулізмі.
За найменшої підозри на ботулізм негайно зверніться до лікаря. Госпіталізація обов’язкова незалежно від тяжкості перебігу захворювання.
Тільки зареєстровані користувачі мають змогу залишати коментарі!
Будь ласка, зареєструйтеcя або виконайте вхід під своїм акаунтом!
Переваги зареєстрованих користувачів
Зареєстровані користувачі користуються перевагами: