ye-logo.v1.2
1 Червня, 2020

«Найдієвіші способи запобігти отруєнням: чисті руки, чистий посуд, чиста кухня», - твердить лікар-гастроентеролог.

Здоров'я 2577
Фото: Євгеній ДОРОФЄЄВ

Літо — найкращий час для весілля, пікніків, випускних вечорів та сімейного відпочинку. Купуючи продукти на свята чи просто додому, ми навіть не здогадуємося про небезпеку отруєння, адже майже завжди впевнені, що беремо все «свіженьке».

Та щоб більше дізнатись про те, як вберегти себе та рідних від сезонних отруєнь, «Сімейка» вирішила проконсультуватися у лікаря-гастроентеролога поліклініки №1 Світлани Стефанчук.

- Світлано Миколаївно, скажіть, будь ласка, що саме є збудником отруєнь у літню пору?
- До отруєння організму влітку призводить наявність у харчових продуктах токсинів, їх продуктів життєдіяльності й розкладу. Іноді люди хочуть визначити придатність продуктів за зовнішнім виглядом,за запахом, але далеко не завжди продукти, які мають в своєму складі мікроби, змінюють свій колір, запах і смак. Перш за все хочу сказати, що влітку небезпечно вживати продукти, які були повторно заморожені. Дуже часто морозиво, яке розтануло, повторно заморожують і там розвиваються мікроби, які призводять до харчового отруєння.

- У спеку хочеться пити, оскільки організм втрачає багато води. Чи всі напої годяться для втамування спраги?

- Ні. Алкоголь у літню пору категорично заборонений. Річ у тому, що спиртні напої для свого розщеплення навіть у нормальних температурних умовах потребують величезної кількості води (саме цим пояснюється сухість у роті і головний біль після пиятики).
У спеку, коли втрата води організмом різко посилюється, алкоголь не втамовує спрагу, а тільки її посилює.

-А чи небезпечне влітку м'ясо? Усі м’ясні продукти мають дату виготовлення та певні терміни придатності, потрібно пам’ятати, що дата придатності зменшується на одну - дві доби. Особливо небезпечним є куряче м’ясо, тому що там розвиваються сальмонели. Зазначу, що м’ясні продукти важче перетравлюються та засвоюються, тому вони довше перебувають у шлунку.

- Багато людей займається самолікуванням та не поспішає у лікарню…
При будь-якому отруєнні, якщо воно навіть не важке, перш за все пацієнт повинен звернутись до лікаря. Самолікування не допустиме.

- З настанням теплої пори зростає ризик отруєнь у дітей. Як надати першу допомогу дитині, якщо ви відпочиваєте на природі?
- Взагалі найважчі отруєння - це отруєння у дітей, тому що у них раптово з’являється бажання прилягти, неприємний запах з рота, здуття живота, бурчання, незначне підвищення температури. Тому дітей однозначно треба показати лікарю. А перша допомога — промивання шлунка та очищення кишечнику, тобто клізма та вживання абсорбентів. Абсорбенти мають бути таким, що не затримують перистальтику кишківника. У перші години після отруєння перистальтику в жодному разі не можна зупиняти, оскільки повинні вийти всі токсичні речовини, які є в організмі.

- Як правильно промивати шлунок та чи можна використовувати всім нам відомий засіб — марганцевий розчин?
- Так, його можна використовувати, але він має бути прозоро-рожевого кольору, а взагалі шлунок краще промивати звичайною водою, випивши 2-4 склянки та викликати вимушену блювоту.
- Порадьте нашим читачам засоби, за допомогою яких можна попередити харчове отруєння організму та вберегти від нього себе та близьких.
Існує п’ять основних правил:
— Чисті руки, чиста кухня, чистий посуд;
— Сирі продукти слід зберігати окремо від готових;
— Повинен бути відповідний температурний режим приготування їжі;
— Готові страви не повинні перебувати без холодильника більше двох годин;
— Розмороження продуктів не повинно відбуватись на столі, тому що за цей час у продуктах розвивається багато токсичних речовин.
Якщо дотримуватись цих правил, зменшиться ризик харчового отруєння.
Отже, хочу побажати всім ясного і теплого сонця, і поменше спілкування з людьми у білих халатах.
 

Анастасія Лотухова.

Коментарі:

До теми

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Останні оголошення
  Так  Ні, дякую