ye-logo.v1.2

Фестиваль “Форпост” у Кам'янці-Подільському перенесли зі Старої фортеці у Нову

Суспільство 5984
Фото: організаторів фестивалю

З такою ініціативою виступили працівники музею.

Фестиваль середньовічної культури “Форпост” пройде у Кам'янці-Подільському 25-27 липня. Попередньо він мав відбутися у стінах Старої фортеці.

Однак працівники історичного музею-заповідника вважають, що проведення фестивалів на території Старої фортеці заважає розвитку туризму, а гучна музика руйнує старовинну споруду.

“Гучні музичні фестивалі погано впливають на туризм: гамірно, важко обслуговувати відвідувачів. До того ж, коли вартість вхідного квитка у фортецю зростає до ста гривень, туристи, які хочуть відвідати музей, а не фестиваль, не приїдуть”, - розповідає учасник проекту “Жива фортеця” Олег Храпан, який тримає на території фортеці гончарну майстерню.

На думку організатора фестивалю “Форпост” Костянтина Пархоменка, подібні заходи, навпаки, сприяють притоку туристів.

“Ми провели масштабну рекламну кампанію у 20 містах України. Людям зараз цікавіше їхати на фестивалі, коли можна і на фортецю подивитися, і на лицарів в обладунках, і самому з лука постріляти”, - розповідає Костянтин Пархоменко.

Втім, влада Кам'янця-Подільського підтримала вимогу профспілкових зборів працівників музею та перенесла фестиваль із Старої фортеці у так звану Нову, яку в народі називають валами.

“Працівники порушили це питання перед міським головою Михайлом Сімашкевичем, і він підтримав їх, - розповідає завідувач відділу інформаційного забезпечення Кам'янець-Подільської міської ради Яна Мельничук. - Все узгоджено з організаторами, ми готуємо територію для боїв: очистили її, посипали галькою, зробили огорожу”.

На думку організатора фестивалю “Республіка” Андрія Зоіна, який допомагає і з організацією “Форпоста”, від таких перенесень страждає і сам захід, і місто.

“На “Форпост” приїжджає близько трьох тисяч туристів. А якщо людина один раз приїхала, і їй сподобалося, існує ймовірність, що потім вона повернеться у це місце, ще й друзями, - розмірковує Андрій. - Якщо ж організатори будуть переносити свої заходи в інші міста через такі непорозуміння, Кам'янець втратить великий потік туристів”.

Подібна доля чекає і на “Республіку”, що запланована на вересень цього року. Музична частина фестивалю також буде проводитися на залишках Нової фортеці.

Нагадаємо, що фестиваль середньовічної культури “Форпост” два роки поспіль проходив у Старій фортеці. Незважаючи на те, що цього разу основні заходи відбудуться на валах, на територію Старої фортеці гості фестивалю також зможуть потрапити. Там відбуватиметься турнір лучників.

Програма фестивалю
25 липня
11:00 Урочисте відкриття фестивалю
12:00 Бугурт (масовий бій)
13:00 Жива музика, танцювальні майстер-класи
14:00 Бої в номінації “тріатлон” (на трьох різних видах зброї)
16:00 Показовий кінний виступ
17:00 Бугурт (масовий бій)
18:00 Бої 2х2. Одночасно змагається необмежена кількість команд, в кожній з яких по два бійця
19:00 розважальна програма
19:30 Профбої (професійні повноконтактні поєдинки)
21:00 Концертна програма
23:00 Фаєр-шоу
26 липня
11:00 Парад учасників від фортеці до старого міста
13:00 “Коридор смерті” (масовий бій у кам'яному коридорі за фортецею)
14:00 Жива музика, танцювальні майстер-класи
15:00 Бої 5х5
17:30 Показовий кінний виступ
18:30 Профбої (професійні повноконтактні поєдинки)
20:00 Концертна програма
21:00 Tanzwut
27 липня
11:00 Бугурт (массовий бій)
12:00 Тріатлон (фінал)
13:00 Жива музика, танцювальні майстер-класи
14:00 Бої 5х5 фінали
15:00 Кінна програма
16:00 Конкурс історичного костюму
17:00 Нагородження учасників
18:00 - 23:00 “Айріш паті”. Запальні ірландські танці, музичні виступи, конкурси та фаєр-шоу.

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую