ye-logo.v1.2

Подорожуємо Україною. Сакральні скелі і скульптура Пінзеля у Рукомиші

Туризм 11187
У Рукомиських скелях здавна селилися монахи
У Рукомиських скелях здавна селилися монахи. Фото: автора

Рукомиш Тернопільської області багатий на пам'ятки, створені природою і людьми.

Неподалік від міста Бучач на Тернопольщині є неймовірно гарне село Рукомиш. Його головна принада – пам'ятка природи Рукомиські скелі. Вони могли б бути родовищем травертину (вапняковий туф, міцна гірська порода, яку використовують як будівельний і облицювальний камінь – прим. авт.), однак стали сакральним місцем.
А все завдяки тому, що понад сім століть тому тут оселилися монахи і заснували скельний монастир. Печерна церква, у якій віками молилися відлюдники, збереглася до наших днів і захистила Рукомиські скелі від глобальнішого втручання людини. Дослідники, які приїхали розробляти родовище травертину, не наважилися руйнувати монастир...


Церква всередині скелі.

Пізніше, у 1768 році, поряд збудували кам'яну церкву оборонного типу, стіни якої сягають півтора метра завтовшки.
У церкві, яка дійшла до наших днів, зберігається унікальна скульптура – фігура святого Онуфрія (ім'я цього святого носить і церква) роботи видатного галицького майстра Івана Пінзеля.


Церква святого Онуфрія.

Поряд із Рукомиськими скелями є ще одна пам'ятка природи, цього разу ботанічна. Це 370-річний явір, діаметр стовбура якого сягає майже двох метрів.


На скелях росте 370-річний явір.

А ще зі скелі б'є мініатюрний водоспад. Його воду, як і все навколо, вважають цілющою. Недарма тут століттями жили монахи і молилися...


Вздовж скель для зручності відвідувачів облаштовані перила.

До речі, 3-5 червня 2016 року у Бучачі будуть проводитися дні Пінзеля, адже великий скульптор тривалий час жив тут і створював свої шедеври. Серед них — прекрасні скульптурні композиції, які прикрашають Бучацьку ратушу.
Під час днів Пінзеля, які мають на меті привернути увагу громадськості до спадку митця, туристи зможуть відвідати усі музеї та інші пам'ятки міста. Крім того, будуть влаштовані автобусні екскурсії у Рукомиш, до скульптури святого Онуфрія, створеної Пінзелем.

  

Скульптура святого роботи Пінзеля.                                                     Крізь шпаринку...

Як дістатися:
Із Хмельницького слід їхати у Тернопіль, звідти у Бучач. Від Бучача до Рукомиша — 4 кілометри, які можна подолати пішки.

Вид на скелі і церкву святого Онуфрія.

Зі скель відкриваються мальовничі краєвиди.

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую