ye-logo.v1.2

«Презумпція правоти поліцейського» - думки експертів

Суспільство 2207
Глава Нацполіції Хатія Деканоідзе каже: Спочатку треба підкорятися, виконувати всі вказівки, які вам дає поліція, а потім ми будемо вже розбиратися через прокуратуру і суд, що трапилося
Глава Нацполіції Хатія Деканоідзе каже: Спочатку треба підкорятися, виконувати всі вказівки, які вам дає поліція, а потім ми будемо вже розбиратися через прокуратуру і суд, що трапилося. Фото: з архіву

Навколо ініціативи міністра МВС Арсена Авакова про необхідність введення презумпції правоти поліцейського точаться чималі суперечки.

Одні стверджують, що запропонований принцип «Спочатку підкоряйся поліцейському - потім оскаржуй!», - це правило безпеки, яке буде обмежувати громадянські свободи, інші – така норма існує в багатьох країнах.

Нагадаємо, Арсен Аваков, після того, як у Дніпрі вбили двох патрульних поліцейських, заявив, що поліція, яка реформується, повинна і буде отримувати більше прав і більше довіри суспільства. І МВС готує пакет законодавчих ініціатив, щоб закріпити «презумпцію правоти поліцейського».

Радник глави МВС Зорян Шкіряк заявив, що на даний момент співробітники поліції є незахищеними. Тому… «Спочатку ти підкоряєшся поліцейському, а вже потім можеш оскаржити його дії. До жодної диктатури пропозиція Авакова про введення презумпції правоти поліцейського не приведе. Так говорять тільки ті, хто хоче повернути стару корумповану систему. Якщо ми прагнемо до цивілізованого світу, то нам потрібно виховати суспільство, яке поважає основи державності. А поліцейський у формі і є представником державності», - заявив Шкіряк виданню «Гордон».

Голова Вищої ради юстиції Ігор Бенедисюк припускає, що запровадження презумпції правоти поліцейського може суперечити Конституції України. «Я думаю, що перш ніж прийняти цю пропозицію, потрібно досить чітко подивитися, наскільки це узгоджується з процесуальними кодексами, за якими діють судді. Взагалі в нас діє презумпція невинуватості особи, а поліцейські також є такими особами. Тому як це узгоджуватиметься з діючим законодавством, мені зараз важко прокоментувати», - наводить його слова «УНІАН». «Я думаю, що тут мова може йти про те, що обов'язок доведення порушення перекладатиметься на іншу особу. Мені здається, що конституційна норма говорить про інше», - зауважив голова ВРЮ. При цьому він нагадав, що ст. 62 Конституції проголошує: «Ніхто не зобов'язаний доводити свою невинуватість у вчиненні злочину».

«Чому ніхто каже про те, що насправді один співробітник МВС, хоча і колишній, вбив двох інших співробітників МВС, а міністр внутрішніх справ ставить питання про закручуванні гайок суспільству? Замість того, щоб прийняти на себе політичну і правову відповідальність за цю ситуацію, якісь прийняти оргвисновки, врешті-решт, подати у відставку, як би це зробив будь-який інший міністр у демократичній країні - він нам каже «давайте ми зробимо поліцейських ще більш сильніше». У нас величезна кількість ситуацій, коли поліцейські вбивали людей і не несли належної відповідальності. Поліцейські постійно демонструють низький рівень правової культури. Посилювати їх в нинішній ситуації мені здається, це абсолютно неправильно. Це просто збільшити кількість жертв», - вважає політолог Руслан Борнік в коментарі «Подробицям».

Натомість необхідність законодавчої фіксації презумпції невинності поліцейського глава Нацполіції пояснює цілою низкою чинників, зокрема, небажанням підкорятися поліції при зупинці для перевірки документів, відкритим перешкоджанням поліції на масових заходах. «Багато людей навмисне провокують поліцейських, знімають відео, потім це відео викладають в ютюбі і соцмережах, щоб було багато переглядів... Під час масових заходів люди, і навіть з посадами, перешкоджають поліції, не підкоряються поліції, тому що для них поліція на сьогоднішній день нічого не означає, – наводить слова Хатії Деканоідзе «Інтерфакс». - Спочатку треба підкорятися, виконувати всі вказівки, які вам дає поліція, а потім ми будемо вже розбиратися через прокуратуру і суд, що трапилося».

В Україні зарано запроваджувати норму про презумпцію правоти поліцейського. Так вважає нардеп Віктор Чумак. «Я не готовий зараз підтримати цю норму. Дійсно, презумпція правоти поліцейського існує в дуже багатьох розвинених країнах, але разом з нею там існують й інші норми, інші правила і стандарти життя, а саме – справедливий суд, який швидко може оцінити правоту чи неправоту поліцейського», – заявив він в ефірі Радіо Свобода. Він додав, що якби така норма діяла за часів колишнього президента Віктора Янукович, «піч час Майдану всі були б апріорі злочинцями».

Юристи побоюються, що реалізація прийняття ініціативи міністра внутрішніх справ Арсена Авакова про «презумпцію правоти поліцейських» приведе Україну до «поліцейського режиму». Про те, які можуть бути наслідки і як будуть реалізовані ці ініціативи «РБК-Україна» розповіли адвокати Андрій Мамалига і Назар Кульчицький. Так, за словами адвоката Андрія Мамалиги, подібна ініціатива в подальшому призведе до численних порушень прав людини. «Наслідки будуть тільки негативні тому, що наша країна, де, на жаль, не діє принцип верховенства права моментально скотиться до поліцейської держави... У нас і так, ми боремося за права людини, щоб якось їх відстояти», - розповів Мамалига.

У свою чергу, адвокат Кульчицький заявив, що на сьогодні і так існує презумпція законності будь-яких дій правоохоронців. «Не зовсім зрозуміло, яким документом це може бути реалізовано. І так, на сьогодні, існує презумпція законності будь-яких дій (з боку правоохоронців - ред.). Я думаю, що насправді просто треба подивитися, як це буде виглядати на практиці, а не в теорії», - сказав він. Разом з тим, він додав, що в разі втручання в життя приватної особи з боку представника державної влади, надалі він повинен довести законність своїх дій.

Нагадаємо, що доктор юридичних наук, професор, член-кореспондент Національної академії правових наук України Руслан Стефчанчук та екс-керівник управління МВС у Хмельницькій області Олександр Розізнаний в коментарі сайту «Є» зауважили, що нині в поліції й так достатньо законних підстав, аби виконувати свої функції.
 

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую