ye-logo.v1.2

Наш репортаж: День Героїв Небесної сотні в Хмельницькому в фото та відео

Євромайдан 6192

20 лютого в нашому обласному центрі, як і в інших містах, вшанували пам’ять тих, хто віддав своє життя за Україну.

Покладання квітів, спогади кривавих подій 2014-го та ситуації на сході країни, марш… ось неповний перелік того, як пройшов День Героїв Небесної сотні в Хмельницькому. Та, найголовніше, вшанування пам’яті всіх українців, які віддали своє життя як під час Революції Гідності, так і під час неоголошеної війни.

Минулого року в Хмельницькому вперше провели марш Героїв Небесної сотні. Цього року – вдруге. І він вирізнявся від попереднього. Цього разу портрети Героїв (усієї Небесної сотні, а також подолян, які загинули в АТО – всього понад 280 фотографій) несли курсанти академії Державної прикордонної служби України, а людей, які взяли участь у цій ході, було, мабуть, більше тисячі.

Ще до маршу Героїв керівництво області та міста поклали квіти до стели Героям Небесної сотні та неоголошеної війни. Фото: Хмельницька міська рада.

А працівники управління СБУ в Хмельницькій області вшанували пам’ять Людмили Шеремет та Дмитра Пагора. Фото: прес-служби СБУ.

Марш Героїв Небесної сотні пройшовся вулицею Проскурівською та повернув на Соборну. Біля будинку Профспілок, що на Соборній, 57, перша зупинка. Саме тут днями встановили камінь, на місці якого має з’явитися пам’ятник Героям Небесної сотні.

На місці майбутнього пам’ятника священнослужителі провели спільну молитву. А згодом, до усіх звернувся і Митрополит Хмельницький і Кам’янець-Подільський Антоній. «Сьогодні, ми зібралися для того, щоб вшанувати їхню пам’ять. А як її потрібно вшановувати? Молитвою? Так. Спогадами? Так. Але потрібні не лише молитва та спогади, а й продовження. Молитва це прохання за спокій їхніх душ, за Царство Небесне, за кращу долю для всіх українців, які залишилися живими на цьому земному світі, - сказав Митрополит. – Кожна людина, яка залишилися, завдяки їм, жити на цій землі, кожен українець повинен у пам’ятні дні згадувати та молитися. А в дні будні – працювати для того, щоб Україна, яку вони мріяли бачити, була квітучою країною».

Марш Героїв очолили курсанти-прикордонники.

Хмельничани пройшлися центром міста.

Хмельницький муніципальний хор на місці, де встановлять пам’ятник Небесній сотні, заспівали вірш Тараса Шевченка "Мені однаково".

Спільна молитва.

Вже на майдані Незалежності біля стели Героям Небесної сотні та неоголошеної війни, пройшов мітинг-реквієм. Міський голова Хмельницького Олександр Симчишин, як і торік, розповів про власне розчарування. «На третю річницю подій під хмельницьким СБУ (19 лютого 2014 року було вбито Людмилу Шеремет та Дмитра Пагор, а також поранено чимало людей – прим.авт.), я другий рік поспіль був розчарований, - заявив Олександр Сергійович. – Тому що там тільки шість лампадок стояло під вечір. Сьогодні там ті ж шість лампадок… Нас нині на майдані сотні й сотні, а піти під. СБУ, на жаль, не вистачає ні часу, ні, можливо, бажання».

Покладання квітів до стели, лампадки… Марш і мітинг-реквієм завершилися. День Героїв Небесної сотні теж.

Герої наче споглядали за хмельничанами, які вшановували їх.

Майже три сотні портретів... на кожному з них - людина, яка віддала своє життя за Україну.

 

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую