ye-logo.v1.2

"Respublica antiMONEYfest»: музика і стріт-арт у Камянці-Подільському

Культура 4826

Мета фестивалю продемонструвати, що справжній і якісний мистецький продукт твориться не лише у столиці, а також і у провінції, у невеличких містах.

16-18 вересня у Кам’янець-Подiльському на Хмельниччині відбудеться фестиваль "Respublica antiMONEYfest», що задуманий, як антикомерційна фестивальна акція, метою якої є зосередження уваги на культурно-соціальних проблемах малих міст та країни вцілому.

 Вона розповіла, що у межах фестивалю проведуть акцію: «Викинь телевізор — отримай квиток на фестиваль!». Причому шкідливі телевізори будуть прийматися прямо на самоскид в районі "Вірменська площа".

Як зазначають організатори, те, що відбувається сьогодні у царині культури в Україні вже набуло стійкої назви - КРАЇНА КУЛЬТУРНОГО ЛИХА! «Зачиняються фестивалі, мистецькі об’єднання і клуби, видавництва, згортаються освітні, культурні та соціальні програми і таким чином руйнуються здобутки попередніх поколінь. Натомість пропонують лише дешевий ерзац-продукт, культуру сумнівної якості: низькопробну музику, пустоголові серіали, огидні ток-шоу, дешевий гламур… Ми не згодні з тим, який формат «культури» нам нав’язується телебаченням і радіо за мовчазною згодою держави. Вулична культура та вуличне виховання не обов’язково мусять нести негативне значення. Якщо вулиці та будівлі сірі та брудні - нічого гарного там не виросте, але якщо вулиці перетворити на картинну галерею, то дитина, що зростає на такій вулиці, виросте зовсім іншою. Наша мета заповнити наші вулиці живописом, музикою, танцями та віршами», - запевнюють організатори.

Відтак, як розповіла Ольга Чайковська, міська рада виділила десь 7 будівель у «старому» і «новому» місті, які у межах фестивалю розмалюють група художників-райтерів з різних країн світу (Іспанія, Португалія, Росія, Україна, Білорусь). «Ми розповімо художникам про місто, ідею фестивалю, вони на свій смак намалюють ескізи, і тоді він буде перенесений на безпосередньо на фасад будинку. Винятковість проекту полягає у гармонійному поєднанні старовинної архітектури та сучасного вуличного мистецтва графіті», - зазначила вона.

Також у межах фестивалю відбудеться літературна та музична частина, в останній очікується, що візьмуть участь: «АННА», «The Вйо», ЛЮК, «Карна», «Кожаный Олень», «Мотор'ролла», «Роллiкс», «O.TORVALD», «Пропала Грамота», «Nameless», «К-402», «Етсетера», «Медовий Полин», «Фіолет». Музична частина фестивалю проходитиме два дні на території Старої Фортеці.

Ідея фестивалю – наочно показати, що не все, що намальовано на стіні - лайка чи реклама, не всі, хто співає зі сцени - роблять це лише заради грошей. Всі кошти зароблені на фестивалі будуть витрачені на самооплатність - сцена, звук, транспортні витрати, готелі, харчування, матеріал для роботи художників.

 «Ми розуміємо, що ви маєте повне право відмовитися від нашої пропозиції і поважатимемо вашу позицію, але ми свідомі того, якщо вже сьогодні не почати міняти культурну ситуацію в Україні, то завтра вам вже не буде де грати, а через деякий час (і це найбільш прикре) не лишиться для кого грати», - зазначають організатори. 

 

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую