Гаряча тема:
- Війна
Їли гарячу юшку з пива: як козаки в давнину лікувались від хвороб
З праці де Боплана 1650 року можна дізнатися про лікувальні звичаї козаків.
Через відсутність доказової медицини й сучасних ліків в давнину українці напрацювали власні способи лікування та профілактики інфекційних хвороб. Зокрема, козаки, які тісно пов’язані з історією Поділля, розробили власні рецепти боротьби з лихоманкою. Історик Сергій Єсюнін для Хмельницького обласного краєзнавчого музею зробив екскурс у медицину козаків з посиланням на працю Гійома де Боплана. Натомість кореспонденти сайту «Є» закликають не займатися самолікуванням і не використовувати описані методи, а звертатися за допомогою до лікарів.
За словами Сергія Єсюніна, з праці «Опис України» 1650 року можна дізнатися про лікувальні звичаї козаків. Вона належить перу французького військового інженера й картографа Гійомома де Боплана, Він, перебуваючи на службі у польських королів, прожив в Україні 17 років. А на Поділлі де Боплан керував будівництвом замку в місті Бар й укріплених таборів у Кам’янці-Подільському.
«Я бачив козаків, хворих на лихоманку, які, щоб одужати, розводили в чарці горілки пів заряду гарматного пороху, — цитує де Боплана Сергій Єсюнін. — Випивали цю суміш, вони лягали спати і на ранок вставали в доброму стані. У мене був візник, який не раз це робив і одужував завдяки цим лікам, про які не здогадуються ні лікарі, ні аптекарі. Я бачив також, як інші брали попіл і змішували його з горілкою та випивали з таким же результатом».
Гійом де Боплан був свідком, як козаки за відсутності хірургів поводилися з пораненнями від стріл. Вони самостійно засипали у свої рани жменею землі, яку перед тим розтирали на долоні з дещицею власної слини. На переконання автора «Опису України», це «заліковувало так добре, як найкращий бальзам».
Також де Боплан зазначав, що козаки взимку тричі на день їли гарячу юшку з пива, яку заправляли олією та перцем. Це допомагало уникнути втрат під час походів у холодну пору року.
За словами Сергія Єсюніна, загалом для лікування ран козаки широко використовували пластирі-мазі з різних натуральних компонентів: сала, живиці, воску, олії, білка курячого яйця. Рани також припікали, присипали порохом, прикладали до них засоби з лікарських рослин. Для перев’язки використовували корпію — шматки тканини зі старої одежі, рядна.
Читайте також: Онде гицель швендяє: хмельницький музей зробив підбірку проскурівської говірки
Тільки зареєстровані користувачі мають змогу залишати коментарі!
Будь ласка, зареєструйтеcя або виконайте вхід під своїм акаунтом!
Переваги зареєстрованих користувачів
Зареєстровані користувачі користуються перевагами: